Idag firar vi Arbetsmiljödagen

Torsdag eftermiddag och jag precis blivit skjutsad hit till Kallax flygplats av min kollega efter förmiddagens uppdrag uppe i Kiruna. På vägen hit passerade vi förstås Polcirkeln, därav bildbeviset på detta ovan.

 

Idag är det Arbetsmiljödagen, det känner du väl till? Till skillnad mot t ex kanelbullens dag är Arbetsmiljödagen en verkligt viktig dag där vi allesammans kan reflektera över både vår egen och andras arbetsmiljö. Här hemma i Sverige har ju de allra flesta en acceptabel arbetsmiljö men om vi vidgar våra vyer och ser ut över världen kan vi förstås finna rent avskyvärda miljöer som människor tvingas arbeta i. Även om nu standarden rent generellt på våra svenska arbetsplatser är ganska hygglig finns det förstås även här i landet ett stort antal arbetsplatser där arbetsmiljö är starkt eftersatt. De största bristerna här i landet finns inom den psykosociala arbetsmiljön vilket jag ofta resonerat kring här på bloggen.

 

Genom att vi alla uppmärksammar Arbetsmiljödagen idag kanske vi tillsammans kan skapa en gemensam positiv kraft för en bättre arbetsmiljö för alla.

 

Ha en fortsatt bra Arbetsmiljödag!

 

 

Gert Ohlin

 


Isen ruttnar i hamnen

Onsdag eftermiddag och jag precis tagit mig en promenad i södra hamnen här i Luleå som en uppladdning inför nästa möte och min kommande bilresa upp till Kiruna i kväll. Våren har verkligen kommit hit och isen i hamnen ligger verkligen risigt till just nu, det skulle inte förvåna mig att den är borta när jag kommer upp hit i slutet på nästa vecka. Inte heller skulle det förvåna mig om björkarna här i stan också slagit ut då för knopparna är ser riktigt sprickfärdiga ut.

 

Nog om klimat och vårtecken nu och över till något som ligger mig än mer om hjärtat d v s det här med långsiktigt hållbara prestationer. Det som inte får ruttna i en verksamhet som vill säkra långsiktigt hållbara prestationer det är förtroendet för ledningen. Kring detta tema har jag skrivit åtskilliga inlägg tidigare, men jag bortser från detta nu eftersom jag ofta kommer i kontakt med arbetsplatser där just detta sker här och nu. Jag märker direkt när jag möter en företagsledning huruvida de är måna om sina medarbetares förtroende eller inte. Jag har noterat ett mycket klart samband mellan de som är måna om sitt förtroende och ett högt förtroende från medarbetarna och vise versa. Är man mån om sin omgivnings förtroende agerar man förstås med både förnuft och känsla. Grundbultarna för att bygga upp ett förtroende är förstås att man alltid är uppriktig, tydlig, konsekvent och ser till att hålla sina löften. Lägg därtill ett humanistiskt förhållningssätt med klara empatiska inslag och jag är övertygad om att din omgivning får förtroende för dig.

 

Trevlig onsdagkväll önskar

 

 

Gert Ohlin

 


Vilken glad Påsk!

Tisdag eftermiddag och jag precis checkat in på mitt hotell här uppe i Luleå efter en liten märklig resa så här första dagen efter Påsk. Min resa började i arla morgonstund på sonens Suzuki hemma i Växjö. Efter en 45 mila resa på två hjul mellanlandade jag i Stockholm där jag bytte färdmedel till flyget och nu sitter jag här och pustar ut.

 

Vilken fantastisk Påsk vi har haft vädermässigt och förresten i alla avseenden, eller hur? Nere i Småland har vi haft rena sommarvädret och min Yamaha har verkligen blivit ”avrostad” som det heter på MC-slang.

 

När jag landade för en stund sedan här uppe i Luleå blev jag verkligen förvånad att all snön redan var borta och att isen på Luleälven redan börjat gå upp. När våren kom i år kom den verkligen med stormsteg.

 

Men nu är det arbetsvecka igen och slut med fritidsfröjderna. Jag återkommer därför i morgon med några reflektioner kring mitt favoritämne.

 

Ha en fin vecka!

 

 

Gert Ohlin


Glad Påsk!

Onsdag förmiddag och jag har precis avnjutit en kopp the på ett fik här i huvudstaden som en förberedelse inför dagens första möte. När den här dagen så småningom tar slut runt 18-tiden bär det hemåt ned till Växjö för några dagars härligt Påskfirande. Väderprognosen för Påsken är helt fantastisk så det kommer med all säkerhet att bli många mil på hojen. Med stor sannolikt blir säkert en tur ned till Österlen och Konstrundan där som går av stapeln varje Påsk.

 

Innan jag önskar dig en riktigt Glad Påsk vill jag dela lite tankar med dig kring kulturskillnaderna i näringslivet mellan Sverige och Danmark. Jag har nog i och för sig varit inne på detta tema tidigare här på bloggen, men jag blev återigen påmind om detta ämne tidigare i veckan när jag samtalade med en svensk VD som har en dansk styrelseordförande och dessutom danska ägare. Det som återigen slog mig under detta samtal var både skillnaderna i kynne mellan oss svenskar och våra danskar grannar och det totala fokus på resultat som präglar det danska näringslivsklimatet. Jag har stor respekt för alla svenska företagsledningar som måste rapportera till Danmark. Den svenska stilen är betydligt mer präglad av långsiktighet och fokus på förankring vilket för en dansk ofta uppfattas som både flummigt och ineffektivt. En svensk VD med dansk styrelseordförande får räkna med att hela tiden ha en blåslampa i baken och oavsett resultatutvecklingen kommer säkert inte detta att anses vara gott nog. Den svenska VDn får även räkna med att styrelsen är betydligt mer operativ och ibland även lägger sig i rena driftsfrågor. Frågor av långsiktig karaktär som inte kan motiveras på kort sikt blir väldigt svårt att få gehör för i en styrelse som består av huvudsakligen danskar.

 

Enligt min uppfattning har vi svenskar väldigt mycket att lära av det danska näringslivet, särskilt deras resultatfokus och ofta snabba beslutsfattande. Å andra sidan har danskar väldigt mycket att lära av oss svenskar, särskilt vår förmåga att ofta förankra våra beslut noggrant samt vårt relativt stora fokus på en långsiktigt hållbar verksamhet.

 

Nu önskar jag dig till sist en riktigt Glad Påsk, så återkommer jag som vanligt i nästa vecka.

Gert Ohlin

 


Det kostar på att aldrig koppla av

Måndag lunch och jag befinner mig idag på hemmaplan hemma i Växjö för ovanlighetens skull. Påskveckan, eller egentligen den ”lugna veckan”, börjar med andra ord på ett ganska behagligt sätt trots att min ”göralista” är lika lång som Långfredagen en gång tiden var för mig som barn i början på 1950-talet. Barndomens Långfredagar var verkligen långa eftersom det inte var ”tillåtet” att vara ute och leka som vanligt och som vi barn alltid gjorde på den tiden, t ex var det otänkbart att tillbringa dagen med fotboll på grusplanen på Annegärde hemma på öster i Växjö.

 

Nej, nu blir jag alldeles för nostalgisk när jag tänker tillbaka på min barndoms Påskhelger. Över till något mer vardagligt och i tiden 2011. I förra veckan skrev jag ett inlägg kring din egen prestationspotential. Har du inte läst detta inlägg föreslår jag att du gör detta nu. Kopplat till detta tänker jag nu på den kommande Påskhelgens möjlighet till vila och återhämtning. Du som känner att du ligger på toppen av din förmåga och prestera varje dag känner säkert också att det kostar på. Det som är viktigt att tänka på är att se till att du i så fall skaffa dig ordentligt med utrymme för att vila och återhämta dig. För egen del har jag med åren blivit bättre och bättre på detta. Numera skall det till något extra ordinärt för att jag inte skall koppla av totalt från arbetet under helgen. Tidigare i mitt arbetsliv har det tyvärr varit lite si och så med det. Av personlig erfarenhet vet jag nu vilken oerhörd nytta jag har av att koppla under helgerna och då talar jag om att totalt stänga av allt som har med jobbet att göra. När måndagen så kommer känner jag numera en energi som jag inte tidigare varit i närheten av känna, säkert har allt helgarbete tagit ut sin rätt.

 

Så passa nu på och koppla av helt från arbetet under Påsken (eller om du arbetar under Påsken tiden därefter) så kommer du att förstå vad jag menar.

 

Ha nu en fin Påskvecka i det underbara vårvädret som kommer att prägla större delar av landet den här veckan.

 

 

Gert Ohlin

 


Anar du din egen prestationspotential?

Onsdag kväll och jag befinner mig ikväll uppe i Kalix där solen fortfarande strålar från molnfri himmel. Skönt att för en gångs skull slippa att transportera sig från punkt A till punkt B på kvällen, bättre att som nu redan vara framme på platsen för morgondagens uppdrag.

 

Har du någon aning om din egen prestationspotential? Du kanske tycker att frågan är underligt formulerad, men jag tar chansen ändå och ställer den. Vad jag är ute efter är helt enkelt om du klar över din egen verkliga förmåga, t ex i ditt arbete. För att du skall kunna svara på denna fråga måste du först ställa dig frågan i vilken utsträckning som du har rätt förutsättningar för ditt arbete d v s har du alla de förutsättningar du behöver för att kunna prestera ditt bästa? För att ge lite hjälp på traven kan du fundera över följande:

 

  1. Har du fullt förtroende för din chef och får du det stöd och den uppmärksamhet du behöver/vill ha eller känner du dig tveksam i förhållande till vederbörande?
  2. Har du meningsfulla och stimulerande arbetsuppgifter d v s har du de arbetsuppgifter du helst skulle vilja ha eller sliter du med uppgifter som inte ger din någon energi?
  3. Har du ett bra samarbete och en bra arbetsgemenskap med dina kollegor eller skulle helst vilja byta ut någon/några av dessa?
  4. Känner du dig trygg på din arbetsplats, eller går du oroas av att skada din hälsa, hamn i jobbiga situationer eller t ex förlora din anställning?
  5. Kan du påverka din egen arbetssituation och känner du dig delaktig i verksamheten eller känner du dig bara ”utnyttjad”?
  6. Har du fullt upp med stimulerande arbetsuppgifter hela tiden eller känner du dig överbelastad av arbete eller understimulerad av för lite att göra eller för simpla arbetsuppgifter?

 

Blir dina svar helt igenom positiva d v s du känner igen dig i de positiva beskrivningarna så är sannolikt din prestationspotential väldigt marginell. Blir ett eller flera av dina svar negativa d v s du känner mest igen dig i de negativa beskrivningarna så är sannolikt din prestationspotential ganska betydande för att inte säga stor.

 

Eftersom jag själv är så lyckligt lockad att jag obetingat känner igen mig i de positiva beskrivningarna så manar ju detta till att prestera därefter. Av denna anledning måste jag nu sluta med att skriva här på bloggen och istället ge mig i kast med kvällens skrivarbete.

 

Ha en trevlig lillördag vart än du befinner dig!

 

 

Gert Ohlin

 


Släpp loss prestationspotentialen det är vår!

Tisdag kväll och jag sitter här på Arlanda och inväntar mitt flyg norrut lite senare ikväll efter en givande dag nere i Täby. Trots att våren fått och kommer att få ett litet bakslag den här veckan, så är det verkligen vår i landet nu. Även uppe i norr kan man ana att det faktiskt är vår.

 

Rubriken på dagens inlägg travesterar på Birger Sjöbergs sångtext ”Släpp fångarne loss det är vår”. Naturligtvis är det inte bara på våren som det är viktigt att släppa loss prestationspotentialen i organisationen, men varför inte börja just nu när det är vår? Jag vågar påstå utan att rodna att det i varje organisation finns en oanad potential till ökade/förbättrade prestationer bara förutsättningarna (arbetsförutsättningar) var bättre. Anledningen till att jag vågar påstå detta, dessutom med emfas, är mina dagliga arbetsplatsbesök. Samtidigt som jag påtalar detta möts inte jag inte sällan av ett klart ifrågasättande, särskilt från de verksamheter, som redan, utan att ha utnyttjat sin potential, har en hög effektivitet. När jag i dessa sammanhang framför att de kunde prestera desto bättre om de kom åt sin ”prestationspotential” så möts jag, hur märkligt det än kan komma sig, av ett ganska tydligt ointresse. Jo, det är faktiskt helt sant, det finns företagsledningar som väljer att sitta nöjda med det de har. Nu måste jag tydligt markera att dagens uppdragsgivare nere i Täby har en helt annan inställning till detta, kanske har detta i sin grund i att verksamheten där har en stark relation till forskningen inom sitt arbetsfält och därmed har en naturlig respekt för den forskning som vi inom Sustainable Performance relaterar vår verksamhet till.

 

Du som stimuleras av dagens rubrik och vill veta hur du kan släppa loss prestationspotentialen i din organisation är varmt välkommen att besöka vår hemsida www.sperab.se eller läsa många av mina tidigare inlägg här på bloggen kring det här mitt favoritämne.

 

Ha nu en riktigt trevlig tisdagkväll!

 

 

Gert Ohlin

 


F r o m idag heter vi Sustainable Performance

Måndag kväll och jag sitter här på mitt hotell i Stockholm och förbereder morgondagens uppdrag uppe i Täby. Under helgen som gick blev det en tur på MC:n för andra gången den här säsongen och vilket fantastiskt vårväder jag och min fru fick uppleva från hojen – hela 19 grader varmt var det nere i Karlshamn där vi fikade i solskenet nere vid havsstranden.

 

Det stora för dagen är att BAAB som företagsnamn inte längre existerar, f r o m idag heter vi Sustainable Performance AB. Med namnbytet vill vi manifestera att vi förstärker och renodlar vår inriktning mot ”långsiktigt hållbara prestationer”. Vårt syfte är att bistå våra uppdragsgivare i arbetet mot en hållbar utveckling och en långsiktigt hållbar lönsamhet.

Med vårt namnbyte vill vi också markera att vi breddat vår verksamhet till att numera omfatta alltifrån vetenskapligt grundade Arbetsplatsanalyser (Prestationsanalyser) till kvalificerat process- och genomförandestöd. Vårt utvidgade utbud av produkter och konsulttjänster kommer inom kort att framgå av vår nya hemsida www.sperab.se. I avvaktan på denna är du välkommen att kontakta Sustainable Performance på telefon 08- 21 14 80 eller via e-post till [email protected].

 

En annan konsekvens av vårt namnbyte blir att jag snart kommer att byta namn på den här bloggen. Håll gärna ett öga på min blogg lite och då så att du inte missar några inlägg den dagen jag har ett annat namn på bloggen.

 

Tidigare idag hade jag ett möte här i Stockholm där vi talade en del om den potential som vi har alla har att ofta kunna prestera bättre än vi normalt sett gör, bara vi fick lite bättre förutsättningar för det. Mitt och mina kollegors arbete inom Sustainable Performance går mycket ut på att beskriva och lyfta fram den prestationspotential som finns hos våra uppdragsgivare. Genom att utnyttja denna ökar bara inte lönsamheten utan framförallt säkerställs långsiktigt hållbara prestationer.

 

Nu önskar jag dig en trevlig och riktigt hållbar arbetsvecka

 

Gert Ohlin

 


Den minst utnyttjade resursen är medarbetarna

Torsdag kväll och jag sitter just nu i kraftigt försenat SAS-plan över östersjön på väg från Luleå ned till Arlanda. Just nu vet inte om jag kommer med mitt flyg ned till Ronneby eftersom det här flyget var så försenat, för både min egen del och SAS del hoppas jag fortfarande på det. Utsikterna är emellertid bara mikroskopiska eftersom vi kommer att landa 5 minuter efter mitt Ronnebyflygs ordinarie avgångstid, möjligen kan jag hoppas på att den starka blåsten nere på Arlanda ställt till med fler förseningar.

Men nog om detta nu, jag kan ändå inte påverka något kring detta. Istället hade jag tänkt fortsätta med mina funderingar kring det här med synen på medarbetarna – är de en kostnad eller är de en resurs? Du som läste gårdagens inlägg vet vad jag står i denna frågeställning och bara för låta detta blir extra tydligt, så kommer här lite fler argument.

I min roll som arbetsplatsutvecklare och organisationskonsult stöter jag nästintill dagligen på exempel där det är uppenbart hur mycket mer en verksamhet skulle kunna få ut av sina medarbetare, bara man hade intresset och kunskapen att skapa förutsättningar för detta. Sambanden som finns mellan de arbetsförutsättningar man ger sina medarbetare och vad dessa presterar är förvånansvärt dåligt kända eller i vart fall beaktade. Rent egoistiskt så borde jag ju jubla över detta eftersom jag lever på just denna okunskap eller illa utnyttjade kunskap, men sett ur ett större perspektiv är det ändå bedrövligt.

Åter till mina flygbekymmer, väl nu på Arlanda visade det sig att flyget till Ronneby också var en hel timma försenat – m a o så kan jag ta mig hem ikväll eller rättare sagt i natt eftersom jag inte räknar med att vara hemma i den egna sängen förrän framåt 01.00. Eftersom det då redan är fredag passar jag på redan nu och önska dig en riktigt skön helg, så hörs vi på måndag igen.

En riktigt trevlig helg önskar

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Se medarbetarna som den verkliga resurs de är!

Onsdag kväll och jag sitter på tåget mellan Kiruna och Luleå som strax närmar sig Boden. Tidigt i dag på morgonen tog jag tåget upp till Malmfälten där jag haft ett antal intressanta och givande möten tidigare idag. På det här tåget kan jag dra mig till minnes många resor där jag tillbringat den mesta av tiden här i restaurangvagnen. Undrar vad tänkte nu när du läste detta? Det låter kanske lättjefullt och eventuellt också en smula glamoröst att tillbringa de dryga fyra timmarna som tåget tar på den här sträckan. Nu är dock mitt val av sittplats endast ergonomiskt betingat beroende på att jag sitter och skriver under hela resan. Till skillnad mot de vanliga stolarna i kupén är sittkomforten och min arbetsställning här i restaurangvagnen riktigt bra. Nackdelen är förstås allt stoj som förekommer, särskilt så här på kvällen när många vill ta sig en öl (vanligtvis flera) eller några glas vin. Själv sitter jag här med min mer spartanska, men å andra sidan betydligt hälsosammare, flaska bubbelvatten av känt märke.

Ett av mina och mina kollegors vanligaste budskap till våra uppdragsgivare är att betrakta medarbetarna som den verkliga resurs de är istället för att ha inställningen att dessa i första hand utgör en kostnad. Inom det allra flesta verksamheter är medarbetarna den resurs som är sämst utnyttjad. Orsaken till detta är vanligtvis att man inte insett betydelsen av ge medarbetarna så bra arbetsförutsättningar som möjligt. På grund av oftast ganska bristfälliga arbetsförutsättningar har de flesta arbetsplatser en minst sagt betydande potential till högre effektivitet i termer av både en större och en bättre verksamhet.

Mer kring detta tema kommer i morgon, fram till dess önskar jag dig en trevlig onsdag kväll.

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Se inte medarbetarna enbart som en kostnad!

Tisdag förmiddag och jag har precis landat här på Arlanda och skall om en stund tar Arlanda Express ned till Stockholms Central för vidaretransport med tunnelbanan och buss ut till en kursgård i Saltsjö Boo. Innan jag tar rulltrapporna ned till tåget tänker jag dela några tankar och erfarenheter med dig.

Rubriken på dagens inlägg känns säkert lite uppfordrande eller kanske rent av lite provocerande för en del. Tyvärr händer det fortfarande idag 2011 lite då och då att jag och mina kollegor stöter på ledande personer i näringslivet som har denna uppfattning eller rättare sagt en attityd att medarbetarna i princip endast är en kostnad. Denna attityd får till följd att fokus i verksamheten hela tiden ligger på att minimera kostnaderna för personal m a o en ständig strävan att bemanna verksamheten så snålt det överhuvudtaget är möjligt utan alltför stora konsekvenser för verksamheten (läs kvalitet, tillgänglighet för kunder/brukare). Jag har tidigare här på bloggen gett ett exempel på en verksamhet som inte kunde tillåta medarbetarna mer än maximalt 4 minuter för att besvara en medarbetarenkät, för annars skulle det bli för dyrt. Detta är förstås bara ett av väldigt många andra exempel på attityden att medarbetarna enbart eller till största delen endast är en kostnad.

 

Men kanske du tänker nu, måste inte alla tänka på sina personalkostnader? Jo, visst är det så! Men det jag vänder emot är när grundattityden i verksamheten präglas av ett tänk som möjliggör synsättet att medarbetarna enbart eller till största delen är en kostnad. Ett sådant tänk får naturligtvis till följd att satsningar på medarbetarna och deras arbetssituation också till övervägande del anses vara enbart kostnader.

 

Ha en trevlig tisdag önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Är medarbetarna en kostnad eller en resurs?

Måndag morgon och jag skall om några minuter kasta mig i väg med bilen upp till Värmland där min arbetsplats kommer att vara idag. I helgen blev det MC-premiär trots att SMHI totalt missat i sin prognos igen, tidigare i veckan utlovades sol och temperaturer runt 15 grader och mer här nere i Småland. Men tji fick jag då det i stället hängde ett fuktigt och ganska kyligt dis över hela Växjö med omnejd. Men som det sjungs i låten ”inget kan stoppa oss nu” sa jag till min fru och till vår MC och så for i väg på säsongens första tur trots vädret – härligt kul att få känna friheten på två hjul efter en väldigt lång vintersäsong.

Innan jag sticker i väg upp till Värmland tänker jag kort säga något kring rubriken på mina inlägg den här veckan. Hela veckan kommer jag att resonera kring denna, i min värld, helt avgörande frågeställning – är medarbetarna en kostnad eller är de en resurs? Spontant kanske du själv tänker att svaret är väl ”både och”? På så sätt vis har du förstås en point i det, men som du kommer att märka i mina inlägg under veckan så finns det många dimensioner på denna väsentliga frågeställning.

Ha en riktigt bra vecka önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Äntligen!

Fredag kväll och jag har precis hem efter två inspirerande dagar i Knallebygdens huvudstad Borås. Nu kan jag äntligen påbörja en helg som jag längtat efter sedan i början på oktober – du som läser min blogg förstår vad det handlar om. Du som inte gör detta regelbundet får nu veta att det imorgon blir årets första tur på min MC – härligt!

 

I går hade jag det stora nöjet att tillsammans med två forskare från Högskolan i Skövde få genomföra ett eftermiddagsseminarium kring temat ”Ledarskap och medarbetarutveckling i ett framtidsperspektiv. Du som vill ta del av innehållet i detta bör hålla lite koll på min blogg under de närmaste veckorna då jag här kommer att lägga upp en länk till ett referat.

 

Nej, nu måste jag ta tag i en utav mina andra favoritsysslor, nämligen att laga lite fredagsmat.

Ha en riktigt skön helg så återkommer jag på måndag med intryck från säsongens första tur på MCn + fortsatta tankar kring ledarskap och hållbar utveckling.

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


RSS 2.0