Inte New York utan bara York

Efter en blåsig och regnig tur genom Danmark, Tyskland, Holland, Beligen (via Bryssel där vi besökte EU-kvarteren) och Calais kom vi till England i går efermiddag där vi stannade i Cantebury. Efter att först ha tittat på den berömda katedralen åkte vi vidare genom regn och blåst hit till York, På vägen hit passerade vi Sherwoodskogen, men jag såg aldrig Robin Hood, kanske stöter jag på honom här i York ikväll...

Gert Ohlin

Calais

Här kommer en liten hälsning från ett regningt och blåsigt Calais. England here we come!

Gert Ohlin

Scottland here I come

Torsdag eftermiddag och jag har precis gjort det sista innan jag inleder min semester i morgon bitti. Senast vid lunch startar jag motorcykeln och påbörjar resan till Skottland. Vägen dit går via Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike och England och går det som jag vill kommer du att kunna följa min färd lite då och då här på bloggen.

 

Jag önskar dig nu en skön helg och en bra början på sommaren, så återkommer jag lite då och då under de närmaste veckornas MC-tur.

 

Scottland here I come!

 

Gert Ohlin


Inte sällan otacksamt att vara chef

Onsdag eftermiddag och det ser just nu ut som om jag trots allt kan flyget tillbaka till Stockholm efter mitt besök här i vårt östra grannland Finland. Tidigare idag hade jag en intressant dialog om rollen som chef/ledare med en person här i Helsinki. Vårt samtal handlade mycket om att chefsrollen inte sällan är otacksam i bemärkelsen att oavsett vad man gör som chef så går det att kritisera. Jag fick några intressanta exempel på det som jag gärna delar mig så här.

 

Exempel 1: En chef får kritik för sitt sätt att tala om sina privata förhållanden d v s familj och intressen. Den aktuella chefens medarbetare anser att han talar för mycket om detta och för lite om jobbrelaterade frågor under kafferasterna och lunchrasten. Detta trots att den förutvarande chefen fick motsatt kritik, d v s han talade aldrig eller sällan om sina privata förhållanden, bara om jobbrelaterade frågor.

 

Exempel 2: En chef får kritik för han delegerar för mycket ansvar och befogenhet. Den aktuella chefens medarbetare anser att chefen bara är lat och inte vill göra något själv. Detta trots att den förutvarande chefen aldrig delegerat något och fick mycket kritik för det.

 

Med dessa två exempel vill jag bara förmedla att det inte alltid är så enkelt att vara chef, fast det visste du väl redan?

 

Ha en trevlig onsdag kväll önskar

 

 

Gert Ohlin


Fokus på annat än arbetet?

Tisdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt  hotell här i Helsingfors, efter en minst sagt spännande dag. För att säkra min hemfärd i morgon utifall askmolnet omöjliggör mitt flyg har jag idag med ovärderlig hjälp från en kollega lyckats ordna en biljett på färjan till Stockholm i morgon kväll.

 

Tidigare idag hade jag en diskussion med chef som undrade vilka orsakerna kan vara bakom att någon mer eller totalt tappar fokus på sitt arbete. Det finns förstås väldigt många förklaringar till detta men en vanlig sådan, enligt min erfarenhet, är att vederbörande kommit till insikt att det aktuella jobbet är helt fel d v s man har hamnat på ”fel stol”. För att hantera denna situation är det inte ovanligt att fokus förskjuts över till något annat, t ex den privata sfären. Istället för att lägga energin på jobbet börjar man att bygga om där hemma eller börja odla en hobby man tidigare inte haft. Tolka nu inte detta som om alla som lägger ned mycket energi på en hobby eller ”bygger om där hemma” tappat fokus på sitt arbete, för så är förstås inte. Däremot är det dåligt tecken om någon förändrar sitt beteende och mer eller mindre plötsligt börjar att bli väldigt fokuserad på annat än arbetet. I dessa fall är det viktigt att ta reda på orsakerna.

 

En trevlig fortsättning på dagen önskas från Helsinki

 

 

Gert Ohlin


Hälsningar från Helsinki

Måndag kväll och jag har precis checkat in här på mitt hotell i Helsingfors, eller egentligen ute vid Helsingfors flygplats. I morgon på onsdag förmiddag befinner jag mig här på den östra sidan av Östersjön och förhoppningsvis kan jag ta flyget tillbaka till Stockholm och Arlanda som beräknat på onsdag lunch igen, men askmolnet runt Island oroar mig faktiskt en hel del. Men som tur är går det ju regelbundna färjor mellan Helsingfors och Stockholm, så i värsta fall får jag ta båten tillbaka, fast då kraschar förstås hela mitt schema för resten av veckan vilket inte är så kul eftersom jag har planerat att sätta mig på motorcykeln på fredag för min årliga MC-semester (du kanske läste om mina planer i förra veckan?).

 

Att vi befinner oss i en rejäl högkonjunktur just nu noterar jag nästintill dagligen. Tidigare ikväll när jag skulle parkera på Arlanda visade det sig att samtliga parkeringar borta vid utrikesterminalen var fullbelagda och så jag fick istället köra runt och leta efter en borta vid terminal 4. Flyget måste fira riktiga högtidsstunder i dessa dagar, i vart fall när det gäller passagerarantalet. När jag tänker tillbaka på tiden runt finanskrisen så gapade parkeringsplatserna nästintill tomma ute på Arlanda, annat är idag!

 

Nej, nu måste jag sätta mig ned och förbereda mig inför morgondagens möte ner i Helsingfors, men innan jag slutar måste jag be dig att hjälpa mig att hålla tummarna för att inte askmolnet skall stoppa flyget igen.

 

Ha en riktigt bra vecka önskar

 

Gert Ohlin


Det är fredag och solen skiner

Fredag morgon och jag är i startgroparna inför min resa västerut mot Knallebygden och Borås. Visst är det en särskild känsla att vakna upp på en fredag och inte blir det sämre av att solen strålar från en klarblå vårhimmel. Låt oss hoppas att även helgen får bli upplyst av den härliga solen.

 

Den här fredagen är även lite speciell eftersom den är sista fredagen innan jag drar iväg på min årliga vårtur på min MC. Nästa fredag bär det av ut i Europa med en rundtur runt Skottland som slutmål, precis som förra året blir det drygt 500 mil på tvåhjul under lite drygt två veckor. Det enda jag är lite orolig för är det ökända vädret i Skottland med regn och snålblåst, men förhoppningsvis får vi några dagar med drägligt väder. Jag har som plan att försöka göra det möjligt för dig att följa min resa här på bloggen, men alla detaljer har jag ännu inte på plats eftersom jag aldrig tidigare bloggat från min mobil.

 

Ha en nu riktigt skön helg och se till att gå och njut av den vackra naturen!

 

Gert Ohlin


Riktlinjer för det kloka ledarskapet

Torsdag kväll och jag har kommit hem efter en intressant dag uppe i Stockholm och nu skall jag ladda för en intressant dag i Borås i morgon. Innan jag gör detta tänker jag bjuda dig på en fantastiskt bra beskrivning av ett klokt ledarskap som jag fick kännedom om tidigare idag:

 

Inom vår verksamhet skall ledarskapet baseras på ett förhållningssätt baserat på en humanistisk människosyn och en helhetssyn på individen. Ledarskapet skall bygga på att skapa förutsättningar för medarbetarna i verksamheten att arbeta mot uppsatta mål. Det innebär bland annat att skapa ett positivt och tillåtande klimat, att tillåta misstag om man lär sig av dem. En ledare skall vara en förebild och handla efter ett förhållningssätt som bygger på förtroende och tilltro till medarbetares förmåga och kompetens att bedöma och hantera situationer. En ledare skall ha förmåga att delegera fullt ut och stödja genom sin närvaro och närhet. En ledare skall kunna levandegöra visioner och använda sig av ett arbetssätt så att medarbetare känner sig delaktiga. En ledare skall skapa tid för reflektion över ledarskapet enskilt och i grupp i syfte att utveckla ledarskapet

 

Ett ledarskap som följer det som texten ovan säger är i mina ögon ett riktigt klokt ledarskap. Den verksamhet som kan förverkliga ett ledarskap i linje med detta kommer att skörda enorma framgångar, inte minst på arenan som arbetsgivare. Tänk vilket varumärke som arbetsgivare man får om ledarskapet utövas efter dessa riktlinjer.

 

Trevlig torsdag kväll önskar

 

Gert Ohlin


Mindre och mindre tid för ledarskap

Onsdag lunch och jag har suttit fram min laptop och skrivit och skrivit hela förmiddagen och som det nu ser ut blir det så hela eftermiddagen och en bit in på kvällen. Resten av veckan är jag på resande fot som vanligt och då blir det inte mycket tid över för det jag håller på med idag.

 

Inte sällan har jag här på bloggen resonerat kring chefernas allt tuffare arbetssituation. Vi har under senaste 15 – 20 åren varit inne i en utveckling där cheferna får allt mindre tid över till ledarskap. En chef idag administrerar sig helt och hållet själv samtidigt som den operativa rollen blivit större och större. Till detta skall läggas att vi idag alltmer använder oss av mötet som arbetsform jämfört med hur det var för 15 – 20 år sedan. En naturlig konsekvens av denna förändring har blivit att tiden för ledarskap genom åren blivit mindre och mindre. Det är i detta perspektiv inte så svårt att förstå varför det upplevda ledarskapet (det man mäter i samband med medarbetarundersökningar) genom åren gått en ganska tydlig kräftgång. Denna utveckling kan förstås inte få fortsätta och därför har vi inom Sustainable Performance utvecklat ett specialanpassat verktyg för att kartlägga chefers arbetsförutsättningar. Vill du veta mer om detta verktyg, kontakta [email protected]

 

 

 

Ha en trevlig lillördag önskar

 

 

 

Gert Ohlin

 


Rätt arbetsförutsättningar viktigare än ledningsutveckling

Tisdag morgon och jag har precis kört igång verksamheten här på hemmakontoret i Växjö. För ovanlighetens skull får jag faktiskt hela 1,5 dag här hemma den här veckan, vilket är en evinnerlig tur med tanke på hur illa jag ligger till i förhållande till allt skrivarbete.

 

Dagens inlägg ägnar jag åt ett ämne jag ofta varit inne på här på bloggen, nämligen den mer eller mindre slentrianmässiga användningen av ledarutvecklingsaktiviteter. Trots att vi borde veta bättre känns det som om ledningsutvecklingsaktiviteter används som en generalmedicin för i stort sett alla typer av problem i arbetslivet. Säkert är det också så att leverantörerna av dessa aktiviteter är extremt duktiga på att argumentera för sin sak. Enligt min uppfattning är tyvärr en majoritet av dessa aktiviteter fel medicin, för vad hjälper en kurs i ledarskap om arbetsförutsättningarna för cheferna är bristfälliga/dåliga?

 

Varje sunt tänkande företagsledning borde innan man tar beslut om en ledningsutvecklingsaktivitet först säkerställa att cheferna i organisationen har tillräckligt bra arbetsförutsättningar för sina chefsroller. Utan att detta är på plats får utvecklingsaktiviteter liten eller ingen inverkan på ledarskapet i organisationen.

 

Kontakta gärna [email protected] för mer information kring kartläggning och analys av chefers arbetssituation.

 

Ha en trevlig tisdag önskar

 

 

 

Gert Ohlin

 


Våga slå av mobiltelefonen!

Måndag morgon och jag har precis kommit upp på mitt hotellrum här uppe i Gävle. Hela helgen har jag annars tillbringat i Stockholm, dels för att jag hade ett sent fredagsmöte och dels för att jag utnyttjade den 60-års present jag fick av mina kollegor. I lördags var jag på Restaurangakademin och försökte lära mig att laga lyxmat tillsammans med ett tjugotal andra matlagningsintresserade. Det blev verkligen en intensiv dag i köket och vid matbordet. Övningarna avslutades med en 10-rätters meny så du kan förstå att magen stod ut i alla hörn.

 

Nu till dagens rubrik – ”våga slå av mobiltelefonen!”, uppslaget till denna rubrik fick jag precis av nyheterna på SVT där det presenterades en studie av Unionen som visade på den stress som detta innebär, inte minst för chefer. Jag har tidigare här på bloggen många gånger talat om vikten av att koppla av för att orka med det hårda tempo vi har i arbetslivet. Att ständigt känna krav på sig att vara tillgänglig 24/7 (som man säger i staterna) är inte rimligt oavsett rollen vi har i vårt yrkesliv. Att hela tiden vara på alerten och beredd att svara i telefon är inget som främjar långsiktigt hållbara prestationer. För att långsiktigt kunna ligga på en hög prestationsnivå under hela sitt yrkesliv MÅSTE vi se till att koppla ifrån arbetet och koppla av med jämna mellanrum – med andra ord: våga slå av mobiltelefonen när du är ledig! Det här området är faktiskt ett av dem jag faktiskt personligen klara av att göra själv d v s här lever jag som jag lär.

 

Ha en bra vecka så hörs vi imorgon

 

 

 

Gert Ohlin

 


Välbehövligt regn

Fredag eftermiddag och jag ser att regnet öser ned utanför fönstren här i vänthallen på Bromma uppe i Stockholm. Det fantastiskt fina vårvädret hittills har just nu övergått i regn och jag är säker på att naturen välkomnar detta vatten.

 

Jag hoppas du haft en fin vecka och nu ser framemot en lite skön avkoppling under helgen. För egen del har veckan varit mycket intensiv men också framgångsrik, inte minst idag fredag. Fredagarna är den dag i veckan då jag lyckas få till flest avslut och den här fredagen blev inget undantag från denna regel. I morgon lördag kommer jag att gå en endagsutbildning i lyxmatlagning på Restaurangakademin här i Stockholm (en födelsedagspresent från mina kollegor), om du visst vad jag ser framemot detta. Huruvida jag kan tillgodogöra mig några kunskaper vet jag inte och skall jag vara ärlig så är jag lite nervös inför morgondagen. Oavsett kommer det att bli väldigt spännande och intressant att få lära av en tidigare Årets kock.

 

Jag önskar dig nu en riktigt trevlig helg!

 

 

 

 

 

Gert Ohlin


Nu gäller det att prioritera rätt

Torsdag kväll och jag konstaterar att även den här veckan redan närmar sig sitt slut. Det känns faktiskt som det saknas någon veckodag just nu, tiden vill helt enkelt inte riktigt räcka till. För att få ett litet övertag över min kalender och min göralista tog jag fram min prioriteringsmodell som jag brukar använda i en del uppdrag där prioritering är den del av agendan. Men som du säkert vet är det en sak att tala om för andra hur de skall göra och en helt annan sak att göra detta själv d v s det är ibland svårt att leva som man lär.

 

Har även du lite svårt att få tiden att räcka till så kanske min modell nedan kan vara till hjälp.

 

Ha en trevlig torsdagskväll önskar

 

 

 

 

Gert Ohlin


Manligt och kvinnligt

Onsdag kväll och jag har precis kommit hem till Småland igen efter två trevliga dagar uppe i Värmland vid Frykens strand. Förutom att njuta av den vackra naturen där har jag ägnat tiden åt ett tvådagarsseminarium för ett industriföretag med verksamhet i Värmland.

 

Under seminariet kom jag flera gånger att tänka på det spännande området ”manligt och kvinnligt”. När vi män och kvinnor träffas och arbeta tillsammans i grupp händer en massa saker kopplade till våra olika kön och till den kultur vi är präglade av när det gäller normerna för manligt och kvinnligt. Under dagarna uppe vid Fryken har jag fått uppleva både positiva och negativa aspekter av detta. Det som särskilt slog mig var hur lätt vi män accepterar att någon, på grund av kompetens eller högre rang, tar hand om ledarskapet i gruppen medan kvinnorna i samma grupp direkt ifrågasätter detta. Det här beteendet har jag noterat under hela min yrkeskarriär, särskilt under min tid som arbetsplatsutvecklare.

 

Ha en fortsatt trevlig vecka oavsett du är kvinna eller man önskar

 

 

Gert Ohlin

 


Tankar från Fryken

Tisdag morgon och jag precis avslutat min motionsrunda (snabb gång) här vid stranden till Frykensjöarna. Så här års är verkligen mornarna en härlig tid, solens strålar som torkar upp dimman över sjön inramat av den skira grönskan.

 

Tidigare idag hörde jag på nyheterna att organisationen Unionen kommit fram till att vi missar så pass mycket som en timme om dagen på krånglande datorer och dataprogram. Först när jag hörde detta så reagerade jag med stor tvekan, men nu med lite eftertanke så förstår jag att uppgiften ändå kanske inte så fel ändå. För egen del är nog en timme om dagen väl i överkant, bortsett då ifrån igår när jag personligen säkert lade minst 1,5 timme på att få ordning på ett program. När jag nu tänkt vidare på det här, så inser jag att det här måste vara en jättemarknad för IT-branschen – tänkt vad pengar det finns att spara på en effektiv support, bra användarutbildning och bättre program- och maskinvaror.

 

Ha en fortsatt bra tisdag önskar

 

 

Gert Ohlin

 


Så var det fredag igen :-)!

Så var det fredag kväll igen och jag kan slå igen min laptop för lite helgvila både för den och för mig. Utanför mitt kontorsfönster här hemma i Växjö strålar vårsolen och jag ser på termometern att värmen är på väg tillbaka. Det finns därför all anledning att se framemot en varm och skön helg.

 

Eftersom klockan närmar sig 19.00 och spisen ropar på mitt sällskap så tänker jag inte lägga ut tankarna mer än så här ikväll. Men innan jag stänger ned datorn vill jag önska dig en riktigt härlig helg.

 

Trevlig helg önskar

 

 

Gert Ohlin

 


Tid till annat?

Torsdag kväll och jag sitter just nu på drygt 10 000 meters höjd över Östersjön på väg ned till Arlanda efter en intensiv dag uppe i Luleå. Förutom jag själv ser jag ett 10-tal andra flygpassagerare i kabinen som sitter med sin laptop framför sig och arbetar, d v s även här uppe i lufthavet lyser flitens lampa.

 

På stolsryggen framför mig ser jag ett reklambudskap från SAS där det står ” TID TILL ANNAT”. Jag har ännu inte satt mig in i vad SAS vill sälja med detta, men budskapet leder mina tankar till vårt behov av att få tid över till något annat än alla ”måsten” vi har i arbetslivet och på hemmaplan. För var och en av oss är det väsentligt att vi skapar utrymme för ”tid till annat” än att bara se till att fullfölja allt de vi måste göra för att lyckas i arbetet och i det vi har att göra på hemmaplan. För orka med vardagen och även för att förgylla denna måste vi få tid till oss själva d v s tid för återhämtning och rena ”nöjen”. Hur mycket tid ägnar du åt dig själv en vanlig arbetsvecka?, och då tänker inte på det självklara att vi måste ha föda och sömn, nej jag tänker på tid för vårt eget välbefinnande d v s sådant som berikar oss som individer. Du som känner mig väl, kanske ställer samma fråga tillbaka till mig och gör du det blir jag förstås ganska generad, åtminstone just i dessa bråda tider. Å andra sidan så hägrar min kommande 14-dagars ledighet som jag tillsammans med min fru enbart skall ägna åt trevligheter och nöjen. Under dessa 14-dagar finns inga ”måsten” d v s all min tid är över för något annat!

 

Ha nu en trevlig avslutning på veckan önskar

 

 

 

Gert Ohlin

 


Trevligt kundbemötande ingen självklarhet

Onsdag kväll och jag har precis kommit upp hit till Arlanda efter ett antal intressanta möten här i Stockholm. Nu återstår några timmars kvällsarbete framför datorn här i loungen innan jag flyget norrut senare i kväll.

 

Mina tankar ikväll går till alla dem som är i första linjen ut mot verksamhetens kunder. Att bemöta alla kunder på ett trevligt och positivt sätt är förstås självklart för de allra flesta som själva valt att arbeta med detta. Samtidigt är det förstås så att ett trevligt kundbemötande alltid ger bra betalt tillbaka från kunden till den som ger detta, i varje fall ofta. Ett leende smittar väldigt ofta av sig vilket gör mötet med kunden trevligare än annars. Oavsett detta är det förstås så att vara trevlig och positiv hela tiden verkligen kan kosta på, särskilt om förhållandena på arbetsplatsen i övrigt är bristfälliga. Enligt min erfarenhet är det särskilt viktigt att medarbetarna i första linjen ut mot kunderna har så bra arbetsförutsättningar som möjligt. När jag själv som kund bemöts mindre bra drar jag alltid slutsatser av detta kopplat till arbetsförutsättningarna på den aktuella arbetsplatsen. I enskilda fall kan det förstås också handla om personer som hamnat på fel plats här i livet d v s personer som inte klarar den påfrestning det är att hantera kunder på trevligt och vänligt sätt hela dagarna.

 

Ha en trevlig onsdag kväll så hörs i morgon.

 

Gert Ohlin


Växtvärk gör ont

Tisdag kväll och jag har precis avslutat en intensiv dag här på hemmakontoret, som jag skrev om igår är det verkligen bråda tider och har man som jag gjort även valt att lägga in lite semester mitt i den mest aktiva perioden får jag skylla mig själv. Vid de få tillfällen jag har hunnit titta ut genom mitt fönster har jag även till min fasa noterat att det snöat ute, men som man sa förr i tiden här i Småland ”våra snö ger fåra gö” (på svenska betyder detta att snö på våren är bra för skörden).

 

Fortfarande kan jag minnas min barndom och den värk jag då och då hade i mina lemmar och som mina föräldrar tröstade mig med att det är ”bara lite växtvärk”. När jag i min profession som arbetsplatsutvecklare och konsult arbetar med organisationer som växt kraftigt så möter jag det här med växtvärk utifrån helt andra parametrar och aldrig skulle jag säga ”det är bara lite växtvärk” till min uppdragsgivare. Att arbeta i en organisation som växer ställer stora krav på både ledningen och medarbetarna beroende på den höga förändringstakten och att grupperna ständigt tvingas ombildas. Inte sällan uppstår både konflikter och informationsproblem i en växande organisation liksom att behovet av en sammanhållande kraft – läs företagskultur och värdegrund. Det senare är ofta svårast att få till under en växtfas. Med andra kan jag även i vuxen ålder påstå att växtvärk gör ont.

 

Ha en fortsatt bra vecka!

 

Gert Ohlin

 


Bråda tider - härliga tider

Måndag kväll och jag noterade precis att det aldrig blev något inlägg i fredags, kanske berodde detta på att jag ”kastade” mig från Kiruna i torsdags till Köpenhamn i fredags. Den här tiden på året d v s den sköna månaden Maj är som vanligt väldigt jobbintensiv för alla oss som arbetar inom konsultbranschen. Det är tyvärr lite synd eftersom naturen så här års bjuder på sina allra skönaste scenerier och som tiden inte riktigt räcker till för att njuta av. Äsch, nu skall jag förstås inte beklaga mig över det är mycket att göra, motsatsen vore betydligt värre och dessutom fick jag ju tid över i helgen att njuta av naturen.

 

På grund av de bråda tiderna är det inte helt säkert att jag kommer att få tid till att sköta min blogg precis varje dag, men jag gör vad jag kan och åtminstone i morgon tisdag blir det ett inlägg kring ett av mina favoritteman.

 

Ha en härlig vecka och se till att njuta av det som sker i naturen.

 

Gert Ohlin

 


RSS 2.0