Dan före dan före dopparedagen

Växjö, onsdag kväll och jag har precis avslutat dagens arbete som faktiskt blir det sista före jul. I morgon är dan före dopparedagen och då handlar jag alltid mina julklappar. Precis som vanligt får jag säkert sällskap av alla dem som varit tvungna att invänta decemberlönen innan julklappsinköpen. För egen del handlar det hela mer om tradition och tidsbrist tiden före jul.

 

Innan jag stänger ned min dator vill jag önska dig som följer min blogg en Riktigt underbar och God Jul! Jag återkommer i mellandagarna med lite mellandagstankar och funderingar inför det nya året.

 

God Jul önskar

 

 

Gert Ohlin


Jul i Nyhavn

Växjö, måndag kväll och jag har precis kommit hem igen efter en resa tur och retur ned till Köpenhamn. Jag kan meddela att det inte bara är i Stockholm som trafiken brakar ihop när det kommer snö. Natten till igår kom det 2,5 decimeter snö i den danska huvudstaden och det gjorde att trafiken i praktiken stod helt stilla inne i centrum. För egen del fick jag tillbringa nästan tre timmar i kö på vägen in till Köpenhamns centrum och på tillbakavägen.

 

Det verkar som om våra storstäder inte är anpassade till det ”nya” vinterklimat som vi tycks ha fått nu. Snöröjningsresurserna är alldeles för begränsade samtidigt som storstadstrafiken är på tok för intensiv in en alltför dålig infrastruktur.

 

På vägen ut ur Köpenhamn passerade jag Nyhavn och tog bilden ovan från bilkön.

 

Ha en trevlig tisdag kväll

 

Gert Ohlin


Akta dig för riskkapitalister!

Växjö, måndag kväll och jag kan summera den första vardagen i mitt nya liv som fri från riskkapitalister. Du som undrade vad som hände i fredags får nu veta att jag efter drygt 1,5 års kamp till sist slet mig loss från de riskkapitalister som ägt BAAB sedan 2005. Du kan inte ana vilken känsla!

 

Nu skall jag i ärlighetens namn samtidigt säga att det inte varit negativt hela tiden för mig och BAAB att ägas av riskkapitalister. Till en början var det faktiskt riktigt bra och jag kände en stor tillförsikt inför framtiden. Men så går åren och till sist kommer man till den punkten att de utlovade investeringarna i verksamheten aldrig förverkligas. De senaste två/tre åren har inte varit roliga för inte tala om tiden sedan sommaren 2009.

 

Jag vill också markera att det naturligtvis finns olika typer av riskkapitalister. BAAB har ägts av fyra olika varav jag inte haft några som helst problem med en utav dem. De tre andra har jag däremot en hel del synpunkter på. Samtidigt har säkert också dessa en massa synpunkter både på mig personligen och på BAAB. Men nu lägger jag allt detta till historien och blickar framåt igen med en otroligt stor tillförsikt. Det som har varit, har varit och det har säkert funnit en mening med det också.

 

Från och med i fredags äger jag själv BAAB tillsammans med mina närmaste kollegor. Vill du veta mer om detta hänvisar jag till BAABs hemsida där det inom kort kommer att läggas upp ett Pressmeddelande.

 

Nej, nu måste jag sluta och förbereda morgondagens möte i  Köpenhamn dit skall åka i morgon.

 

Ha en trevlig måndag kväll

 

Gert Ohlin


Vilken dag!!!

Växjö, fredag kväll och jag har precis slagit med ned framför datorn efter en av mitt livs mest turbulenta och händelserika dagar. Den berg- och dalbana som jag åkt idag saknar helt sitt motstycke, men precis som i sagan så blev slutet gott eller snarare det bästa möjliga.

 

Du undrar säkert vad jag varit med om, eller? Till att börja med blev den här dagen slutet på en mer än 1,5 år lång historia och kamp. Den senaste tiden har jag haft en deadline satt till klockan 15.00 idag och så sent som 14.00 visste jag inte hur det hela skulle sluta. Men så plötsligt löser sig allt och jag kan andas ut och konstatera att jag nått målet jag kämpat mot i över 1,5 år. Det som hänt som kommer jag eller snarare vi att presentera i ett Pressmeddelande i början på nästa vecka. Med respekt för detta väljer jag att inte avslöja något mer.

 

Det är många jag sänder en tacksamhetens tanke till med dessa rader. Framförallt har två personer varit riktiga hjältar idag – ni båda vet att det är er jag tänker på.

 

En riktigt underbar Fjärde Advent önskar

 

 

Gert Ohlin


Snöiga hälsningar från Skåne och Småland

Växjö, torsdag kväll och jag har precis kommit hem efter en snöig färd tur och retur till Skåne. Väglaget så här års kräver faktiskt en hel del av både fordon och förare. I kväll på vägen hem var det t o m så illa att jag inte kunde ha min laptop igång i passagerarsätet vid sidan om – du som känner mig förstår att då var det verkligen illa på vägen. Men, som sagt här sitter jag nu framför datorn på hemmakontoret väl bibehållen liksom min Audi gör ute på gården i snöyran.

 

Innan jag slutar tänkte jag erkänna att jag är lika glad idag som jag var irriterad för något år sedan när det gäller kronans värde kontra Euron. Under hela hösten har kronan stärkts i förhållande till Euron och nu ligger den endera dagen under 9 kronor. Sannolikt kommer Euron snart att hamna i närheten av den kurs Sverige erbjöds att knyta kronan till vid en övergång till Euro d v s 8,90. Äntligen kan vi Svenskar få lite valuta för våra pengar när vi åker ut i Eurozonen.

 

Trevlig kväll önskar

 

 

Gert Ohlin


Iskalla hälsningar från Luleå

Luleå, tisdag kväll och jag har precis kommit tillbaka hit till mitt favorithotell (Hotell Artic i Luleå) efter några möten här i Luleå. Iskylan d v s dryga 20 grader biter verkligen i mitt sydsvenska skinn samtidigt värms jag av den enastående vackra naturen där allt är pudrat med rimfrost – otroligt vackert!

 

Mina tankar så här på tisdagskvällen handlar mycket om den senaste tidens uppdrag där jag arbetat med att försöka lösa upp besvärliga psykosociala situationer. Ibland blir jag faktiskt väldigt nedslagen när jag tänker på hur illa vi kan behandla varandra som kollegor eller medarbetare. Tyvärr finns det ett samband mellan det allt tuffare klimatet på arbetsmarknaden och antalet konflikter på arbetsplatserna. Ju mer pressade vi blir ju större är risken för att vi plockar fram våra sämsta sidor. När vi blir trängda och känner oss hotade eller otrygga så reagerar vi ofta utan att tänka oss för d v s vi ljuger, skyller ifrån oss, slå undan benen för varandra mm mm. Det pratas väldigt mycket om det allt tuffare klimatet inom skolans värld, men jag vågar påstå att det också pågår samma negativa utveckling på arbetsmarknaden. Tyvärr är det väldigt vanligt med både mobbing och andra former av trakasserier och exkluderande även i vuxenlivet på arbetsmarknaden. Så  när vi nu närmar oss Julhelgen och ett nytt år, vore det inte ett utmärkt tillfälle att en gång för alla försöka stoppa denna negativa utveckling. Vårt liv är alldeles för kort för att vi skall använda detta till att göra varandra illa, eller vad säger du?

 

Ha en trevlig tisdag kväll önskar

 

 

Gert Ohlin


Det lackar visst mot Jul igen

Umeå, torsdag kväll och jag har precis checkat in på hotellet här i stan som blir mitt natthärbärge innan jag tar första flyget ned till Stockholm i morgon bitti. Igår fick jag aldrig tillfälle att blogga, men försöker att ta igen detta nu ikväll. Redan nu vet jag att morgondagen inte kommer att medge några blobbmöjligheter p g a både flera möten nere i Stockholm och sedan resan hem till Växjö.

 

Varje år vid den här tiden är det alltid mer än fullt att göra i min bransch. Av någon anledning skall allt hända före Jul, det verkar som om det är fler än julgrisen som inte tror på ett liv efter Jul. Jag skall förstås inte beklaga mig över detta men samtidigt förlorar man lite av det fina med tiden före jul. Tidigare idag på vägen upp hit till Umeå slog det mig att det i praktiken bara en vecka kvar innan Julveckan är här. Det blir säkert som vanligt för mig att det här julklappar får jag fixa på eftermiddagen den 23:e. Kalendern är full av aktiviteter hela tiden fram till jul så tiden kommer att rusa. Avlägsen är tiden när man var barn och tyckte veckorna före jul var hur långa och sega som helst. Lite av detta längtar jag faktiskt tillbaka till.

 

Nej, nu känner jag att magen kurrar så nu blir att försöka hitta någonstans att äta.

 

Ha en trevlig avslutning på veckan + en fin Tredje Advent!

 

 

Gert Ohli

Det gäller att ta för sig

r

Lyon, tisdag eftermiddag och jag har precis kommit till flygplatsen och checkat in mitt bagage. Tidigare i eftermiddag när jag var på väg hit ut fick jag njuta en kort stund av rena vårvärmen, det var hela 15 grader varmt trots att det är december. På väderfronten är det annars ganska besvärligt här nere med massor av översvämningar och snöfall uppe i norra delarna av landet. Här nere har vi 15 grader varmt och uppe i norr är det kring nollan eller någon minusgrad. Det påminner faktiskt en hel om Sverige och skillnaderna mellan Sydsverige och norra Norrland.

 

Nog om vädret nu och istället över till några reflektioner över vad jag upplevt igår och idag. Det jag främst fäst mig vid är de stora kulturskillnaderna mellan vårt svenska arbetsplatsklimat och det franska. Jag har haft förmånen att få studera dessa skillnader nu under två intensiva dagar här nere. Det svenska disciplinerade och lätt återhållsamma sättet att delta i möten ser man inte så mycket av här nere. Vill man göra sin stämma hörd gäller det att ta för sig på ett helt annat sätt än det som gäller hemma i Sverige. Jag känner igen mycket av detta genom mina många resor till Italien så helt oförberedd har jag inte varit.

 

En annan reflektion som jag gjort är betydelsen av att lyfta fram även det positiva i en diskussion d v s inte enbart fokusera på det som är problematiskt. Blir det för mycket negativt verkar det som om man helt sluter öronen här nere, men det kanske också gäller till viss del även för oss svenskar?

 

Nej, nu ser jag på skärmen ovanför gaten att det är hög tid för mig att gå ombord på flyget till Zürich för att därifrån lite senare i eftermiddag flyga upp till Arlanda. Väl däruppe ikväll bär det av ned till Norrköping där nästa utmaning väntar på mig.

 

Bonne soirée

 

Gert Ohlin


Sydvindar över Frankrike

Lyon, måndag morgon och jag ser från mitt hotellfönster ett svagt gryningsljus. Den här veckan börjar här nere i Frankrike som idag kommer att få ljumma sydvindar. På nyheterna går man ut med stora varningar för laviner i bergen. Förra veckans snöfall har fyllt bergen med snö och till och med här nere i Lyon fick man 20 cm snö. Taxichauffören jag åkte med berättade om ett enormt kaos på vägarna där inga har några vinterdäck eller någon vana av att köra i snö. När jag om en stund skall ge mig ut blir det att lämna halsduken och vantarna kvar hotellrummet, det skall ju bli hela 12 grader varmt idag.

 

Förra veckans inlägg kring ”resultatlösa ledningsutvecklingsaktiviteter” har väckt ett ganska stort intresse. Jag har fått både kritik och medhåll vilket tyder på att det är fler än jag som reflekterat över frågan. Mitt huvudbudskap i detta är att jag menar att det är väsentligt att man är klar över vad som är målet/målen för de ledningsutvecklingsaktiviteter man beslutar sig för. Är målet/målen tydliga går det att följa upp och mäta resultatet/resultaten.

 

Ont une semaine très bonne !

 

Gert Ohlin


"More of the same" utan reflektion

Torsdag lunch och jag har mellanlandat i Ljungby på min resa ned till Skåne. I väntan på att min kollega norrifrån skall anlända skriver jag lite här på bloggen.

 

Igår ondgjorde jag mig över alla miljarder som årligen satsas på allehanda ledarutvecklingsaktiviteter av företag, kommuner och myndigheter. Enligt BAABs arbetsplatsdatabas och flera andra källor så fortsätter ledarskapet att gå kräftgång, i vart fall om man skall tro på alla de mätningar som görs. För BAABs del har jag följt data från slutet på 1990-talet och fram till idag. Ledarskapet som arbetsmiljöfaktor visar tyvärr en klart nedåt gående trend under hela perioden, trots alla satsade miljarder på ledarutveckling.

 

Vore jag en beslutsfattare i detta sammanhang så skulle jag verkligen sätta mig ned och reflektera. Jag skulle definitivt inte göra som de flesta gör idag, d v s fortsätta med samma medicin år ut och år in. Det är faktiskt ett litet under hur enkelt det tycks vara att få igenom en satsning på ledarutveckling i en företagsledning eller i en styrelse. Motsvarande investering i en utrustning eller i ett system hade garanterat föregåtts av noggranna kalkyler och bedömningar och för att inte tala om uppföljningar och efterkalkyler. Men så fort det gäller en ledarutveckling så glöms allt detta bort. När jag och mina kollegor redovisar resultat av våra arbetsplatsanalyser och dessa visar på ett oförändrat eller försämrat ledarskap, så beklagar man förstås oftast detta. Däremot har man mycket sällan förmågan att reflektera över hur detta är möjligt när man samtidigt lagt ned mycket stora belopp på utveckling av sina chefer och ledare. I stället tar man ofta beslut om att öka samma insatser på ledarutveckling som man tidigare genomfört utan mätbara resultat annat än att deltagarna uppskattat aktiviteterna.

 

En ledarutveckling som inte ger några mätbara resultat är enligt min uppfattning enbart ett ”dyrt nöje” för de deltagande cheferna. Det är hög tid att tänka till och sluta med ”more of the same” nu – sluta med resursslöseriet kring de mer eller mindre verkningslösa ledarutvecklingsaktiviteterna!

 

Ha en fortsatt trevlig torsdag!

 

Gert Ohlin


Resultatlös ledarutveckling

Onsdag lunch och jag har först nu fått en chans att skriva lite här på bloggen. Veckans hittills har varit oerhört intensiv och så fortsätter det nu för mig ända fram till dagen före julafton.

 

Dagens inlägg handlar om något jag ofta funderar på, nämligen alla miljarder som årligen kastas i sjön på mer eller mindre helt resultatlösa ledarutvecklingsaktiviteter. Med resultatlösa ledarutvecklingsaktiviteter menar jag all dem som inte leder till ett konkret bättre ledarskap i vardagen. Helt resultatlösa aktiviteter förekommer naturligtvis mycket sällan, de flesta chefer vet jag uppskattar nästan alltid att få komma iväg på en utbildning eller ett seminarium. För den personliga utvecklingen är säkert flertalet ledningsutvecklingsaktiviteter väldigt givande. Men hur är det med den praktiska nyttan av dessa? Jag kan med stöd av BAABs omfattande arbetsplatsdata med emfas påstå att några mätbara effekter praktiskt aldrig går att påvisa. Åtskilliga av våra många kunder lägger ut miljontals kronor år efter år utan att ledarskapet förbättrats, tyvärr blir effekten ofta tvärtom d v s ledarskapet försämras. Jag måste verkligen säga att jag beundrar alla aktörerna på den konkurrensutsatta ledarutvecklingsmarknaden. Hur bär de sig åt att sälja sina ofta väldigt dyra produkter och tjänster när nyttan för verksamheten är så begränsad? Skulle du köpa något som inte bidrog till någon verklig nytta verksamheten?

 

Ha en trevlig lillördag önskas från Skåne!

 

 

Gert Ohlin


RSS 2.0