Världens bästa glass finns i San Gimignano

Toscana, fredag morgon och idag avstår jag helt från att kommentera vädersituationen eftersom det inte finns något nytt att rapportera om denna. I stället kommer jag att göra lite reklam för den världsberömda italienska glassen (gelato).

 

De flesta känner säkert till att Italien är kända för sin utmärkta glass. För egen del kan jag konstatera att den italienska glassen verkligen lever upp till sitt goda rykte. Men självklart finns det både god och mindre god glass även här. För den som är ute efter världens bästa glass så skall resan gå till den lilla staden som vi ser härifrån där vi bor, nämligen San Gimignano. Ett utav stadens många ”Gelaterior” har faktiskt blivit utsedda till världsmästare i glass både 2006, 2007, 2008 och 2009. Av naturliga skäl har denna glassbar blivit ett av stadens mest besökta turistmål, för vem vill väl missa världens bästa glass? Du förstår säkert att undertecknad stått i kön till denna inrättning ett antal gånger i sommar.

 

Trevlig helg önskas från Toscana

 

gert


Macelleria Falorni ett måste för matälskare

 

Toscana, torsdag morgon och jag nu tittar ut genom köksdörren konstaterar jag att den fantastiska sommaren här nere i Toscana fortfarande är på sitt bästa humör.

 

Igår genomförde vi den årliga lilla resan upp i Chiantibergen för att inhandla lite vin, olja och framförallt Toskanska specialiteter i en av världens mest välkända köttaffärer. Macelleria Falorni ligger i Greve ca 2, 5 mil söder om Firenze och har anor ända sedan 1729. För den matintresserade är ett besök här en oförglömlig händelse för att inte tala om smakupplevelsen när delikatesserna kommer på bordet. För egen del är ett besök här ett måste och nu har jag säkrat åtminstone hösten vad gäller Toskanska delikatesser.

 

Varma och soliga hälsningar

 

gert


Marknad i Toscana

Toscana, onsdag morgon och du förstår hur jag skulle vilja beskriva vädret. Idag gör jag bara det med ett ord ”eccellente”!

 

Härom veckan besökte vi en av de ständigt pågående marknaderna/torghandeln här i Toscana, förresten tror jag att dessa även förekommer i övriga delar av Italien. Varje vecka under en speciell dag är det marknad i byn och då lever hela byn eller samhället upp. Folk strömmar till från omgivningarna och kaféerna och restaurangerna får ett extra tillskott av gäster. Så här sommartid drar även marknaderna till sig många turister, så även undertecknad. På en dessa marknader kan man i princip inhandla allt man behöver, allt från mat, husgeråd till kläder. Priserna är ofta något lägre än i butikerna, men det gäller att vara observant på kvaliteten då det förkommer en massa skräp också. En väsentlig skillnad mellan marknaderna här i Toscana och de uppe vid Gardasjön i Veneto är att de sistnämnda till övervägande del riktar sig till turisterna medan marknaderna här riktar in sig mot lokalbefolkningen.

 

Här i Toscana är försäljningen av Porcetta en av höjdpunkterna. Porcetta är en jättestor fläskstek lika stor som en mellanstor gris. Köttet är rullat fläskkött kryddat med kilovis av rosmarin och andra smakfulla kryddor. Några hekto Porcetta blir det alltid för min del, trots att det är i fetaste laget med tanke på mina fruktlösa försök att anpassa min vikt till min längd.

 

Varma och soliga hälsningar

 

gert


Tornet står kvar

Toscana, tisdag morgon och jag kom precis på att det var flera dagar sedan jag öppnade min dator, tänk vad man lyckats att slöa till. Vädret här nere vågar jag inte längre skriva om, men för den som ändå undrar så kan jag meddela att solen och värmen är kvar.

 

I går blev det bad i Medelhavet igen och på vägen hem passade vi på att besöka Pisa. Förra gången vi var här var nämligen ”det lutande tornet” uppstagat med stora vajrar och det hela såg inte alls lika imponerade ut som det gjort under tidigare Pisa besök. Till min glädje kunde jag igår konstatera att vajarna var borta och tornet restaurerats nästan helt färdigt. Pisa med sitt lutande torn är en av Italiens främsta turistattraktioner vilket tydligt märktes igår. Tusentals turister trängdes för att få så bra bilder som möjligt med sina kameror. Runt om Domen och tornet pågår en i mitt tycke en helt bisarr marknad av turistprylar, främst förstås tornet i alla tänkbara storlekar och material.

 

En annan ganska irriterande företeelse i Pisa är alla självutnämnda parkeringsguider. Vid parkeringsplatserna står ett antal totalt oseriösa och mycket påflugna personer och vinkar vid de få lediga parkeringsrutor som finns. Så snart du parkerat din bil med eller utan hjälp från den självutnämnde parkeringsguiden så får du ett erbjudande om att få din bil bevakad, mot betalning förstås. Nekar du bestämt, som jag alltid gör, erbjuds direkt i nästa sekund att köpa något av det krimskrams som vederbörande samtidigt går och bär på. Nekar du till detta också avkrävs du mer eller mindre en betalning i alla fall, åtminstone lite växelpengar. För att slippa ifrån allt det här tvingas du vara väldigt hård, särskilt om du inte kan prata italienska.

 

Nej, nu tänker jag ägna mig åt frukosten som väntar i skuggan precis här utanför.

 

Varma hälsningar

 

gert


Helghälsning från Toscana

Toscana, fredag morgon och frukosten väntar om en stund i skuggan på västsidan om huset där vi bor. Även idag har utlovats värme på 40 graders nivån, men igår stannade termometern faktiskt redan på 38,5 grader, får se hur det blir idag.

 

Med tanke på det något blandade sommarvädret hemma i Sverige känner vi oss extra privilegierade som har förmånen att njuta av sommaren här även om det blir lite väl varmt ibland. När jag nu tittar ut över vinfälten cirka hundra meter bort ser jag hur torkan börjar ge sig till känna. Vinrankorna börjar se en aning ledsna ut och längtar nog ofantligt efter lite regn. Väderprognosen som jag inleder varje morgon med att lyssna på gav inte idag heller vinet något hopp om regn. Nu är det säkert ingen fara med vinet, tackvare otroligt långa rötter och en otrolig förmåga att anpassa sig så blir det med all säkerhet en god vinskörd även i år. Förresten så här års i mitten/slutet på juli klipper man alltid vinrankorna för att kraften istället skall gå till druvorna. Det man klipper bort är alla långa nya ljusgröna skott som bildas efter hand.

 

Nej, nu blir det frukost för min del, men innan dess vill jag önska dig en riktigt trevlig helg.

 

gert


Blågula laget vann!

Toscana, torsdag förmiddag och solen strålar som vanligt denna sommar från sin klarblåa sky. Idag har man sagt att vi kommer att få kring 40 grader varmt, åtminstone inne i städerna här i Toscana, med andra ord blir det inget stadsbesök idag för min del. Däremot var vi ju i Siena häromdagen varifrån jag nu så här i efterhand sänder en hälsning.

 

Siena är en utav Italiens många turistmagneter där det så här års myllrar av turister, så även i år trots att vi även här noterade att antalet minskat något. De stora sevärdheterna som alla turister dras till är i första hand Piazza di campo och den oerhört vackra domen. På Piazza di campo utspelas varje år i början på juli en hästkapplöpning mellan de olika kvarterslagen. Denna mycket speciella tävling engagerar inte bara staden Sienas innevånare utan även stora delar av Toscana och övriga Italien liksom att tusentals utländska turister kommer hit för att se det hela. I år segrade det gulblåa laget med en sköldpadda som symbol. Runt om i detta kvarter flaggas det nu året ut med kvarterets fana.

 

Eftersom vi har haft förmånen att besöka Siena många gånger så ägnade vi tisdagens besök åt att beskåda den botaniska trädgården. Tyvärr har säkert den ekonomiska krisen även satt sina spår här. Skicket var minst sagt bedrövligt för en som är intresserad av trädgårdsarbete. Sannolikt har kommunen tvingats spara på in personal vilket resulterat i ett visst förfall. Trots skicket på trädgården fanns det oroligt mycket intressant att titta på, så det var mödan värt (det var väldigt varmt) att gå runt och titta.

 

Ha en fortsatt god sommar önskas från Toscana!

 

gert


En dag vid Medelhavet

Toscana, tisdag förmiddag och solen skyms då och då av lite höga moln. Till eftermiddagen och resten av veckan har utlovats molnfri himmel och stigande temperaturer vilket sannolikt innebär kring 33 till 35 grader.

 

I går var vi nere vid den Toskanska Medelhavsstranden och badade. För den som inte vill köpa sig en solstol på en av de många privata stränderna återstår att utnyttja de publika stränderna. De publika strändernas kvalitet i termer av renhållning och annat väsentligt för en mysig dag på stranden är något låg jämfört med t ex Spanien och Grekland. Nu fann vi en trevlig strand så jag skall inte klaga i och för sig. Däremot är parkeringsbekymret så här i semestertider ett kapitel för sig och betänkt då att de flesta italienare först går på semester i augusti. För att hitta en plats krävs både tålamod och ett visst mått av brutalitet d v s italienskt trafik temperament. Det sistnämnda har jag ingen brist på däremot det förstnämnda, så det är tur att jag har en förstående fru vid min sida i bilen.

 

Nu hinner jag inte skriva mer för nu väntar en tur in till närmaste större staden, d v s till Siena.

 

Saluti       

 

gert


En stilla morgon i Toscana

Toscana, söndag morgon, efter fredagsnattens kraftiga åskväder har luften blivit betydligt friskare och behagligare. I dag söndag blir det inte varmare än ca 30 – 32 grader och igår lördag toppade temperaturen med för Toscana blygsamma 28 grader. Denna underbara söndagsmorgon ägnade jag åt en stilla promenad i de vackra omgivningarna och fångade då denna bild som jag tycker ger en bra bild av stillheten på en sommarmorgon i Toscana.

 

På tal om stillhet så är förstås turistmålen häromkring så här års fulla av turister, trots att antalet som jag tidigare varit inne på är något färre än tidigare år. De flesta turisterna kommer från USA, England, Frankrike, Holland, Tyskland och Belgien. Förutom dessa nationaliteter så finns det en hel del danskar, tjecker och polacker. Antalet svenskar och norrmän är i förhållande till de nyss nämnda nästan försumbart. Varje gång vi ser en svenskregistrad bil reagerar vi och säger ”titta en svensk turist!”, ja man blir lite hemkär så här på bortaplan.

 

Nej, nu väntar slutet på romanen av Donna Leon (Dödligt arv) som jag håller på att läsa just nu. Har du inte läst någon av alla Donna Leons böcker om Kommissarie Brunetti i Venedig så har du väldigt mycket att se framemot. Har du inte besökt Venedig föreslår jag att du gör så innan du börjar läsa, för då får du ut betydligt mer av böckerna.

 

Trevlig söndag vart än du befinner dig!

 

gert


Samma ord olika betydelse

Toscana, fredag morgon och solen strålar förstås som vanligt även i dag från en klarblå himmel. Med tanke på vädret hemma i Sverige, som jag förstår enligt prognoserna kommer att bli si så där nu till helgen, vågar jag inte”skryta” mer om hur fantastiskt skönt, om än lite varmt, vi har det här nere.

 

Dagens lilla inlägg kommer istället att handla om det här med språket och ordens olika betydelse. När man som vi just nu lever i ett annat språkområde tvingas man ju hela tiden att tänka till innan man säger något och då blir det här med språket viktigt. Ta till exempel det här med att samma ord kan ha helt olika betydelse beroende på i vilket sammanhang som de förekommer. Häromdagen upptäckte jag att italienskan och svenskan har ”ordparet” hälsa/salute gemensamt. Både i svenska och italienskan så betyder ordet både hälsa/salute d v s vår hälsa och att hälsa/salute på någon. Jag har tänkt vidare på detta och försökt finna ett annat språk där ordet ”hälsa/salute” har denna dubbelbetydelse, men inte lyckats. Känner du till om detta är unikt bara för svenskan och italienskan? Sedan kan man ju fundera vidare hur det kommer sig att denna dubbelbetydelse existerar, är det en slump eller en tanke på bakom? Personligen tror jag på det sistnämnda då vi nästan alltid hälsar varandra med ”hur mår du/hur är det” eller motsvarande på italienska ”come stai”.

 

Nu tror du väl att jag fått solsting och blivit helt snurrig i huvudet som ägnar min semester åt dylika språkfunderingar, därför väljer jag att sätta stopp här och istället önska dig en trevlig helg oavsett väder och vind.

 

gert


Lika varmt i luften som i blodet

Toscana, torsdag morgon och solen strålar även i dag från en klarblå himmel. De senaste dagarnas värme, eller kanske hetta är ett bättre ord, kommer enligt meteorologerna att kulminera idag. De senaste två dagarna har termometern toppat på 37 respektive 38 grader fram på eftermiddagarna. Nu skall jag väl i och för sig inte klaga på värmen, den och solen är ju starka skäl för att vi valt just att åka ned hit de senaste 18 åren. Samtidigt måste erkännas att temperaturer över kroppstemperaturen är lite jobbiga att leva med. Utan en vattenflaska i handen och ett skuggigt träd att sätta sig under tror jag inte det hade varit så behagligt.

 

Värmen på nätterna, särskilt efter klockan två, är fullt överkomlig då temperaturen sjunker ned till lite drygt 20 grader. Kvällarna är sagolika med sina 25 till 30 grader långt in på natten. Här på landet där vi bor på en höjd fläktar det dessutom en hel del, däremot inne i städerna är det besvärligare även på nätterna då huskropparna absorberat solvärmen från dagarna.

 

Nej, nu väntar frukost och sedan min förmiddagspromenad på ca 5 km i omgivningarna.

 

Saluti caldo

 

gert


Rea på det mesta

Torre Prima, tisdag morgon och solen strålar från en klarblå himmel i dag också. Hörde precis på radion att vi får det riktigt varmt idag, undrar vad det betyder då vi hade 34 grader i går. Det är verkligen tur i sammanhanget att vi har tillgång till en stor pool, den kommer säkert att få många besök idag som det känns just nu.

 

Inför resan var jag lite nyfiken på i vilken omfattning som finanskrisen och den extrema lågkonjunkturen drabbat Italien. Nu har jag inte ännu skaffat mig en tillräcklig klar bild över läget, men ett tecken som är väldigt tydligt är alla ”reor” som pågår överallt. I princip är det rea på det mesta, särskilt tydligt syns detta på klädhandeln. Antalet turister här nere i år verkar också ha påverkats en del, enligt min mycket amatörmässiga bedömning så tror jag att turismen minskat med ca 10 % jämfört med i fjol. Antalet utländska bilar är påfallande lägre i år, särskilt tydligt tycker jag det är avseende de tysk- och franskregistrerade bilarna. Antalet besökare från USA tycker jag också är betydligt färre i år, åtminstone om jag jämför i förra året då jag upplevde att amerikanskan nästan var andraspråket här nere bland turisterna.

 

Nej, nu börjar det bli dags för dagens första dopp i poolen – det gäller att hålla kroppstemperaturen någorlunda i balans i hettan.

 

Riktigt varma och heta hälsningar från Toscana

 

gert


Nu har semesterlunken infunnit sig!

Söndag morgon nere i Toscana och jag sitter i skuggan utanför huset där vi bor oc h njuter av fåglarnas sång och den underbara sommarhimlen. Idag har meteorologen på radion lovat strålande sol och 30 grader, lite bättre än sommarvädret hemma i Småland vad jag förstår.

 

Resan ned hit gick över förväntan, betydligt färre stopp på grund av vägarbeten, trafikinfarkter kring storstäderna och olyckor än vanligt. Förmodligen är det så att finanskrisen satt sina spår även i resandet, fast mitt intryck är dock att lastbilstrafiken var lika intensiv som förra sommaren.

 

Jag vill också offentliggöra att semesterlunken infunnit sig nu, stressen och pressen från kalendern, e-posten och mobilen är som bortblåst. Nu tar vi dagen som den kommer och njuter till 100:a av varje ögonblick här nere i det underbara Toscana.

 

Vill till sist sända en hälsning från Firenze (eller Florens som vi säger hemma i Sverige). Förutom den obeskrivligt hårda trafiken är Firenze en fantastisk stad. Men som sagt trafiken är totalt olidlig och det slog mig faktiskt vad som skulle hända med framkomligheten i staden om alla vesporna och motorcyklarna vore bilar istället. Jag är helt övertygad om att Firenze och säkert flera andra Italienska storstäder totalt skulle proppas igen.

 

Kommer du till Firenze någon gång måste du klappa vildsvinet på nosen, för gör du inte det så kommer du troligen aldrig tillbaka hit. Jag vågar i alla fall aldrig att utsätta mig för denna risk, därför blir det en vänskaplig klapp varje gång.

 

Saluti

 

gert


Nu blir det Bella Italia för min del

Fredag morgon och nu återstår endast timmar innan min semester tar sin början, du förstår säkert hur jag känner det nu. Veckan hittills har varit ganska intensiv liksom jag räknar med att dagen i dag också kommer att bli. Tänk att det alltid är så mycket som måste bli färdigt innan man kan gå på semester med gott samvete. Det värsta som finns, nästan i all fall, är att skjuta fram saker och ting tills efter semestern, åtminstone tycker jag det. Skulle jag göra det så vet jag att detta bara skulle ligga och irritera mig i bakhuvudet hela semestern, därför är det lika bra att få det gjort nu med en gång. Jag är övertygad om att många känner igen sig i detta, eller hur?

 

Du som följer mitt bloggande ganska frekvent vet redan att det blir Italien för min del i sommar. I och för sig inget ovanligt eftersom det i år är 18:e året i rad som jag ställer kosan mot Italien. De senaste tre åren har vi vistats i Toscana i trakterna strax norr om Siena, närmare bestämt alldeles i närheten av San Gimignanio på en utav de många vingårdarna där man bland annat odlar det lokala vita vinet Vernaccia. Jag kan verkligen rekommendera detta fantastiska vin som passar lika bra till fisk som till ljust kött, sallader mm. Det här vinet har en mycket lång historia och odlas bara av ett fåtal vingårdar just i området runt San Gimignano. Jag lovar att återkomma med en närmare redogörelse över detta sagolik vin direkt från vingården senare i sommar.

 

I gårdagens inlägg lovade jag att blogga en del även under min semester. Detta löfte kvarstår förstås, men under nästa vecka blir det väldigt sparsamt då jag måste fokusera på att varva ned mig till semesterlunken. Du kanske precis som jag behöver ett antal dagar på dig för att riktigt varva ned och släppa fram den sköna semesterkänslan. Så snart mitt varv gått ned till ett behagligt tomgångsläge tar jag tag i mitt bloggande igen.

 

Nej, nu måste jag avsluta här, annars kommer jag inte att hinna med alla ”måsten” och besök under dagen. Men innan jag sätter punkt vill jag önska dig en riktigt skön och härlig sommar och semester.

 

Vi håller kontakten eller som ”vi” säger i Italia - teniamo in contatto

 

Cordiale saluti

 

Gert

 

 

 


Det här med att kunna koppla av under semestern

Torsdag morgon och näst sista dagen före semestern och jag reflekterar för egen del över det här med att kunna koppla av när man ledig. Igår hörde jag på radion ett inslag som handlade om Unionen som gjort en undersökning kring i vilken utsträckning som medlemmarna kan koppla av när de är lediga. Enligt Unionen är det alltfler som inte stänger av sina mobiltelefoner och som kollar sin e-post när de är lediga. Enligt Unionen är denna utveckling negativ och kan medföra ökad risk för stressrelaterade besvär och att för lite tid finns för reflektion och återhämtning.

 

Till stora delar, för att inte säga fullt ut, håller jag med Unionen. Eftersom jag daglig dags arbetar med att utveckla och förbättra arbetsförutsättningarna hos BAABs och mina kunder, så kommer jag väldigt ofta i kontakt med den problematik som Unionen nu lyft fram. För chefer på i princip alla nivåer har det numera blivit kutym att alltid hålla mobilen öppen för samtal, oavsett tid på dygnet. Säg också den chef som inte kollar sin e-post åtminstone en gång per kväll och någon/några gånger per helg. När det gäller semestern så är det tyvärr också alltför vanligt att både jobbmobilen och PCn finns med i princip hela tiden. Det är klart man undra hur det blir med avkopplingen och återhämtningen om det är så.

 

Men Gert, tänker säkert du som känner mig, hur kan du sitta och skriva och ondgöra över det här när du är precis likadan själv? Ja, det kan man förstås fundera kring, men mitt syfte är faktiskt att beskriva det här utifrån mina egna behov. Jag är övertygad om att väldigt många personer i min situation resonerar precis som jag gör, eller vad säger du som känner dig i min beskrivning?

 

För egen del har jag så länge som jag kan minnas, åtminstone sedan mitten på 1980-talet då jag fick min första bärbara PC haft med denna på semestern och några år före detta förstås även min jobbmobil. Min familj kommer säkert fortfarande ihåg hur jag varje dag fick ge mig ut för att leta reda på plats där jag kunde koppla upp mig på nätet för att hämta ned min e-post. Mottagningen, särskilt utomlands och framförallt i Italien, var under den trådlösa Internet-uppkopplingens barndom minst sagt svajig, för inte att säga nästintill värdelös. Hur många timmar jag tvingat iväg min familj i bilen för att söka efter mottagning, vågar jag inte ens tänka på. Bilden ovan är tagen från ett av stoppen på väg ned till Italien förra sommaren.

 

Men varför tar jag då med mig PC och jobbmobil på semestern? Mitt svar är lika enkelt som det kanske kan tyckas märkligt, men som sagt jag är övertygad om att väldigt många känner igen sig i mitt svar. För det första är mitt jobb sådant att det är centralt för mig att vara tillgänglig så mycket som möjligt och för det andra så kan jag koppla av betydligt bättre om jag vet att det inte är någon som söker mig eller något som kräver min uppmärksamhet. Därför kollar jag regelmässigt min e-post varje dag samtidigt som jag lyssnar av telefonen efter meddelanden eller sms. I normalfallet tar detta bara en kvart eller så och jag lägger hellre ned dessa få minuter än att gå fundera på om det är något jag borde känna till. Svårare än så är det inte.

 

Ha en skön torsdag!


Är gräset verkligen grönare på andra sidan?

Onsdag morgon och jag funderar idag på ett intressant samtal jag hade i förra veckan med en kund. Vårt samtal handlade bland annat om konkurrensen och utvecklingen på kundens marknad och i samband med det sa kunden några riktigt kloka visdomsord ”vi har helt enkelt lärt oss att tjäna pengar på den omsättning vi har”. I praktiken helt enkelt lägga fokus på den situation som råder istället för att kämpa sig blodig för att öka marknadsandelarna, vilket ofta är väldigt kostsamt. I kundens företag har man en väldigt positiv resa bakom sig, då man gjort precis detta d v s anpassat kostnaderna till den omsättning man har. Efter många år med stora förluster ligger man nu på rätt sida om breakeven.

 

Det jag nu funderar på så här onsdag morgonen är just det här med att vi ofta sneglar på andra (grannar, kollegor, konkurrenter m.fl.) och ofta också avundas dem. I min arbetsvärld möter jag också ganska ofta chefer som sneglar och avundas andra kollegors situationer, ”tänk om jag bara hade hennes/hans medarbetare då hade det inte varit så svårt”. Säljare som jag möter sneglar också ofta på konkurrenternas erbjudanden och det är inte ovanligt att man säger ”om vi bara hade det konkurrenterna har så skulle vi kunna sälja betydligt mer”. Jag är övertygad om att många kan lära sig mycket av kunden jag inledde med att berätta om, d v s acceptera och anpassa sig till den situation som man har. Dessutom är inte alltid gräset är grönare på andra sidan, vilket jag är övertygad om att även hästen på bilden konstaterade efter stund.

 

Nu återstår snart bara torsdag och fredag, sedan är det semestertider! Under min semester kommer jag att ransonera mina inlägg till några enstaka sådana per vecka men misströsta inte, jag lovar att publicera ett antal livstecken under semestern också. 

 

Trevlig onsdag önskar

 

Gert

 


RSS 2.0