Vilken julklapp!

Måndag sen kväll och jag har precis kommit tillbaka hem hit till Växjö efter en tur och retur resa till Stockholm på hala vägar. Den stränga kylan minskade halkan en del genom att vägytan blev lite sträv. Jultrafiken har redan satt igång varför jag verkligen hoppas att Vägverket kommer att halkbekämpa vägarna betydligt bättre än fallet var i kväll.

 

Turerna kring SAAB tycks aldrig tar slut och jag lider verkligen med alla anställda där och hos alla berörda underleverantörer. En sämre julklapp är svårt att tänka sig möjligen kan resultatet av det nyss avslutade klimatmötet i Köpenhamn mäta sig med denna.

 

För egen del har jag dock redan fått den bästa av alla tänkbara julklappar, i fredagsnatt blev jag farfar för första gången då min son och min sonhustru fick en underbar liten flicka. Hur fantastiskt detta känns har jag inga ord för men jag förstår att du som redan har barnbarn vet vad jag talar om.

 

Resterande dagar fram till jul kommer jag att tillbringa här hemma i Växjö, så nu är mitt resande slut för det här året. När jag hunnit ta tag i alla uppgifter som blivit liggande så tänker jag förstås att ta jul- och nyårsledigt. Mitt bloggande tar jag också nu en paus ifrån och vill därför tacka för det här året. Nästa år tar jag upp mitt bloggande igen blir den 7 januari.

 

Till sist men inte minst vill jag nu tillönska dig en riktigt God Jul och ett fantastiskt Gott Nytt År!!

 

Gert Ohlin


Årets mest förväntade företagsnyhet slog ned som en bomb

Växjö fredag kväll och jag har precis kommit tillbaka efter min lilla Skånetripp. Det förväntade svåra vinterväglaget strålade med sin frånvaro så resan gick helt utan problem.

 

Tidigare i dag på eftermiddagen slog bomben ned i Trollhättan när GM gick med informationen att SAAB kommer att läggas ned. Jag kommer nu inte att säga ”vad var det jag sa”, allvaret i det som nu hänt är för stort för att låtas sig skämtas bort. Samtidigt som jag förstår att många nu är chockade av beskedet så gäller det nu att titta framåt. Den kompetens som finns hos de anställda på SAAB är jag övertygad kommer att brukas även i framtiden. Kanske blir det så att det här på sikt kan bli ett riktigt lyft för Trollhättan med omnejd. Långsiktigt hade det ändå varit dödsdömt att fortsätta att producera bilar som alldeles för få är beredda att köra. Förhoppningsvis kan de enorma anläggningarna i Trollhättan användas till en mer framtidsinriktad produktion, t ex inom energi- och miljöområdet.

 

Det som nu gäller är att alla parter kraftsamla för tar tillvara de resurser som finns i form av kompetens och teknik på SAAB. Jag hoppas verkligen inte att det uppstår något politiskt spel kring nedläggningen av SAAB.

 

Så är det då dags att fira den fjärde Advent på söndag och i nästa vecka infaller julen. Helgen kommer nog de flesta att ägna åt julstök, så även jag.

 

En riktigt trevlig helg önskar

 

Gert


Nu strömmar Julhälsningarna in

Växjö torsdag kväll och jag har precis kommit hem efter en privatresa ned till Blekinge. Innan jag for ned idag på morgonen så passade jag på att sända iväg året julhälsningar i form av ett elektroniskt julkort. När jag precis för en stund sedan kollade igenom min inkorg blev jag först smått förskräckt över antalet nyinkomna mail. Men nu när jag läst igenom allt så bestod merparten av trevliga Julhälsningarna och svar på mitt eget elektroniska julkort.

 

Flera av julhälsningarna jag fick var otroligt snygga och genomarbetade, men det som gläder mig mest är förstås om det finns någon personlig hälsning eller några rader kring något vi har gemensamt. Idag är det så oerhört enkelt att sända iväg en julhälsning som ett massutskick, det som före Internets intåg tog flera timmar eller dagar går idag på några få minuter. Samtidigt förloras förstås en hel del av det personliga efter som dagens sätt att sända julhälsningar inte ens kräver en underskrift.

 

Imorgon skall åter ställa färden mot södra delarna av vårt avlånga land, närmare bestämt mot Skåne. Jag hörde precis på nyheterna att SMHI utfärdat en klass I varning för svåra vägförhållanden på grund av blåst och snöfall. Det är tur att man kör en fyrhjulsdriven bil med alla tänkbara finesser såsom antisladd mm.

 

Trevlig torsdag kväll önskar

 

Gert


Småland finns överallt

Stockholm onsdag eftermiddag och jag skall strax ge mig iväg hem mot Småland igen. Dagens möten här uppe har varit väldigt inspirerande så min hemresa blir säkert väldigt trevlig trots det besvärliga väglaget.

 

Tidigare idag gjorde ett kort stopp på ett av Ikeas varuhus utanför Stockholm för att inhandla en julklapp och äta en tidig lunch. När jag satt där i matsalen slog det mig vilket fantastiskt fenomen Ikea blivit. Som Smålänning och Kronobergare känner jag mig nästan som släkt med grundaren Ingvar Kamprad. Ikeas utveckling sedan det första varuhuset i Älmhult som öppnades 1958 är verkligen en riktig sannsaga. Jag minns faktiskt fortfarande när jag åkte dit tillsammans med min bror och mina föräldrar 1958 och tittade på det nyöppnade varuhuset, ingen av oss kunde väl ana hur stort detta skulle bli.

 

När jag är ute och reser, särskilt när jag är utomlands, så besöker jag ofta Ikea och varje gång jag gör detta är det som om att komma hem till Småland. Bland det första man brukar se i ett Ikea varuhus är ju lekrummet Småland för barnen. När man väl gått in i varuhuset så möts man ju av alla produktnamnen varav väldigt många är tagna från Småländska orter. T ex när jag besöker Ikea i Florens och hör t ex namnet Spexhult uttalas på italienska så får jag ståpäls av stolthet. Nästan lika härligt var det när jag tidigare idag hörde en familj som stod och valde mellan olika alternativ och uttalade de Småländska ortnamnen på genuin söderdialekt. Nu är det ju i och för sig länge sedan de Småländska ortnamnen tog slut och kompletterades med ortsnamn och beteckningar från hela vårt avlånga land. Du börjar säkert förstå att jag söker mig till Ikea så fort min hemlängtan blir för stor när jag är ute på mina resor.

 

Ha en bra avslutning på dagen så hörs vi imorgon.

 

Gert


Nu flockas gamarna

Oslo tisdag eftermiddag och jag har precis avslutat mitt möte och skall strax sätta mig i bilen mot Karlstad där avser att övernatta i natt. Efter morgonmöte där bär sedan av mot Stockholm där jag förstår att det är mera snö än det är här i Oslo idag.

 

Det som upptar mina tankar idag, förutom de kring mitt arbete, är vad som händer kring SAAB i dessa dagar. I går blev det ju klart med försäljningen av tekniken för SAABs nuvarande modeller till Kina. Priset 1,1 miljarder är ju rena vrakpriset om man tar i beaktande alla de miljarder som SAAB och GM lagt ned på denna teknik, men å andra sidan är det förstås mycket pengar för ett modellprogram som ändå skulle läggas ned.

 

Eftersom jag sedan länge dödförklarat SAAB är det inte så konstigt att gamarna nu flockas kring ”liket” (alla SAAB-anställda och SAAB-ägare må ursäkta mig). Den nuvarande situationen måste vara en mardröm för alla dem som är beroende av SAAB och för alla dem som lagt ned sin själ i att bygga upp och driva SAAB. Jag måste säga att jag verkligen lider med alla dessa! Trots detta finns det ändå en logik i allt som nu sker. Till alla dem som nu sätter allt sitt hopp till det Holländska Sportbilsföretaget (som jag inte ens kommer ihåg namnet på eller någonsin hört talas om) är det bara att önska dem lycka till. Någon framtid för SAAB har jag aldrig trott på, samtidigt är det verkligen tråkigt att jag kommer att få rätt i slutänden.

 

Nej, nu måste jag försöka att packa mig iväg för att undvika de värsta köerna ut ur Oslo. Till dig som aldrig upplevt dessa kan jag säga att de inte går av för hackor.

 

Baeste hilsen fra Noreg og Oslo

 

Gert


Redan Lucia och Tredje Advent

Fredag kväll och jag summerar veckan som gick samtidigt som jag hoppas att dagens influensavaccination inte kommer att slå ut mig under helgen. Tiden så här i Adventstider går så otroligt fort att man nästan måste hålla i sig, tänk nu är det redan Lucia och tredje Advent! En dryg vecka till och Julen är här på allvar.

 

Natten till idag när jag satt i bilen på väg hem lyssnade jag på nattradion där man bad folk berätta vad man ”julat” för något under dagen. Begreppet ”jula” är nytt för mig, men vad jag förstod av innebörden så har jag inte julat något alls ännu. Men det är inget som jag oroar mig för, min vana trogen blir det att jula den 23/12 istället.

 

Nej, nu skall jag fira fredagskväll och njuta av stunden, det här med att stressa inför julen får vänta för mig.

 

Trevlig helg önskar

 

Gert


Miljövänligt Luleå - Kalix tur och retur

Torsdag kväll och jag sitter på flyget från Luleå ned till Stockholm och summerar dagens alla möten och intryck. Med tanke på det pågående Klimatmötet i Köpenhamn känns det extra tillfredsställande att tillkännage att jag idag för första gången kört riktigt klimatsmart nämligen en gasdriven bil.

 

Müllers Bil i Luleå hade vänligheten att låna mig en utav sina nya demobilar, närmare bestämt en gasdriven Golf som endast släpper ut 22 mg koldioxid. Med undantag för den rena elbilen är säkert detta marknadens miljövänligaste bil. För några år ägde jag själv en Toyota Prius som är en hybridbil under knappt ett år. Minnet av denna bil har gjort mig väldigt skeptisk till det här med miljöbilar, inte ur ett miljöperspektiv utan ur ett körglädje perspektiv. Eftersom jag färdas ca 10 000 mil per år lägger jag stor vikt vid körglädje och säkerhet. Golfen jag fick låna idag har faktiskt fått mig att ompröva min tidigare kritiska hållning. Någon större skillnad på körglädjen jämfört med en konventionell bensin- eller dieselbil kunde jag definitivt inte notera. Just den här Golfen jag körde idag mellan Luleå och Kalix och tillbaka igen gav en verklig trevlig körupplevelse. Går du i bilbytartankar kan jag definitivt rekommendera att du provkör Wolksvagens nya miljöbilsutbud.

 

Nej, nu skall jag försöka att blunda den sista biten ned till Arlanda, för när jag landat har jag 50 mils bilresa framför mig. Men eftersom jag, som du vet, kör en Audi Q5:a väntar också fem timmars körglädje. Tyvärr inte lika miljövänligt som förmiddagens tur och retur resa till Kalix, men eftersom jag kör en bränslesnål diesel med partikelfilter så är mitt miljösamvete ändå ganska rent.

 

Trevlig torsdagskväll önskas från 10 000 meters höjd

 

 

Gert


Äntligen hittat till vintern!

Onsdag kväll och jag sitter på tåget tillbaka ned till kusten och Luleå efter mitt besök uppe i Kiruna. Till min glädje fann jag vintern med härlig vit snö och ordentligt med minusgrader, det var minus 11 när jag satte mig på tåget nu ikväll. Snacka om decembermörker det kan man verkligen göra uppe i Kiruna, hade det inte varit för den vita snön så hade det nog varit lite jobbigt att stå ut med den extremt korta dagen där uppe. När klockan var 13.30 var det totalt nattsvart och jag blev nästan chockad när jag tittade på klockan och såg att den inte var mer. Hade det inte varit för de trevliga människorna och det spännande uppdraget jag haft idag så hade det nog inte behövts särskilt mycket för att jag skulle somna mitt på dagen.

 

När jag kommer ned till mitt hotell i Luleå senare ikväll blir det att lägga några timmar på att förbereda morgondagens tre möten i Luleå och det möte jag skall ha uppe i Kalix. På kvällen bär det söderut mot Stockholm igen för vidare färd mot bostaden i Växjö dit jag räknar med anlända framåt småtimmarna på fredagsmorgonen. Imorgon blir således en lång dags färd mot natten. Tro nu inte att jag klagar, för det gör jag absolut inte. Jag ser verkligen framemot morgondagens möten och resor genom vårt avlånga land.

 

Ha en fortsatt trevlig lill lördag!

 

Gert


Kanske segrar förnuftet och humanismen till sist


Tisdag kväll lunch och jag har precis checkat in på mitt hotell här i Luleå efter en mycket intensiv dag. Tidigare idag satte jag nytt personligt rekord i antal taxiresor på en dag, vet du vad mitt nya rekord ligger på? Ok, det visste du inte, men nu gör du det – det blev 6 stycken. Snön som jag hoppats på är det inte mycket bevänt med här uppe, mildväder och dis har gjort att snön krympt ihop till någon centimeter och det är glashalt överallt. Turligt nog bröt jag inga armar och ben tidigare idag på lunchen när jag trillade handlöst i gatan på isfläck.

 

I morgon onsdag är meningen att Riksdagen skall besluta om de nya sjukskrivningsreglerna som jag protesterat mot här på min blogg. Det verkar i skrivande stund som om regeringen nu i tolftetimmen börjar så smått inse att detta totalt hjärtlösa förslag inte är genomförbart. Jag hoppas av hela mitt hjärta att förslaget återremitteras för en grundlig genomarbetning. Jag vägrar att tro att det kan finnas en majoritet för den hjärtlösa och gränslöst inhumana hantering av de svårt sjuka som förslaget i realiteten innebär.

 

Nej, nu måste jag få några timmars sömn innan jag skall hoppa på tåget till Kiruna imorgon bitti vid halvsex. Vi hörs från Kiruna imorgon, hoppas verkligen att det är vinter åtminstone där uppe.

 

Ha det gott!

 

Gert


Klimatet hotet vår gemensamma fiende

Måndag lunch och jag har för en stund sedan kommit fram hit till Stockholm där jag skall ha några eftermiddagsmöten innan jag far vidare upp till Luleå. Det märkliga decembervädret med flera plusgrader och regn gör att man verkligen funderar över klimatförändringarna som nu kommer att diskuteras i Köpenhamn under de närmaste två veckorna.

 

Köpenhamnsmötet är planerat sedan flera år tillbaka och förväntningarna har i takt med tiden bara ökat och ökat, inte minst efter den senaste nyheten om Barack Obamas närvaro under mötets sista dag. Att klimatet har förändrats ser vi kanske inte så mycket här hemma i Sverige, men redan i dag så tycks ju konsekvenserna av det varmare klimatet vara allvarliga på många ställen runt vår jord. Tänk vad underbart det kunde bli på vår jord om världens alla makter enades om att bekämpa en fortsatt uppvärmning istället för att bekämpa och konkurrera med varandra. Det finns ju få saker som kan svetsa ihop en grupp som en gemensam fiende – låt därför jordens uppvärmning bli denna fiende som enar världen. Skulle Köpenhamnsmötet misslyckas i denna bemärkelse finns det annars en risk för att klimathotet kan bli en källa till ytterligare spänningar mellan världens folk och till och med ge upphov till om inte väpnade konflikter så till ”kalla krig”.

 

Det två veckor långa Köpenhamnsmötet är slutet på en lång resa på väg till ett gemensamt agerande för att minska det totala koloxidutsläppet i världen. Det är nu upptill världens ledare att bevisa att de är vuxna det uppdrag vi alla givet dem.

 

När jag om några timmar ge mig upp till Norrbotten så hoppas jag verkligen att jag få se lite vit snö, åtminstone när jag kommer till Kiruna på onsdag. Så snart jag finner lite snö kommer jag att föreviga denna på en bild här på min blogg senare i veckan.

 

Ha nu en jättefin vecka!

 

Gert


Byggsektorn borde skämmas!

Fredag lunch och jag har precis ätit dagens lunch på en vägkrog strax öster om Mariestad. Det kommer inte att bli enkelt att skriva idag eftersom det precis kom in en stor buss med skolbarn som just nu rusar in – ljudnivån i restaurangen börjar närma sig farliga nivåer nu.

 

Dagens inlägg kommer jag att ägna åt den otroliga kostnadsutvecklingen inom byggsektorn. Sedan 2005 har nyproduktionskostnaderna ökat med drygt 30 % medan konsumentprisindex bara ökat med lite drygt 6 % under samma period. Hur länge skall vi acceptera denna enorma kostnadsutveckling som slår igenom på hyrorna och bostadskostnaderna för vanligt folk? Nu skall i ärlighetens namn också sägas att en del av förklaringen är att standarden ökat både vad gäller material och planlösningar. Sabo menar att främsta orsaken till detta är den dåliga konkurrensen inom byggsektorn och jag är delvis benägen att hålla med. Men jag menar även att byggsektorn lider av en anmärkningsvärd ineffektivitet jämfört med t ex industrin. Hade svensk exportindustri haft samma effektivitet som byggsektorn så hade vi idag inte haft någon exportindustri alls!

 

Enligt min uppfattning bedrivs byggandet idag efter mycket gammalmodiga modeller och metoder. Bara för att ifrågasätta något av allt det jag menar måste förändras inom byggsektorn, nämner jag följande:

 

·        En byggarbetsplats är normalt bara igång 8 timmar om dagen – varför?

·        Planering och logistik tycks vara okända begrepp – varför hela tiden allt detta väntande på andra     yrkesgrupper och material?

·        Material och annat levereras på tider som stör byggandet maximalt – varför inte leverera material och annat då bygget står stilla?

·        Byggmaterialkostnaderna i Sverige ligger väldigt högt internationellt – varför inte då upphandla material utan för Sverige?

 

Nej, det är minst sagt hög tid för byggsektorn att skärpa till sig och börja arbeta med sina kostnader och sin effektivitet.

 

Tiden rusar och jag ser redan att dagsljuset börja vika, bäst att jag slutar och fortsätter min resa hemåt.

 

Trevlig helg önskar

 

Gert


En promenad i skogen

Torsdag lunch och jag har unnat mig lyxen att så här på arbetstid ta mig en liten skogspromenad. En av många fördelar med konsultlivet är den ”fria” arbetstiden d v s möjligheten att ganska fritt kunna styra över när arbetet skall utföras i tid. Nu har jag förstås samtidigt väldigt många dagar om året då jag å andra sidan är väldigt låst i ett schema t ex under mina olika uppdrag och föreläsningar. Men som alla andra får jag ta det onda med det goda.

 

Att gå en runda i skogen är en verklig lisa för själen samtidigt som det är en utmärkt plats att reflektera över det man har på gång. Idag lyste den svaga decembersolen vackert på himlen men väldigt lite av ljuset trängde sig ned på stigarna jag gick. Trots att jag promenerade i närheten av tätbebyggt område var tystnaden nästintill kompakt nu när de flesta av skogens fåglar åkt på semester till varmare trakter. En och annan kråka kunde jag dock höra lite längre bort i en grantopp. Den frusna mossan glittrade och de flesta vattensamlingarna hade en skör isskorpa, vår natur är verkligen vacker även så här i december innan snön kommit – om det nu kommer någon förstås?

 

Nej, nu måste jag sluta och försöka arbeta igen tiden i skogen under resten av dagen. I morgon blir det Värmland för min del och jag hoppas då att jag får en lucka för knåpa ihop veckans sista blogginlägg.

 

Jag önskar dig en trevlig fortsättningen på dagen.

 

 

Gert


Kalendern är knallfull och helt slut

 

Onsdag eftermiddag och jag har en lucka som jag fyller med att skriva ihop några rader till min blogg. Jag konstaterade för en stund sedan att årets kalender/almanacka nu är helt fullbokad fram till Jul- och Nyårshelgerna och januari 2010 som ligger helt i slutet på kalendern börjar också bli fulltecknad. Med andra ord är det bråttom att gå ut och köpa sig en kalender för 2010, vad dumt förresten att det inte är standard med en 18-månaders kalender.

 

Vad han håller han egentligen på med?, undrar du säkert nu. Ja, jag förstår att du är förvånad över att jag inte använder min kalender i min telefon eller i min dator, då slipper jag ju dessa problem. Ditt ifrågasättande är berättigat, särskilt om du känner till att jag i övrigt gillar att ligga i framkant på den tekniska utvecklingen vad gäller datorer, telefoner och bilar. Men säg den som för fullkomlig?, när det kommer till min planering så föredrar jag faktiskt den enkla pappersvarianten, så är det bara med det.

 

Gårdagens inlägg kring den ”tanklösa hanteringen av leverantörer” har väckt ett visst intresse. Tydligen är det så att många delar den bild jag beskrev i gårdagens inlägg. Eftersom våra leverantörer är en viktig spelare i den värdekedja vi är en del av så är det extra dumdristigt att hantera dessa på ett dåligt sätt. Med andra ord så vädjar jag till dem som känner sig berörda att skärpa till sig när det gäller hanteringen av leverantörerna.

 

Fortsatt trevlig onsdag!

 

 

 

Gert


Tanklös hantering av leverantörer

Tisdag förmiddag och jag har precis kommit fram till Jönköping där jag i dag skall arbeta tillsammans med mina kollegor i BAAB. Det är alltid lika inspirerande att möta sina kollegor och planera för framtiden. Det här skall bli väldigt trevligt idag!

 

I går hade jag ett samtal med kund kring läget på marknaden och funderingar rent allmänt kring det här kund- och leverantörsförhållanden. Under resan hit till Jönköping satt jag och tänkte vidare på vad kunden sa och vad jag hört från andra liksom upplevt själv under de senaste åren. Det som därefter nu slår mig är att det verkar som om attityderna mot leverantörsledet förändrats. Idag hör det mer till undantagen när en kund håller vad den lovar i förhållande till sin leverantören. Ett kund- och leverantörsförhållande bör ju bygga på två likställda aktörer där varje part håller sin del av överenskommelsen. Men hur ofta händer det inte att kunden bortser från det och istället utnyttjar sin styrkeposition utifrån den allt mer hårdnande konkurrensen. På kort sikt kan detta te sig vara lönsamt, men hur är det på längre sikt är en helt annan fråga. En leverantör som pressats för hårt eller behandlats nonchalant presterar naturligtvis betydligt sämre än om det vore tvärtom.

 

De exempel som min kund tog upp med mig handlade om den nonchalans som många företag visar sina befintliga leverantörer och eventuellt blivande leverantörer. Exempel på nonchalant beteende som jag ofta hört och även själv upplevt förekommer är t ex att mycket sent eller aldrig besvara e-post och telefonsamtal, att inte hålla ingångna överenskommelser om tidpunkter för besked, att ligga på fakturor långt över förfallodagarna och att frångå ingångna avtal om köp. Hur kan det ha blivit så här? Är det den pressade arbetssituationen eller är det bara en demoralisering av samhället som håller på att ske? Har du några bra svar att ge på detta så tar jag mycket gärna emot dessa.

 

Ha en riktigt bra tisdag!

 

Gert


RSS 2.0