Stimulerande arbetsplatser

Stockholm, onsdag eftermiddag och jag fått en liten lucka till min blogg. Dagens inlägg fortsätter på gårdagens tema om den stimulerande arbetsplatsen. I går blev mest lite reklam för min nya bil (Audi A7) men idag kommer jag att lägga ut orden lite mera kring det här viktiga ämnet.

I min boken ”Rätt förutsättningar på jobbet?” beskriver jag vad det är för faktorer som bidrar till ett kreativt arbetsklimat baserat på Professor Göran Ekvalls banbrytande forskning, har du inte tillgång till boken kan du beställa den på http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php . Ett kreativt arbetsklimat är naturligtvis ofta också en väldigt stimulerande miljö att arbeta i, särskilt för dem av oss som har en kreativ ådra.

 

När jag tittar på BAABs omfattande databas över alla arbetsplatser vi kartlagt ser jag förutom dem som ger ett kreativt arbetsklimat en hel del andra stimulansfaktorer också. För att kort sammanfatta mina egna analyser i belysningen Professor Ekvalls m.fl. forskares (se BAABs hemsida) slutsatser kring kreativitet, arbetstillfredsställelse och stimulans kommer här nedan en lista med väsentligaste stimulansfaktorerna:

 

  • Utmaning utmanande mål men som är rimliga och begripliga
  • Delaktighet påverkansmöjligheter och frihet att agera
  • Utveckling utvecklingsmöjligheter, karriär- och kompetensutveckling
  • Humor/glädje lättsam, otvungen och öppet klimat
  • Tillit känslomässig trygghet i relationerna på arbetsplatsen
  • Goda ledare ledare med stort förtroende hos medarbetarna
  • Debatt högt i tak med möjligheter till livfull debatt av åsikter
  • Risktagande inom rimliga gränser men tolerans för osäkerhet
Ha en trevlig lillördag så hörs vi imorgon.

Gert Ohlin

 

 

 

 


Den stimulerande arbetsplatsen

Tisdag eftermiddag och jag har till sist lyckats få en stund över för min blogg. I går misslyckades detta totalt som du eventuellt redan har konstaterat. Resten av den här veckan kommer jag att resonera kring den ”Stimulerande arbetsplatsen” och vad som kännetecknar denna. På bilden här ovan kan du se min nya arbetsplats d v s min nya bil som utgör min arbetsplats drygt 1 000 timmar/år. Min nya bil är en Audi A7 och jag kan garantera dig att den verkligen är stimulerande att köra, jag kan svårligen föreställa mig en bättre arbetsmiljö än denna Audi A7 – den är mycket säker med all tänkbar säkerhetsutrustning såsom t ex en värmekamera vilken är en otroligt bra säkerhetsfunktion när man som jag ofta färdas på den mörka delen av dygnet på vägar med mycket vilt. Förutom en säkerhet i ren världsklass är den fantastiskt komfortabel och dessutom väldigt läcker att se på, eller vad tycker du?

 

I morgon kommer jag att närmare gå in på vad som karaktäriserar en stimulerande arbetsplats. Till dess önskar jag dig en bra fortsättning på dagen.

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Så kan du öka stimulansen i dina "måste-uppgifter"

 

Fredag lunch och jag har några minuter till förfogande för att skriva veckans sista inlägg här på min blogg. Den här veckan har jag resonerat högt kring det här med vårt behov av stimulans i arbetet. Du har säkert precis som jag ett antal arbetsuppgifter som inte är särskilt stimulerande men å andra sidan är de helt nödvändiga att göra s k måste-uppgifter. Så här i slutet på veckan kommer därför här några tips från mig vad du göra för att öka stimulansen i dessa ”måste-uppgifter”.

 

  1. Lyft din blick och se uppgiften i ett större perspektiv, på sätt brukar meningen med uppgiften öka åtminstone.
  2. Formulera ett tydligt mål för uppgiften, själv brukar sätta ett tidsmål d v s hur lång tid jag har på mig att slutföra uppgiften.
  3. Vänta inte och skjut inte fram dina ”måste-uppgifter”, lös dem så snart du kan, då blir du av med dem och kan känna dig riktigt nöjd.

 

Trevlig helg önskar

 

 

Gert Ohlin


Utan utmaning ingen stimulans

 

Onsdag eftermiddag och jag har lyckats att slita till mig några minuter för att vårda min blogg. Även idag kommer jag att spinna på tråden kring det här med vårt behov av stimulans i arbetet.

 

Ett väsentligt perspektiv på stimulans i arbetet är hur stor utmaning vi upplever att vi har. Arbetsuppgifter som inte kräver mycket av oss i termer av energi och/eller kompetens ger oss inte heller mycket stimulans. För att vi skall få någon stimulans av det vi sysslar med i våra arbeten behöver vi faktiskt också ett visst mått av utmaning. Utan att vi behöver anstränga oss det minsta blir arbetet väldigt enahanda och intetsägande.

 

Har du själv en tillräckligt stor utmaning i ditt arbete?

 

Jag önskar dig till sist en trevlig onsdagskväll!

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Stimulerande arbetsuppgifter

Karlstad, tisdag morgon och jag skall strax checka ut för att bege mig till dagens uppdrag här i stan. Igår eftermiddag när jag kom hit så möttes jag av solen efter att under hela resan kört i ett trist grådis. Talet om ”sola i Karlstad” stämde återigen vilket det gjort för mig åtskilliga gånger genom åren trots att talesättet inte har med solen att göra. ”Sola” skall så vitt jag vet varit namnet på en känd servitris på Statshotellet i Karlstad.

 

Rubriken på dagens inlägg – stimulerande arbetsuppgifter, stämmer väldigt väl in för mig själv idag. Mitt uppdrag idag tillhör mina mest stimulerande arbetsuppgifter så någon stimulans behöver jag inte lida brist på idag. Samtidigt är det för mig som det säkert även är för dig, att även jag har arbetsuppgifter som inte ger mig någon vidare stimulans. Dessa arbetsuppgifter skjuter jag gärna framför mig samtidigt som jag ofta våndas en del innan jag tar tag i dessa d v s redan innan jag löst uppgiften är trött för att inte tala om efteråt. Någon energi d v s stimulans får jag inte alls av dessa uppgifter, tvärtom de dränerar mig på energi. Tänk gärna igenom din egen arbetssituation i termer av vilka arbetsuppgifter det är som ger respektive inte ger dig någon stimulans/energi.

 

Trevlig tisdag önskas från Karlstad

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Vi behöver stimulans i vårt arbete

Måndag morgon och jag skall strax ta bilen och köra upp till Värmland, men innan dess har jag några minuter för min blogg. Den här veckans inlägg kommer samtliga att på något sätt att beröra vårt behov av stimulans i vårt arbete, se gärna bilden ovan.

 

Det finns ett klart samband mellan stimulans vi upplever i arbetet och vad vi presterar. Lite förenklat – ju högre stimulans ju bättre presterar vi. Som framgår av ”stimulanskurvan” finns en punkt där stimulansen blir för hög och vi blir stressade. Det är inte helt ovanligt att vi stressar oss själva när vi håller på med något som vi upplever som väldigt stimulerande.

 

När jag föreläser om vilka faktorer det är som påverkar vår prestationsnivå så brukar liknar stimulansen vi får av vårt arbete med energi. Utan en stimulans får vi ingen energi och då presterar vi förstås därefter. Vad är det då som kan stimulera oss i arbetet? Det är förstås flera faktorer i arbetet/på arbetsplatsen som kan stimulera oss. I den här veckan inlägg kommer jag enbart att resonera om arbetets innehåll d v s arbetsuppgifterna som stimulanskälla.

 

Nej, nu ser jag att klockan har stuckit iväg, så nu måste jag sluta för att inte komma för sent upp Karlstad där jag har ett möte efter lunch.

 

Ha en riktigt stimulerande vecka!

 

Gert Ohlin


 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Rätt teknik och kompetens + effektiv ledning

Fredag eftermiddag och jag befinner mig just nu på ca 10 000 meters höjd över Östersjön på väg ned till Arlanda efter ett möte tidigare idag uppe i Luleå. Tyvärr fick jag aldrig tillfälle igår att skriva något inlägg så därför försöker jag nu komprimera det jag hade i tankarna igår med det jag vill torgföra idag fredag.

 

Den här veckans inlägg har handlat om vad det är för faktorer som måste vara på plats för att en organisation hållbart och uthålligt skall kunna prestera på rimlig eller hög nivå. Förutom en prestationspräglad företagskultur behöver medarbetarna ha så bra arbetsförutsättningar som möjligt utifrån ett prestationsperspektiv. Nu räcker det inte enbart med detta, ytterligare tre viktiga faktorer behöver vara på plats.

 

För att en organisation skall kunna prestera på topp behövs en bra ledning och styrning av verksamheten utifrån ett prestationsperspektiv. Det som framförallt är viktigt att se till är att organisationen fokusera på rätt saker samtidigt som detta sker till rätt kvalitet. Resursstyrning utifrån ett prestationsperspektiv är en grundförutsättning. I kommande inlägg har jag för avsikt att förtydliga vad jag menar kring detta.

 

Förutom en bra ledning och styrning av verksamheten krävs det förstås att organisationen har rätt kompetens utifrån det som är verksamhetens inriktning. Kompetensgap d v s fel kompetens utifrån vad verksamheten kräver är förstås ödesdigert utifrån ett prestationsperspektiv. Rätt kompetens över tiden kräver förutom en kontinuerlig omvärldsbevakning även en offensiv syn på kompetensutveckling och kompetensväxling.

 

Slutligen är det självklart att det även krävs så bra tekniska hjälpmedel som möjligt för att en organisation uthålligt skall kunna prestera på topp. Den oerhört snabba tekniska utvecklingen gör att det i praktiken nästan är omöjligt att i varje enskilt ögonblick ligga på topp när det gäller teknik. Den enorma produktivitetsutveckling som vi haft sedan andra världskriget fram till idag hade aldrig varit möjlig utan den tekniska utvecklingen. Ofta räcker det med att bara gå tillbaka fem år i tiden för att notera mycket stora produktivitetsförbättringar kopplade till den tekniska utvecklingen.

 

Nej, nu märker jag att vi börjar att sjunka nedåt i höjd ner mot Upplandskusten och strax blir jag säkert tillsagd av flygvärdinnan att stänga ned min laptop och lägga upp den i bagagehyllan igen. Förresten detta är en liten detalj som jag svårt att finna mig i. Jag kan i och för sig förstå säkerhetsaspekten, men hur farlig kan min lilla laptop vara egentligen?

 

Ha nu en skön och avkopplande helg så hörs vi igen på måndag!

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php


Rätt arbetsförutsättningar

Onsdag förmiddag och jag har fått en stunds paus för min blogg. Idag tänker jag fortsätta på den tråd jag började spinna i måndagens inlägg kring min och BAABs Prestationspyramid (OBS! inte att förväxla med den Prestationspyramid som Mc Nair, Lynch & Cross utvecklade på 1990 kring ekonomistyrning). Är du inte familjär med denna, läs gärna måndagens inlägg innan du fortsätter här.

 

I måndagens inlägg redogjorde jag kort för pyramidens grund d v s Prestationskulturen på arbetsplatsen. I dagens inlägg kommer jag kort att beröra nästa del i pyramiden – arbetsförutsättningarna. Har du inte läst min bok ”Rätt förutsättningar på jobbet?” föreslår jag att du beställer ett exemplar på http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php.

Rätt arbetsförutsättningar utifrån ett ”prestationsperspektiv” och den arbetsvetenskapliga forskningen är: (se gärna http://www.battrearbetsmiljo.se/kartlaggning/referensram.php).

 

  1. Stimulerande arbetsuppgifter i en stimulerande miljö
  2. Goda påverkansmöjligheter och delaktighet
  3. Trygg relation och ett stort förtroende för vår ledning samtidigt som vi får tillräckligt med uppmärksamhet och återkoppling
  4. Bra och trygg gemenskap med dem vi arbetar tillsammans med
  5. Trygghet utifrån ett anställnings- och ett fysiskt- och psykosocialt arbetsmiljöperspektiv
  6. En (optimal) väl avvägd arbetsbelastning i förhållande till vår kapacitet

 

Är du osäker på hur ”rätt” dina egna arbetsförutsättningar är föreslår jag att du besöker http://survey.battrearbetsmiljo.se/demo/ och fyller BAABs demoenkät. Av resultatet som du får inom någon minut efter det att du slutfört enkäten kan utläsa hur dina egna arbetsförutsättningar är i förhållande till andra som har likartade arbetsuppgifter som du själv. Lycka till med detta så hörs vi imorgon igen!

 

Gert Ohlin


 

 


Chefer behöver stöd

Tisdag kväll och jag har precis landat hemma på kontoret efter en solig och trevlig utflykt till västkusten. På vägen ut till västkusten tidigare idag hörde jag ett inslag på Sveriges Radio att ”sekreteraren” är på väg tillbaka. Eftersom jag talat för detta tidigare här på bloggen och i även i andra sammanhang så blev jag förstås väldigt glad för denna ”nyhet”.

 

Fler medarbetare, mer eget operativt arbetet och mer administrativt arbete beskriver väl den situation som säkert en stor majoritet av landets chefer befinner sig i. Går jag tillbaka i tiden till 1980-talet och för att inte tala om längre tillbaka i tiden så var det mer regel än undantag att cheferna hade någon form av administrativt och/eller sekreterarstöd. På ”den tiden” ägnade sig inte cheferna åt administrativa uppgifter, bokade sina resor och möten, eller ta fram presentationsmaterial (t ex OH-bilder) istället ägnade tid åt ledarskap och interna och externa kontakter. Idag sitter cheferna och ”pular” med en massa administrativa uppgifter på kvällar, tidiga mornar eller på helgerna och gör man inte det ägnar man tiden åt detta istället för att leda verksamheten. Tänk hur tokigt det blivit!

 

Nu kommer jag inte ihåg i vilket sammanhang på radion som hörde inslaget kring att en förändring nu äntligen är på väg, men det spelar ju ingen roll så länge som det bara är sant. Jag välkomnar i alla fall denna förändring och hoppas på att vi går tillbaka till en tid då cheferna ägnar sig åt arbetsuppgifter som mer ligger i linje med deras kompetens, lönesättning och ansvar.

 

Trevlig kväll önskar

Gert Ohlin


Prestationspyramiden

Måndag förmiddag och jag sitter på tåget upp till Stockholm och konstatera att den första riktiga arbetsveckan 2011 ligger framför mig. Efter all helgledighet känns det lite ovant samtidigt som arbetslusten är stor med tanke på alla spännande uppgifter som ligger framför mig.

 

I mitt senaste blogginlägg lovade jag att förnya min blogg för det här året. Den största förändringen blir att jag kommer att kommentera de tips som BAAB presenterar på sin hemsida varje vecka. Tipsen vänder sig till dig som chef eller HR-medarbetare i syfte att hjälpa dig att bidra till en långsiktigt hållbar prestationskultur samtidigt som du får hjälp med öka dina medarbetares prestaionsförmåga. Bakgrunden till tipsen är BAABs kunskap och erfarenhet kring vad det är som påverkar vår prestation på jobbet. På BAABs hemsida kan du ta del av den teoretiska och forskningsbaserade referensramen bakom flertalet tips. Har du inte läst boken ”Rätt förutsättningar på jobbet?” föreslår vi att du beställer ett exemplar på http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php.

Vad är det då för faktorer som påverkar en organisations eller en persons  prestationsförmåga? För att enkelt besvara denna fråga har jag utvecklat nedanstående figur, den sk Prestationspyramiden. Med denna figur vill jag visa de väsentligaste faktorerna och deras inbördes samband och beroende.

 

Längst ned i figuren har vi ”grunden” d v s företagskulturen som i detta sammanhang måste vara präglad av ”prestation” därav ”Prestationskultur”. En organisation vars kultur inte är tillräckligt präglad av ”prestation” kommer knappast att kunna prestera särskilt bra. När vi i BAAB talar om denna kultur menar vi alltid den ”Långsiktigt hållbara presationskulturen”. Det avgörande är förstås att prestera bra över tiden och på ett hållbart och miljövänligt sätt både ur ett medarbetar-, företags- och samhällsperspektiv.

I morgon fortsätter jag med nästa del i pyramiden, till dess önskar jag dig en riktigt bra start på veckan.

Gert Ohlin


 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Vilken start på 2011

Växjö, tisdag förmiddag och jag sitter och tycker synd om mig själv eftersom jag varit och fortfarande är krasslig. Den traditionella julförkylningen uteblev i år, istället slog några väldigt ilska virus till i mellandagarna vilka golvade mig så att jag nästan fick ta räkning till tio. Med nöd och näppe klarade jag av tolvslaget men mer var det inte. Nu idag börjar jag våga hoppas på att återfå krafterna igen, men det är otroligt vad slut i kroppen och i huvudet man blir efter lite feber och förkylningssymptom.

 

2011 är annars ett år jag har otroligt stora förväntningar på, trots att början inte blev vad jag hoppats på. När det gäller min blogg här så kommer jag att utveckla denna till att mer fokuserat än tidigare att handla om mitt specialintresse d v s vad det är som påverkar vår prestationsförmåga. Under 2011 kommer BAAB att varje vecka presentera konkreta tips på hur du som chef kan påverka dina medarbetares prestationsförmåga. Dessa tips kommer jag även att presentera här på min blogg för att möjliggöra en dialog med dig som vill veta mer kring detta väsentliga område.

 

Imorgon är det Trettondagsafton så därför återkommer jag först med nästa inlägg på måndag den 10 januari. Under slutfasen av 2010 bloggade jag väldigt sporadiskt, vilket jag kommer att rätta till från och måndag i nästa vecka.

 

Ha en trevlig Trettonhelg!

 

 

Gert Ohlin


RSS 2.0