Bromsa med förstånd annars låser sig

Onsdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt rum här på mitt favorithotell i Luleå, Artic Hotell, efter några mycket intressanta möten. Innan jag går ned och äter en god matbit i hotellets utmärkta restaurang, Köpmannens hus, tänkte jag skriva av mig lite här på bloggen.

 

För varje dag som går ökar den finansiella och konjunkturella oron i världen liksom här hemma i Sverige. Alla tecken tyder just nu på att vi går in i ny djup lågkonjunktur med svag om ens någon tillväxt alls. Enligt min mening beror faktiskt detta inte enbart på de substantiella underskottsproblemen i Europa och USA, mycket är framkallat av mer eller mindre panikartat gruppbeteende. Blir någon orolig för framtiden sprider sig detta blixtsnabbt till världens börser som i sin tur sprider oron vidare till både hushållen, det finansiella systemet i övrigt och hela näringslivet. Så fort någon bromsar ”där framme i kön” sprider sig detta som en löpeld längs hela kön och skapar totalstopp längst bak. Ingen verksamhet vill hamna sist i kön och tvingas tvärstanna och stå stilla, därför bättre att bromsa i tid d v s innan något behov av att bromsa överhuvudtaget finns. Detta ”gruppbeteende” är jag väldigt rädd för kommer att föra med sig att vi återigen kommer kastas ut i en allvarlig lågkonjunktur med stigande arbetslöshet och ökande skuldberg i vår omvärld som även riskerar att sprida sig till vårt eget, för närvarande ganska välmående, land.

 

Därför sänder jag nu en vädjan till det svenska näringslivet att hålla huvudet så kallt som möjligt i syfte att hålla foten från bromsen så länge som det inte är helt nödvändigt att bromsa, d v s gör som de bästa Formel 1-förarna och bromsar er förbi hela lågkonjunkturen (för dig som inte är motorintresserad innebär att ”bromsa sig förbi” att man bromsar sist av alla innan t ex en kurva och på så vis kommer före alla in i kurvan). Att bromsa bara för att inte riskera att hamna sist, kan visa sig bli väldigt kostsamt. Erfarenheterna från finanskrisen 2008 visar tydligt att en för hård och ogenomtänkt inbromsning kostar väldigt mycket, inte minst vad gäller marknadsandelar och varumärke.

 

Trots det kärva budskapet önskar jag dig en trevlig lillördag från Luleå.

 

 

Gert Ohlin


Ökad rörlighet på arbetsmarknaden genom rimligare turordningskretsar

Tisdag eftermiddag och jag skall strax gå ombord på mitt flyg tillbaka till Stockholm härifrån Helsingfors. När jag landar på Arlanda om någon timma blir det att springa så fort jag kan till Terminal 4 för att hinna med mitt flyg upp till Luleå.

 

Idag tänkte jag fortsätta på tråden från igår kring det här med bättre anpassade turordningskretsar (i praktiken mindre omfattande sådana). Istället för att turordningsreglerna skall gälla för en hel organisation, t ex en hel kommunal förvaltning, borde turordningskretsen avgränsas till den fysiska arbetsplatsen. En av väldigt många fördelar med en sådan ordning skulle vara att rörligheten på arbetsmarknaden skulle öka. Idag ger enligt min uppfattning de väldigt omfattande turordningskretsarna en ren inlåsningseffekt genom att övertaliga personer skyfflas runt inom en hel förvaltning. Jag menar faktiskt att det gör alla tillförlorare – medarbetarna, organisationen och dess verksamhet och hela samhället (genom en minskad rörlighet). Enligt de arbetsmarknadsstudier som gjorts finns klara samband med rörligheten och arbetsmarknadens funktion, ju rörliga arbetsmarknad ju bättre fungerar arbetsmarknaden för både arbetssökanden och arbetsgivare.

 

Det är enligt min uppfattning hög tid för arbetsgivarna och arbetstagarorganisationerna att ta tag i denna fråga, annars menar jag att det politiska systemet bör lagstifta om detta, d v s villkoren som bör gälla för hur en stor turordningskrets skall få vara.

 

Bilden ovan är som vanligt tagen i Toscana tidigare i sommar.

 

Trevlig tisdagskväll önskas från Helsinki

 

 

Gert Ohlin


Turordningskretsarna ett allvarligt hot mot en fortsatt decentralisering

Måndag eftermiddag och jag befinner just nu i ett mycket regnigt och grått Helsingfors. Regnet har öst ned sedan jag landade tidigare idag på förmiddagen och det ser även ut att fortsätta dagen ut, är det måhända hösten som redan är här?

 

Under inledningen av den här veckan kommer jag att torgföra mina tankar kring det här med turordningskretsarna. Jag ser tydligt att dessa ofta förhindrar en ökad decentralisering, särskilt inom den offentliga sektorn. Jag menar också att den pågående privatiseringen har många av sina orsaker just i alldeles för stora och ologiska turordningskretsar. Istället för att göra något åt saken väljer många att istället privatisera verksamheten. Jag menar att arbetsgivareorganisationerna inom den offentliga sektorn på allvar måste börja driva frågan om turordningskretsarnas storlek och omfattning. På samma vis måste förstås de fackliga organisationerna börja rucka på sitt benhårda motstånd mot att bryta upp de turordningskretsar som finns idag. Risken är annars uppenbar att den pågående privatiseringen bara ökar i omfattning.

 

Jag återkommer imorgon med fler tankar kring detta viktiga område.

 

Önskar dig en trevlig fortsättning på veckan!

 

Gert Ohlin


Önskar dig en varm och skön avslutning på augusti

Fredag eftermiddag och jag känner att svetten lackar i pannan, ja över hela kroppen faktiskt i den fuktiga värmen. Vad jag förstått av väderprognoserna så får vi högsommartemperaturen här i södra delarna av landet i helgen, åtminstone på lördag.

 

Jag har precis kommit hem efter ett uppdrag i de nordliga delarna av Småland och nu väntar all obesvarad e-post på sin uppmärksamhet + resten av telefonlistan som jag inte hann med på vägen tillbaka nu i eftermiddag. Därför får jag helt enkelt avsluta här och nu med en tillönskan om en varm och skön helg!

Bilden ovan är tagen på Toscanska medelhavskusten i Maremmaområdet.

 

Gert Ohlin


Libyen i det lilla formatet

Torsdag lunch och jag skall om några minuter ge mig i väg upp till Jönköping för ett möte med mina kollegor i eftermiddag. Tidigare idag på förmiddagen blev jag kontaktad av en tidigare uppdragsgivare som vill ha mina råd i samband med en turbulent situation på arbetsplatsen. Efter det att vi avslutat vårt samtal slog det mig att det fanns en hel del paralleller med det som just nu händer i Libyen och min f d uppdragsgivares arbetsplats, fast förstås utan allt det förfärliga dödandet.

 

I Libyen håller en förfärlig diktatur att falla samman om den nu inte redan gjort detta. Oron är just nu stor, inte bara i Libyen, utan även i omvärlden om vad som kommer att hända nu i detta land bestående av väldigt många mycket starkar klaner och andra grupperingar. På arbetsplatsen jag nämnde ovan hade något liknande inträffat på så vis att min tidigare uppdragsgivare blivit tvingad att lyfta bort en mycket diktatorisk och ifrågasatt chef. Eftersom detta genomförts ganska abrupt fanns ännu ingen ersättare på plats, istället hade en av medarbetarna på avdelningen gått in som tillförordnad chef. Bilden jag fick beskriven av hur situationen var idag på avdelningen påminner oerhört mycket om den situation som många är rädda för nu kommer att inträffa i Libyen när så småningom Gaddafi och hans familj hittas och tas till fånga eller lämnar landet. De tidigare protesterna mot avdelningschefens diktatoriska ledarskap hade nu ersatts med ”hela havet stormar” av interna stridigheter mellan ett antal grupperingar inom avdelningen. Jag sa till min uppdragsgivare att det var synd att han inte kontaktade mig i förväg, för då hade jag naturligtvis kunnat förutspå detta.

 

Ha en fortsatt trevlig torsdag önskar

 

 

Gert Ohlin


Värre än Fawlty Towers

Onsdag kväll och jag sitter här på Arlanda och väntar på mitt sena flyg ned till Ronneby. Arlanda börjar jag mer och mer känna som min arbetsplats, otaliga är de rapporter och underlag som jag producerat här i väntan på nästa flyg.

 

Du känner säkert till humorserien Fawlty Towers från 1970-talet med John Cleese i huvudrollen som handlade om ett hotell med en minst sagt bedrövlig service och ett kundbemötande som ofta var rent kränkande. Trots detta skrattar jag hjärtligt varje gång jag återser de 15 avsnitten. Du som missat Fawlty Towers har väldigt mycket roligt att se framemot.

 

Mindre roligt hade jag det för en tid sedan då jag fick uppleva Fawlty Towers i verkligheten på ett hotell här hemma i Sverige. Eftersom jag kontaktat den aktuella hotellkedjans VD så avstår jag för närvarande från att namnge hotellet ifråga. Skulle jag och övriga inte få någon upprättelse värd namnet kommer jag att överväga att publicera det aktuella hotellets namn i syfte att varna dig för att boka en övernattning där. Den produkt som det aktuella hotellet levererade var tyvärr, hur otroligt det än kan låta, faktiskt sämre än den som Fawlty Towers gav sina gäster i serien.

 

Eftersom jag arbetar med det jag gör, så har jag naturligtvis funderat mycket på de bakomliggande orsakerna till den fullständigt undermåliga service och det oacceptabla bemötande vi fick. Enligt min bedömning är huvudorsaken att hotellet ifråga som arbetsplats betraktat är katastrofalt dålig. Med bristfälliga arbetsförutsättningar är det inte lätt för personalen att leverera en bra produkt till hotellets gäster. Oavsett detta, ursäktar inte detta, sannolika, förhållande några av personalens sätt att hantera oss gäster. Maken till nonchalans, ointresse och inkompetens har jag faktiskt aldrig upplevt tidigare.

 

Som vanligt åter en bild från underbara Toscana.

 

Jag önskar dig en trevlig onsdag kväll!

 

Gert Ohlin


Vilket enormt bevis på stort ledarskap

Tisdag kväll och jag har stannat till i gränstrakterna mellan Västra Götaland och Småland för en paus på vägen hem från två spännande dagar i Värmland. Tyvärr blev det aldrig tillfälle igår att skriva något inlägg, tiden räckte helt enkelt inte till för detta.

 

Mina tankar ikväll går, som ofta de senaste veckorna, till Norges statsminister Jens Stoltenberg och hans fantastiska ledarskap i samband med tragedin som drabbade Norge tidigare i sommar. Tänk att i denna svåra situation visar på ett sådant enormt klokt ledarskap – vilken hjälte han blivit i mina och mångas ögon. Det jag ofta talar om under mina uppdrag är att ledarskapet alltid sätts på prov i svåra tider. Det Jens Stoltenberg gjort sedan tragedin inträffade är ett enormt bevis på ett mycket stort ledarskap. Utan hans kloka ledarskap befarar jag att stora delar av norska samhället hade sjunkit ned i ravin av hat och hämndbegär som skulle ha kunnat få allvarliga konsekvenser för lång tid framöver.

 

Bilden ovan fortsätter min lilla serie av bilder från Toscana.

 

Trevlig tisdag kväll önskar

 

Gert Ohlin


Regnoväder och en ny finanskris - hur kul är det på en skala ?

 

 

Fredag eftermiddag och jag skall om en stund börja summera veckan innan jag fortsätter mina förberedelser för nästa veckas många resor. Innan jag gör det kan jag inte låta bli att förmedla att även mitt goda humör har påverkats av dagens regnoväder och de senaste dagarnas kraftiga börsras.

 

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att regnväder alltid följs av solsken, åtminstone förr eller senare. Likadant är förstås med den finansiella oron i världen, den kommer så småningom att klinga av och ersättas av framtidstro och investeringsvilja igen. Men just nu så här på fredagseftermiddagen är det lätt att hålla sig för skratt när man tittar ut genom fönstret och/eller när man tar del av dagens fortsatta börsfall.

 

Trots regn och finansoro önskar dig en riktigt trevlig helg!

 

Bilden ovan är som vanligt tagen i sommar nere i Toscana.

 


Gert Ohlin


Chefernas arbetssituation beskrivs dåligt av medarbetarundersökningen

Växjö, torsdag kväll och jag har bakom mig en intensiv och spännande arbetsdag här hemma på hemmakontoret i Växjö. Tidigt i morgon bitti bär av västerut för ett tidigt morgonmöte i Ljungby.

 

I dag ägnar min blogg åt två av mina absoluta favoritämnen, nämligen chefernas arbetssituation och medarbetarundersökningar. Jag vågar påstå att flertalet arbetsgivare har väldigt dålig koll på hur deras chefer upplever sin arbetssituation. Förutom den information som kommer fram i medarbetarsamtalen med cheferna saknar man enligt mening adekvat information. Men, säger du kanske, cheferna svarar ju också på medarbetarundersökningen (på de arbetsplatser där sådana genomförs på ett strukturerat sätt) och där kategoriseras ju nästan alltid cheferna i en särskild grupp vilket gör att man får en bild över chefernas arbetssituation. Nja, blir mitt svar på det. Det är riktigt att nästan samtliga medarbetarundersökningar också omfattar cheferna. Problemet är bara att frågeställningarna enligt min mening inte är relevanta för chefernas arbetssituation. För att få en adekvat bild över hur cheferna upplever sin arbetssituation är det nödvändigt att anpassa frågeställningar i förhållande till denna.

 

Vi inom Sustainable Performance tillhandahåller självfallet en sådan produkt och du som är intresserad av detta är välkommen att kontakta undertecknad på [email protected]

 

Bilden ovan är som vanligt tagen i sommar nere i Toscana.

 

Trevlig torsdagskväll önskar

 

 

Gert Ohlin


Avstånd mellan ambition och resultat

Växjö, onsdag kväll och jag har precis kommit hem efter mitt Värmlandsäventyr. Imorgon väntar en intensiv skrivdag på hemmakontoret här i Växjö så för en gångs skull slipper jag att packa resväskan på nytt imorgon bitti.

 

Dagens inlägg tänker jag ägna åt avståndet mellan våra ambitioner och det vi verkligen lyckas åstadkomma. Många säger att man kommit minst halvvägs i och med att man beslutat sig för att åstadkomma något, t ex förändra eller förbättra något. Självklart är det nödvändigt att bestämma sig och göra detta uppriktigt och ärligt inför sig själv. Men, tyvärr räcker inte detta för att något skall hända – det räcker inte med att vilja, det gäller att GÖRA också. Avståndet mellan beslutet/ambitionen och resultatet får aldrig underskattas, samtidigt är det naturligtvis viktigt att inte låta sig skrämmas eller hindras av att det kommer att kosta på en hel del att åstadkomma det vi beslutat oss för. Mitt budskap idag är det tyvärr inte räcker med en stor ambition och vilja, det viktiga är att vi sätter action bakom orden d v s med kraft och konkret i handlig ger oss i kast med att lyckas med det vi bestämt oss för.

 

Bilden ovan är som vanligt tagen i sommar nere i Toscana.

 

Ha en trevlig lillördag önskar

 

 

Gert Ohlin


Inte hållbart att leva över sin kapacitet

Karlstad, tisdag kväll och jag skall om en stund äta en bit mat med en kollega samtidigt som vi skall förbereda morgondagens aktiviteter här i Värmland.

 

Gårdagens inlägg kring att det inte är hållbart att leva över sin kapacitet har rönt ett visst intresse vilket alltid är mitt syfte. Det jag förstått är jag måste utveckla mitt resonemang vidare. Kopplingen jag gjorde till de rådande statsfinansiella kriserna i Sydeuropa och i USA tyckte jag själv var ganska fyndig, tyvärr visade det sig så här i efterhand kanske inte var så klokt då mitt huvudbudskap kom i skymundan. Det jag ville och vill slå ett slag för är det är ohållbart i längden att överutnyttja den kapacitet som vi har. Kortsiktigt kan vi förstås köra väldigt hårt, men i ett längre perspektiv är det ohållbart. Läs gärna min tidigare inlägg kring vikten av en väl anpassad arbetsbelastning.

 

Trevlig tisdagskväll önskas från Karlstad

 

Bilden ovan liksom gårdagens bild är tagna under sommarens vistelse i Toscana (Maremma området), som jag tidigare utlovat kommer jag nu i höst att bjuda på en hel del vackra italienska vyer.

 

Gert Ohlin


Inte hållbart att leva över sina tillgångar (kapacitet)

Så var man då redan inne på andra arbetsveckan efter semestern och som vanligt har jag rest en hel del under dagen liksom jag kommer att göra resten av veckan. Rubriken på dagens inlägg fick jag uppslag till tidigare i sommar när jag precis som alla andra matats med information om den dåliga ekonomin i Sydeuropa och i USA. Det har väl inte gått någon förbi att ett flertal länder i Europa tillsammans med USA levt över sina tillgångar en längre tid. Detta är självfallet ohållbart i längden och nu ser vi följderna.

 

När det gäller vårt förhållande till vårt arbete är det faktiskt likadant, ingen av oss kan i längden leva över den kapacitet vi har tillgång till. Bränner vi ljuset i bägge ändarna kommer en dag när vi inte orkar längre. Så här direkt efter semestern är det därför viktigt att ha detta i åtanke d v s att vi måste hushålla med våra krafter så att vi uthålligt kan prestera på en hög nivå.

 

Trevlig kväll och en bra fortsättning på veckan önskar

 

 

 

Gert Ohlin


Känner du någon jobbångest?

Stockholm fredag morgon och jag har om några timmar avslutat första arbetsveckan efter semestern. Vad jag konstaterat den här veckan är det är först på måndag som hjulen rullar igång på allvar, vilket betyder att det är väldigt många som går till jobbet för första gången efter semestern då.

 

Hur är det, känner du själv någon jobbångest inför hösten? Förhoppningsvis tillhör du de lyckligt lottade som inte känner så, men du skall veta att det här med att känna en viss ångest inför att börja arbeta igen är väldigt vanligt även om man trivs på sitt arbete. Värre är det förstås för alla dem, omkring 1 000 000 svenskar, som inte alls trivs eller mår dåligt av sitt arbete. Du säkert liksom jag tänka dig vilken ångest alla dessa kommer känna under helgen.

 

För egen del måste jag tillstå att även jag kände en viss ångest under förra helgen, inte för att jag på något sätt inte uppskattar mitt arbete. För varje år som går känns starten efter semestern tyngre och tyngre det skall medges. Min egen slutsats kring varför jag känner så är nog att jag älskar friheten mer och mer och får svårare och svårare med åren att förlika mig med den kravfyllda arbetssituation som jag och de allra flesta andra har.

 

Nog om detta för nu, men innan jag slutar vill jag önska dig en riktigt trevlig helg.

 

 

 

Gert Ohlin


På banan igen!

Efter en fantastiskt semester nere i Toscana är jag så åter på banan. Första arbetsveckan efter semestern har startat i rekordfart så jag har inte hunnit att skriva något på bloggen förrän precis nu. Under fortsättningen av hösten hoppas jag att jag kan bli lite flitigare än jag var i våras då arbetet satte käppar hjulet alltför många gånger.

Under inledningen av höstens bloggande kommer jag att visa många vackra bilder nere från Toscana, dock inte idag.

Ha en trevlig torsdag kväll önskar

Gert Ohlin
Sustaianble Performance

RSS 2.0