Jag är ingen potentiell flygplanskapare!

Tisdag eftermiddag och värmen dallrar i luften precis som jag är van vid när jag är nere i Italien, fast jag befinner mig i Småland just nu. I morgon är det sista arbetsdagen innan semestern, tänk vad härligt!

 

Dagens lilla betraktelse handlar om en företeelse som jag ofta retat mig på under senaste tiden, särskilt under mina besök på Kastrup i Köpenhamn och Gardemoen i Oslo. Jag tror mig aldrig under senare år mött en sådan arrogant och otrevlig personal som den som betjänar säkerhetskontrollerna där. Det verkar precis som om de betraktar samtliga passagerare som potentiella flygplanskapare – inte ett leende så långt ögat räcker, man snäser åt alla, svarar inte på några frågor, stänger helt plötsligt bara av en av passagerna och går och i väg och tar rast – ja, så kan jag hålla på och räkna upp det ena skräckexemplet efter det andra. Flygbolagen sliter med sin verksamhet och försöker hålla huvudet över vattenytan samtidigt som bolagen i säkerhetskontrollerna trakassera flygbolagens kunder. Hur länge skall vi passagerare och flygbolagen finna oss i detta?

 

Det finns förstås raka motsatsen till det jag upplevt på Kastrup och Gardemoen, den flygplats jag först kommer att tänka på är Kallax uppe i Luleå. På Kallax är säkerhetspersonalen alltid både trevlig och tillmötesgående. Kan inte ni utbilda era kollegor på storflygplatserna i vanlig hyfs och fason?

 

Bilden tog jag på en reklamskylt på Kastrup igår – visst är texten ganska tänkvärd?

 

Ha en trevlig kväll

 

Gert


Inte helt säker översättning på nätet

Det är tidig måndag morgon och jag sitter redan på tåget ned till Kastrup för vidarefärd till Oslo trots att klockan ännu inte är mer än kvart över fem, men vad gör väl det en sådan här härlig sommarmorgon. Det nyss gångna Midsommarhelgen var den finaste på många år och jag minns inte i skrivande stund när vi hade en sådan solig och varm Midsommar senast. Vad jag förstått av väderprognoserna så verkar sommarvädret nu kommit för att stanna. Låt oss hoppas att sommaren i år blir något alldeles extra!

 

För egen del så är det här min sista arbetsvecka innan semestern och blir det som jag hoppas kan jag smygstarta semestern redan på torsdag, på fredag däremot har jag säsongens sista möte – sen blir det lata dagar ända fram till den 9 augusti. Precis som vanligt blir det bella Italia även i sommar, varför bryta en så god tradition? Förresten, jag måste berätta en dråplig historia kopplat till detta. Under helgen hade jag en mejlkorrespondens på italienska och eftersom min italienska är långt ifrån vad den borde vara så använder jag ibland Google som översättare. Personen jag mejlade blev lite fundersam över vad jag skrivit och undrade varför jag redan såg fram emot att få resa hem igen – jag menade förstås tvärtom! Så ett råd från mig är att du skall vara lite försiktig med att bara lita på en översättning via nätet.

 

Ha en riktigt härlig vecka oavsett om du arbetar eller redan gått på semester!

 

 

Gert Ohlin


Glad Midsommar!

Torsdag morgon och jag har en av mina sällsynta dagar på hemmakontoret framför mig. Nästa vecka som blir min sista arbetsvecka före semestern blir förstås på resande fot som vanligt med besök i Köpenhamn, Oslo, Stockholm och i den Skånska metropolen Perstorp. Men innan dess har vi en härlig Midsommarhelg framför oss. Vad jag förstått av väderprognoserna så får vi för en gång skull en solig och fin Midsommar, åtminstone i stora delar av landet.

 

Gårdagens inlägg kring ”locket på” har rönt ett visst intresse och tack alla ni som bidragit med egna erfarenheter kring hur illa det kan vara att befinna sig under locket.

 

Jag önskar dig en riktigt Glad Midsommar!

 

Bästa Midsommarhälsningar

 

 

Gert Ohlin


Locket på och det kokar över

Tisdag kväll och jag summerar min tvådagarstur till Dalarna. Att få besöka Dalarna i Midsommartider är förmån, tro mig. Just nu förbereder man för fullt helgens stora Midsommarfirande och alla Midsommarstängerna ligger nere på marken och väntar på sina blommor och Midsommaraftonens resning.

 

Tidigare idag hörde jag inslag på radion kring problemen i Frankrikes VM-trupp. En idrottspsykolog uttalade sig och menade att huvudorsaken till alla bråken är man valt att lägga locket på. När jag hörde detta kopplade jag detta direkt till mina egna erfarenheter om hur ofta jag möter detta under mina uppdrag. T ex är det långt ifrån ovanligt att spänningar och motsättningar i en företagsledning eller motsvarande har försökts kvävas genom att lägga locket på d v s ingen ha velat ta i dessa känsliga frågor och istället har man bara inte gjort något alls åt saken. När jag och mina kollegor kopplas in har det tyvärr alldeles för ofta gått lite för långt. Inte sällan har det ”kokat över” på det sättet att spänningarna och motsättningarna växt till djupa personliga konflikter.

 

Mitt råd idag blir med andra ord att vara mycket försiktig med ”locket”, använd aldrig detta i syfte att försöka kväva några konflikter eller motsvarande. Enda sätter att hantera dessa är att köra helt utan ”lock”.

 

Bästa Midsommarhälsningar

 

 

Gert Ohlin


När ingen lyssnar och gör något

Måndag morgon och jag hoppas du haft en trevlig försommarhelg. Tänk på fredag är redan Midsommarafton! Tiden bara rusar så här års och varje år tänker jag att jag borde ta mig tid att njuta av den underbara försommaren, men som vanligt är denna period en bland de mest hektiska under året. Det verkar precis som om allt måste bli klart före semestern, trots att det förhoppningsvis finns ett liv då också.

 

Jag tänkte börja veckan med en liten betraktelse kring den jobbiga situation som jag vet att många upplever på dagens arbetsmarknad. För många har kraven ökat väsentligt under det senaste året, delvis som en följd av den ekonomiska krisen med nedskärningar och omprioriteringar, det finns förstås en mängd andra skäl också. Oavsett skälen så upplever många i dag en mycket pressad arbetssituation där tiden bara inte räcker till. Upplever man en sådan arbetssituation är det helt avgörande att man har en chef som tar en på allvar, d v s både lyssnar och agerar för att lätta på trycket. Saknar man en sådan chef är risken uppenbar att den pressade situationen går ut över hälsan och för att inte tala om kvaliteten på det som utförs. Alltför ofta möter jag människor som saknar en lyssnade, förstående och agerande chef.

 

En förklaring till detta kan förstås vara att även cheferna, de som inte lyssnar och agerar, är hårt pressade själva. En pressad chef sitter ju själv i samma situation som medarbetarna och behöver någon som lyssnar och lättar på trycket.

 

Trots det lite tunga budskapet ovan, önskar jag dig en riktigt skön och givande Midsommarveckan.

 

 

Ha det gott i försommarsolen så snart den visar sig!

 

Gert Ohlin


Inga dåliga nyheter i slutet på veckan

Torsdag kväll och jag sitter i den mysiga och gammaldags inredda restaurangvagnen på tåget ner till Luleå. När jag kommer fram till Luleå senare i kväll så har jag varit igång i nästan 17 timmar, så du kan tro att sänghalmen hägrar just nu.

 

Tidigare idag när jag besökte min uppdragsgivare kom vi in på en intressant aspekt kring det här med kommunikation och information. Det som framförallt diskuterades var timingen av ”dåliga nyheter”, t ex negativ återkoppling. Resonemanget vi förde gick ut på att det finns en massa nackdelar med att förmedla dåliga nyheter precis innan helgen, eller precis innan en längre ledighet (t ex semestern). Lika många nackdelar som denna dåliga timing har lika många fördelar såg vi i att förmedla dåliga nyheter i god innan en ledig period. Därför föreslår jag här och nu att vi bannlyser dåliga nyheter på fredagar och veckan före semestern – eller vad tycker du.

 

Ha det gott tills nästa gång vi hörs!

 

Gert


Tydlig skillnad mellan blocken

Onsdag kväll och jag sitter och väntar på mitt flyg upp till Luleå som går om en liten stund. Idag har det varit en härlig sommardag här uppe i Stockholm. Jag hoppas att detta härliga väder stannar över helgen då vår huvudstad kommer i blickfånget för de miljontals människor runt om i världen som kommer att följa Kronprinsessans bröllop.

 

Tidigare idag på förmiddagen hade jag möjlighet att kunna följa inledningen av partiledardebatten i Riksdagen. Man kan ha många åsikter om det sades från de två blocken, men oavsett vad man står politiskt så tyckte jag att skillnaderna dem emellan blev väldigt tydliga under dagens debatt. Det finns med andra ord stort hopp för att vi kan få en bra valrörelser där de ideologiska skillnaderna mellan blocken för en gångs skull bli väldigt tydliga. I min värld vill jag att politik skall handla mer om ideologi än om mer eller mindre meningslös pajkastning kring hur mycket eller hur lite vi skall ha i skatt och/eller bidrag. När det kommer till kritan så måste ändå varje regering rätta mun efter matsäck.

 

I morgon kommer jag förhoppningsvis att få se midnattssolen uppe i Kiruna dit jag nu är på väg via Luleå.

 

Bilden ovan tog jag tidigare idag på väg till ett av mina möten på Hantverkargatan i Stockholm.

 

Trevlig önskar

 

 

Gert Ohlin


Danska, finska, norska och svenska chefer

Fredag morgon och jag har en sällsynt heldag på mitt hemmakontor framför mig. Tidigare i veckan utlovade jag några sammanfattande tankar kring de olikheter jag noterade under mina samtal med ett antal chefer från våra nordiska grannländer. När jag nu sitter här och skall redovisa dessa så väljer jag även att lägga till mina tidigare erfarenheter från mina många möten med chefer och organisationer över hela Norden.

 

Innan jag redovisar vilka skillnader jag noterat så vill jag först slå fast att vi de flesta avseende är väldigt lika här uppe i Norden. Vår till stora delar gemensamma historia har säkert påverkat detta till dels, men framförallt så präglas vi alla av någon/några av de allmängiltiga personliga stilar som gäller för oss människor. Jag tänker då på de fyra personliga stilarna: stödjande-, analytisk-, idérik- eller drivandestil. Känner du inte till dessa är du välkommen att kontakta undertecknad för mer information kring dessa.

 

I mina möten och samtal med chefer ber jag dem ofta beskriva sig själva och sin ledarstil. Utifrån dessa svar framträder följande bild:

 

DANMARK                     FINLAND              NORGE                  SVERIGE

 

Lönsamhetsfokus           Rak och tydlig       Rättvis/rättfärdig    Lyssnande

Resultatfokus                Strukturerad         Öppen                    Strukturerad

Målfokus                       Resultatfokus        Social                     Resultatfokus

Stark och tydlig             Ambitiös               Resultatfokus          Coachande

Coachande                    Lugn                    Strukturerad           Ambitiös

 

En ännu kortare sammanfattande bild över de skillnader jag noterat mellan chefer i Norden skulle bli så här:

  • En dansk chef är en lönsamhets- och resultatorienterad person med hårda nypor
  • En finsk chef är en mycket rak och strukturerad person som arbetar hårt och behåller sitt lugn
  • En norsk chef är en öppen och social person som lägger stor vikt på att uppfattas som rättvis/rättfärdig av sin omgivning
  • En svensk chef är en lyssnande person som ofta arbetar strukturerat och ambitiöst

 

Det är förstås alltid fel att generalisera, men ibland är det roligt att ändå göra detta. Oavsett om ovanstående redovisning är en stark generalisering så menar jag att det ligger väldigt mycket verklighet bakom.

 

Jag tillönskar dig en trevlig helg så hörs vi i nästa vecka.

 

Gert Ohlin

 

 


Lika men så olika!

Om du undrar hur gick det igår, så kan jag glatt meddela att jag lyckades, med mycket tur, att hinna med mitt flyg till Oslo från Köpenhamn. Idag befinner jag i Helsingfors och blir kvar här tills i morgon mitt på dagen då jag far tillbaka till Sverige.

 

Det som slagit mig hittills den här veckan är de mycket stora skillnaderna mellan våra nordiska grannländer. Dessa skillnader blir extra tydliga när man, som jag, diskuterar ledarskaps- och organisationsfrågor med danskar, norrmän och finländare. Den här veckan har jag förmånen att få göra detta i stor skala genom ett uppdrag för en nordisk organisation med verksamheter i samtliga fyra länder.

 

Innan veckan är slut kommer jag att delge dig mina samlade tankar kring dessa skillnader, jag hoppas detta blir en intressant läsning.

 

Ha en trevlig tisdag kväll så hörs i morgon!

 

 

Gert Ohlin


En kamp mot klockan

Måndag tidig morgon och jag sitter på tåget ned till Köpenhamn och Kastrup varifrån jag skall flyga med 08.20-planet till Oslo. Redan när jag beställde min tågbiljett insåg jag att det blir att sätta nytt världsrekord i löpning på Kastrup för inte missa flyget. När jag nu sitter här på tåget och våndas över att inga förseningar får uppstå kan jag läsa på displayen ovanför kupédörren att vi redan är fem minuter sena och då har tåget inte kommit längre än till Älmhult. Ordinarie ankomsttid till Kastrup skall 07.43 d v s jag har 17 minuter på mig att ta mig genom säkerhetskontrollen och bort till gaten där jag måste vara senast 08.00 – du förstår kanske att det blir att springa som en blådåre.

 

Just nu ankom vi till Osby i norra Skåne och jag undrar vad det kommer att stå på displayen om en stund. Jag håller verkligen tummarna hårt nu för att förseningen inte har byggts på med ytterligare minuter. Där kom beskedet, nu har förseningen minskat till fyra minuter.

 

Nej, nu måste jag försöka att lugna ned mig och se positivt på den närmaste framtiden – det är klart att jag hinner med flyget! :-)

 

Ha en riktigt bra måndag så hörs vi längre fram.

 

 

 

Gert Ohlin

 


Sparbankernas betydelse

Fredag eftermiddag och jag har precis sett en repris av Uppdrag Granskning där man granskade turerna kring Swedbank, Folksam och Sparbanksstiftelserna under 2008 och 2009. Som f d Sparbanksdirektör blev jag väldigt upprörd över det som kom fram i reportaget, samtidigt känns det nu skönt att jag lämnade bankvärlden redan i början på 1980-talet.

 

Sparbanksidén menar jag håller än i dag trots den globaliserade finansvärlden och jag är övertygad om att landets fristående Sparbankerna kommer att fortsätta att spela en väsentlig roll i finansieringen av det lokala samhället. Vill du bidra till utvecklingen på den ort där du bor bör du gynna din lokala Sparbanken.

 

Solen lyser och sommaren är här, passa och njut av sommarvädret nu till helgen!

 

Bilden ovan tog jag tidigare i veckan på det fina Kulturhuset i Luleå.

 

Trevlig helg önskar

 

Gert Ohlin


Trygg chef - trygga medarbetare

Torsdag kväll och jag har precis kommit hem till Växjö efter min utflykt till Norrland tidigare i veckan. När jag lämnade Luleå i eftermiddags öste regnet ned därför var det särskilt underbart att möta solen igen på Arlanda och under bilfärden ned till Småland.

 

Mina funderingar idag går till chef jag träffade för en tid sedan som gav ett mycket otryggt och oroligt intryck. När jag frågade rakt ut hur det stod till fick jag flera bevis på hur otrygg vederbörande kände sig i sin relativt nya roll som chef. Eftersom jag samtidigt fick möjligheten att samtala med chefens medarbetare märkte jag tydligt att vederbörandes otrygghet smittat av sig på medarbetarna. Det omvända förhållandet har jag under mina 27 år som arbetsplatsutvecklare stött på väldigt många gånger d v s att en trygg ledare/chef nästintill alltid omges av trygga medarbetare. Sannolikt är det tydligen så att även en chefs otrygghet smittar av sig.

 

Ha det gott så hörs vi imorgon fredag

 

Gert Ohlin

 


Var finns säljattityderna?

Onsdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt hotell här uppe i Luleå efter en trevlig kväll på restaurang tillsammans med min kollega. Mycket ofta när jag är restaurang så slås jag av hur lite av ”säljattityd” jag möter från serveringspersonalen. Det typiska är att man endast får en fråga om man skall äta eller bara ha något att dricka och beroende på svar så får man sedan en meny. Efter en stund, ofta alldeles för snabbt eller tvärtom efter alldeles för lång tid, får man en fråga om man bestämt sig varpå man därefter redovisar sitt val. Var finns ”säljet” i detta, var finns drivet efter merförsäljningen? I min värld handlar det endast om ren ordermottagning. Den enda gång man kan möta något som påminner om merförsäljning är när man tillfrågas om man önskar någon dessert och/eller kaffe.

 

Nu skall jag inte bara klanka ned på restaurangpersonalen, för jag möter väldigt ofta samma brist på säljattityd på andra ställen där det borde vara självklart att jobbet borde ses som ett rent säljarbete. De få gånger jag ser något av detta är i så fall inom sällanköpshandeln. Under kvällens trevliga middag resonerade jag och min kollega en hel del kring varför det förhåller sig så. Några riktigt bra svar kom vi inte fram till, kan möjligen du hjälpa mig med det?

 

Fortsatt trevlig kväll önskar

 

Gert Ohlin

 


Viktigt att skilja på VAD och HUR

Tisdag kväll och jag har precis kommit ”hem” till mitt hotell här uppe i Luleå efter en spännande dag som jag avslutade med en ”friskvårdstimme”. Efter den efterföljande duschen blir det nu några timmar framför datorn innan jag avslutar dagen med en god bok.

 

Tidigare idag i samband en diskussion kring styrning och ledning blev det väldigt klart för oss som var med hur viktigt det är att skilja på vad som är VAD och vad som är HUR. För egen del kämpar jag ofta med denna fråga i förhållande till min närmaste kollega. Principiellt är jag mycket angelägen att endast ha en åsikt om ”vadet” d v s se till att vissa saker blir genomförda, men tyvärr alltför ofta snubblar jag och även lägger mig i ”huret” d v s hur jag önskar att det som skall genomföras skall utföras. Min kollega och jag har en helt öppen dialog kring detta (i varje fall menar jag det) vilket gör att jag ofta får en knäpp på näsan när jag även lägger mig i hur saker och ting skall utföras.

 

Särskilt när det gäller relationen mellan en central ledning inkl staber och linjen är det helt avgörande att man håller reda på och skiljer på VAD och HUR. Ju mer en ledning lägger sig i ”huret” ju mer toppstyrda upplever linjen sig. Genom att tydligt skilja på VAD och HUR kan man skapa en verkligt decentraliserad verksamhet.

 

Trevlig kväll önskar

 

Gert Ohlin


RSS 2.0