Arbetsmiljöns Världsdag!

Tisdag kväll och jag är nu på väg med tåg från Stockholm hem till Växjö och den stundande MC-semestern, som jag skrev om i går. I dag är det en stor för mig och BAAB eftersom vi idag firar Arbetsmiljöns världsdag och inte bara vi utan hela världen – kände du till det?

 

Att uppmärksamma ett så viktigt område som arbetsmiljön under en dag varje år tycker jag är bra, fast egentligen borde ju arbetsmiljön vara i centrum varje dag under året. Förresten hur är din egen arbetsmiljö? Min egen just nu i skrivande stund är urusel – dels skakar och bullrar tåget och dels mår jag illa av att sitta och skriva på min dator på tåget –usch! Men sluta nu Gert, sitt inte där och beklaga dig över detta lyxproblem! Sorry, du har naturligtvis rätt – så illa är det inte.

 

Till sist innan jag stänger ned min blogg för en tid (den återuppstår den 11/5 igen) vill jag bara kommentera ett väldigt intressant TV-program jag såg i går. I programmet Vetenskapens Värld på SVT talade man bland annat om begreppen ”nuet, tiden och framtiden”. Personligen har jag aldrig filosoferat över dessa begrepp, men sedan igår inser jag att ”nu” inte existerar – det har redan försvunnit när jag sagt det. Vi lever i gränssnittet mellan ”nu och framtiden”, fundera gärna över det tills vi hörs nästa gång.

 

Nej, nu måste jag sluta innan det händer en olycka i knäet på min granne i stolen vid sidan om.

 

Vi hörs igen den 11 maj!

 

 

MC-fantasten Gert


Snart tar jag en paus från bloggandet

Måndag kväll och snart återstår bara en arbetsdag innan jag tar en välbehövlig semester. Under min ledighet som jag kommer att tillbringa på min MC på väg till och från Wales via Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike och England tar jag en paus från den här bloggen. Väl hemkommen igen lovar jag att sammanfatta min resa, jag är övertygad att denna kommer att ge upphov till en del spännande inlägg. I morgon skriver jag således mitt sista inlägg innan jag tar ledigt, men lovar som sagt att återkomma igen den 11/5.

 

Dagen har för mig inneburit en massa förberedelser för att kunna ta ledigt i nästan två veckor eller åtminstone en och halv vecka. Tro mig, det är inte lite att tänka på. I morgon åker tur och retur till Stockholm för att genomföra den del möten.

 

Vi hörs igen i morgon

 

 


Vilken härlig tid!

Så här på i början på fredagskvällen måste jag bara så skrika ur mig vilken härlig tid vi har just nu och fram till midsommar. Idag har det varit rena försommaren här hemma i Småland och under helgen utlovas i princip sommarväder. Träden grönskar mer och mer för varje minut som går och det känns som om hela naturen håller på att brista ut i stort leende och jag med den.

 

Jag har tidigare varit inne på att fredagar nästan alltid är bra dagar utifrån ett affärsperspektiv, även denna fredag bevisade att det verkligen ligger ett framgångsskimmer över denna veckodag. För egen del har det blivit två värdefulla affärsavslut vilket naturligtvis gör helgen extra trevlig att nu strax kasta sig in i.

 

I morgon lördag har vi städdag i vår bostadsrättsförening vilken jag naturligtvis alltid ställer upp på. Tyvärr är det endast ett knappt 20-tal av de totalt ca 80 medlemmarna som gör det. Jag har faktiskt föreslagit vår styrelse att ta ut en extra avgift på dem som inte ställer upp på våra två årliga städdagar, men detta visade sig inte vara möjligt med tanke på våra stadgar. Det blir med andra ord att som vanligt gå och muttra med de andra nitton om hur lata det stora flertalet är som inte ställer upp.

 

Jag vill önska dig en underbar vår- och/eller försommarhelg beroende på vad du bor någonstans i vårt avlånga land!

 

 

Gert


Tankar från Helsinki

Tankar från Helsinki

 

Torsdag eftermiddag och sitter nu och väntar på flyget tillbaka till Arlanda efter ett drygt dygn här i den Finska huvudstaden. Varje gång jag är här fascineras jag av tvåspråkigheten. Det kanske inte är så många idag som talar svenska, men imponerande många är det dock fortfarande. Men betänkt, i vilket annat land är skyltarna på vägarna och gatorna på svenska också? Det känns nästan overkligt att detta ännu lever kvar – tack Finland!

 

Krisen ligger även som en tung våt filt över Finland kan jag meddela, dock fick jag en känsla av att det är mindre panik där jämfört med hemma i Sverige. Det finns underliggande stark vilja och tro på den egna förmågan att hantera problemen, skulle önska att detta kunde smitta av sig till många hemma i Sverige.

 

Nej, nu ropar de ut min flight, måste skynda mig.

 

Vi hörs i morgon fredag

 

 

Gert


Rekordlåg ränta

Tisdag kväll och dagen då räntan föll till en rekordlåg nivå börjar närma sig sitt slut. Riksbanken spelade ut sitt sista kort i leken tidigare idag i förhoppningen att en räntesänkning kan mildra krisen. För egen del är jag tveksam till vad detta i praktiken kommer att innebära för skillnad. Redan innan dagens räntesänkning hade vi en sådan låg ränta att denna inte var någon nackdel ur ett investerings- och/eller konsumtionsperspektiv. Det som talar för att räntesänkningen kan få en viss marginell betydelse är att vi nu får en historiskt låg kapitalkostnad vid investeringar. De företag och privatpersoner som ändå tror på ett liv efter krisen, får nu enormt goda förutsättningar att kunna satsa framåt. Detta förutsätter förstås att kapitalmarknaden kan förse dem som vill investera med kapital.

 

En annan fördel av räntesänkningen får även alla vi som har rörlig ränta på våra lån. Används dessa sparade räntepengar till konsumtion kan detta självfallet ha en viss betydelse för landets ekonomi, men troligen kommer de flesta att spara pengarna för att bättra på marginalerna om tiderna skulle bli ännu sämre i så fall har räntesänkningen ingen större påverkan på krisen.

 

Nej nu får det nog med räntefunderingar, nu måste jag se till att gå ut äta en bit mat innan det blir för sent. I morgon drar jag Finland, blir spännande att se hur stämningen är i vårt östra grannland i dessa kristider.

 

Återkommer imorgon med lite finska reflektioner och tankar.

 

 

Gert


Synd att regeringen inte inser betydelsen av en skrotningspremie

Måndag kväll och så var veckans första arbetsdag tillända. Imorgon blir huvudstaden med ett antal intressanta möten för min del och på onsdag blir det huvudstaden i vårt östra grannland som får står ut med mig.

 

Idag har Volvos och SAABs fackliga ombud träffat Näringsdepartementet och bland annat föreslagit en skrotningspremie på 15. 000:- per bil som skrotas. Enligt media visade regeringens ombud inget som helst intresse för detta förslag, verkligen synd tycker jag. Egentligen begriper inte varför regeringen inte själva föreslagit en sådan åtgärd. I Tyskland har man sedan årsskiftet infört en skrotningspremie på 2 500 € (tror jag och skulle den inte vara 2 500 € är den i alla fall 2 000 €) vilket satt fart på bilhandeln, inte svårt att räkna ut eller hur?

 

I Sverige har en av Europas äldsta bilparker, hur bra är det för miljön? Bara med tanke på miljömålen borde regeringen införa en skrotningspremie. Lägger jag till vinsterna som följer av en ökad bilförsäljning så blir kalkylen väldigt positiv. Av dessa skäl har jag otroligt svårt att köpa regeringens hårdnackade motstånd mot denna åtgärd. Du som delar min uppfattning i frågan om en skrotningspremie kan väl hjälpa mig att påverka i ditt eget nätverk, själv kommer jag inte missa något tillfälle till detta.

 

Inför en skrotningspremie nu!

 

 

Gert


En hel femdagars vecka

Måndag morgon efter en helt fantastisk helg på Sköllen Gårdshotell, http://www.skollengardshotell.se/,  nere i sydöstligaste delen av Skåne. Du som ännu inte varit där har verkligen något att se framemot. Visserligen var vindarna från havet något kyliga, men eftersom jag färdades med MC så var jag ju varmt klädd så jag stördes inte av den något kyliga våren. Brantevik som ligger alldeles nedanför Sköllen blev en mycket trevlig bekantskap, verkligen värt ett besök. Brantevik påminner oerhört mycket om Danmark eller rättare sagt Bornholm som man tydligt såg i fjärran ute till havs tackvare det klara vädret.

 

Nu till allvaret igen och jag kan konstatera att vi nu har en utav de vid den här tiden ganska sällsynta femdagars veckorna framför oss. Med tanke på hur få dagar som är debiterbara, viktigt för oss som debiterar vår tid, nu under våren känns det riktigt skönt att ha en hel vecka framför sig. Den här veckan blir som vanligt en vecka präglad av många och ganska långa resor. Jag återkommer med tankar kring det jag upplever som vanligt under veckan.

 

Vi hörs och ta nu vara på alla fem dagarna i veckan!

 

Gert


Är börsuppgången idag och hittills i år ett "vårtecken"?

Fredag kväll och helgen står för dörren igen, skönt med en fyradagars vecka, eller hur? Idag föll domarna i Pirate Bay målet vilket upprört känslorna hos en del, inte minst de åtalades försvarsadvokater. Jag tar inte ställning i skuldfrågan, kan bara konstatera att det måste ha varit svårt för de åtalade och deras advokater att stå emot de starka krafter som önskat få dem fällda. Det blir verkligen spännande att följa den fortsatta utvecklingen eftersom domarna nu kommer att överklagas.

 

Bakom oss har vi även en dag med stigande aktiekurser trots Sony Ericssons storförlust för det första kvartalet. Även kurserna i USA pekar uppåt. Ser vi till hela 2009 har faktiskt börsen i Sverige stigit med hela 16 % hittills. Jag har tidigare varit inne på att börsutvecklingen kan vara ett första konkret tecken på att vi nått botten av den ekonomiska krisen. Låt oss verkligen ta fasta på detta, åtminstone över helgen.

 

För egen del har dagen främst bestått av en massa telefonsamtal och planering av framtida aktiviteter, t ex nästa veckas alla resor kors och tvärs över Sverige och norden. Men nu så här på kvällen tänker jag strax packa ihop arbetet och istället förbereda mig för helgen. Jag tänker förstås utnyttja det soliga vårvädret till att köra en massa MC. Den här helgen bär det av ned till den skånska sydkusten med övernattning och middag på det mycket trevliga Sköllen Gårdshotell. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där. Titta gärna på www.skollengardshotell.se

 

Trevlig helg önskar

 

Gert


Förändringens tid i naturen

Det är tidig fredagsmorgon och här sitter jag redan och fila på ett nytt inlägg. Missade igår kväll att skriva av mig mina tankar så därför får det ske nu istället. Gårdagen tillbringade jag i Skåne och jag kan meddela alla er som inte bor där att nu händer det saker i naturen. Det var helt förunderligt igår, man kunde nästan se hur knopparna brast och den första spira grönskan spred sig över naturen. Jag kunde t e x se att några björkar totalt ändrat skepnad under dagen. När jag parkerade bilen på morgonen så såg allt ut som vanligt d v s bara den svartvita stammen och de mörkbruna grenarna, men när jag kom tillbaka på senare på eftermiddagen var allt helt annorlunda. Nu lyste hela träden i ljust grönt och jag kunde nästan se hur de små bladen vecklade ut sig i eftermiddagssolen. Tänk vilken vidunderlig tid vi nu lever i. Naturens skiftningar så här års är nog bland det bästa jag vet.

 

Så här på morgonen dagen efter gårdagens Skåneresa funderar jag över vad det är som gör att vi, kanske undantaget alla pollenallergiker, upplever förändringarna i naturen så här års så positivt som vi gör. Normalt upplever vi ju förändringar snarare negativt, eller hur. Det invanda och trygga föredrar vi före det okända och nya, i varje fall gör de allra flesta det. Men kanske har jag svaret på min fundering i det jag just formulerade d v s vi känner ju alla till vad som sker i naturen nu på våren, vi vet att grönskan kommer.

 

Jag har i min yrkesroll fått arbeta med förändringsprocesser i över tjugofem år nu. Under dessa år har jag lärt mig oerhört mycket om hur vi människor hanterar förändringar. En helt grundläggande sak i detta sammanhang är vårt behov av trygghet. Känner vi till och förstår vad förändringen skall leda till upplever vi densamma betydligt positivare jämfört med om vi inte riktigt vet hur det kommer att bli. Den här självklarheten ägnar jag mycket tid åt att försöka få mina uppdragsgivare att ta till sig och använda sig av i förändringstider.

 

Nej, nu är det hög tid för mig att börja med morgonbestyren, jag återkommer senare idag med ytterligare några tankar.

 

Ha en härlig dag och missa inte det som sker i naturen just nu

 

Gert


Krisbudget?

Onsdag eftermiddag och jag sitter på Arlanda Express på väg in till Stockholm efter några spännande förmiddagsmöten uppe i Luleå. Läste på flyget om vårbudgeten och hörde också en del på radion. Budgeten som presenterades gör verkligen skäl för namnet ”krisbudget”, eller gör den egentligen det?`

 

En budget i kristider är den utan tvekan, men är den en budget för att mildra krisen eller är det en budget för att övervintra krisen med? Jag ställer mig ett antal frågor samtidigt som jag inser hur begränsade regeringen i praktiken är. Sverige är ett mycket litet och sårbart land med en mycket svag valuta. Betänk bara att vår avgift till EU blivit 4 miljarder dyrare bara sedan i höstas på grund av kronraset – tack alla ni som röstade nej i Eurovalet – nej, inte tack förresten ni borde få betala kalaset själva genom en straffskatt, så resonerar jag.

 

Den avgörande frågeställningen för regeringen är hur offensiv den har mod att vara med tanke på den stora osäkerhet som fortfarande råder om krisens allvar och längd. För egen del hade jag hoppats på en betydligt offensivare hållning, samtidigt måste jag inse att jag inte har tillgång till all den information som finansdepartementet sitter på.

 

I morgon åker jag till södra Skåne där jag hoppas finna vårvärmen igen, den fanns inte uppe i Luleå, tro mig.

 

Gert


Hur länge skall cheferna orka?

 

Sitter nu på mitt ”stamhotell” här i Luleå och funderar över dagens händelser. Som vanligt har jag förmånen att få träffa en massa trevliga människor häruppe i Norrbotten, definitivt inget undantag i dag heller.

 

Det jag framförallt bär med mig ifrån dagens samtal är den tuffa situation som väldigt många chefer har idag och som jag varit inne på i tidigare inlägg. Skulle jag återigen ge mig på och sammanfatta situationen för många chefer idag, så präglas vardagen för de flesta av det här:

 

•         Spara och skära ned på allt, planera om och omprioritera

•         Fler och fler möten (krismöten) ibland rena möteshysterin

•         Otrygga medarbetare som behöver både mer tid och omsorg än tidigare

•         Svåra samtal (uppsägningar, negativa beslut etc.)

•         Egen otrygghet (vad händer med mig?)

•         Se till att verksamheten fungerar trots mindre resurser

•         Längre och längre arbetsdagar (ofta > 60/70 tim/v)

•         Inga resurser till positiva aktiviteter

 

När jag tidigare idag presenterade den här listan för en grupp chefer fick jag ett mycket starkt gensvar – ”precis så har vi det”, ”du beskriver ju precis min situation”. Det är ju alltid kul att få gensvar, men det som upptar mina tankar så här på kvällskvisten är vilka konsekvenser den här besynnerliga situationen har för ledarskapet både på kort och på lång sikt. Ledarskapet utsätts alltid för påfrestningar i svåra tider, men det många idag upplever är inte svåra tider, det är exceptionella tider – ja nästan absurda tider.

 

Tur att jag köpte mig en ny pocketbok på Arlanda för att kunna skingra tankarna senare ikväll, utan den hade säkert nattsömnen fått ge vika för fortsatta funderingar kring den svåra situationen för många av landets alla chefer.

 

God kväll önskas från Quality Hotell i Luleå

 

Gert


Vardagen är här igen

 

Tisdag förmiddag på Arlanda, terminal 4 och jag konstatera för mig själv att nu är vardagen här igen. Påskhelgens väder hemma i södra Sverige påminde väldigt mycket om hur det brukar vara nere i Italien där jag vistats fler Påskhelger tidigare. För egen del innebar Påskhelgen härlig gemenskap inom familjen plus en hel massa mil med MCn. Nu här på Arlanda känns allt detta trevliga redan väldigt avlägset, nu är det veckans alla möten som upptar mitt intresse.

 

Men vad vore alla dessa sköna helger under våren utan vardagen? Kontrasterna mellan vardagslunken och de sköna helgerna känner jag år för år blir större och större – är det ännu ett ålderstecken mån tro?

 

Jag återkommer från Luleå senare idag med lite tankar kring dagens händelser.

 

Gert


Allt är möjligt!

Skärtorsdag, mycket tidig morgon, ännu en timme tills solen går upp och här sitter jag redan framför datorn och filosofera kring Påsken. Tyvärr har jag ingen möjlighet det här året att fira Påsk nere i Italien som jag har haft förmånen att göra ett flertal gånger. Jag känner just nu att jag verkligen saknar Italien och de katolska sederna vid Påsk. Kyrkorna är överfyllda och folk som inte får plats står utanför och lyssnar via högtalare eller genom öppna kyrkdörrar, tänk vilken skillnad jämfört med påsken här hemma som nästan enbart handlar om påskmat och påskgodis. Visst handlar påsken nere i Italien även om god mat, men å andra sidan betyder maten eller egentligen måltiden alltid väldigt mycket där året om. Det oerhörda fokus på mat och godis som vi har i Sverige existerar inte i Italien, visste du förresten att vi svenskar handlar mer mat till påsken jämfört med till julen?

 

Påskhögtiden handlar om Jesus död och uppståndelse vilket får mig att tänka på livets stora skiftningar. Alla får vi under vårt liv uppleva både sorg och glädje, motgångar och framgångar, tur och otur, sol och regn – ja du förstår hur jag tänker. I dessa tider av ständiga varsel och uppsägningar och den ena negativa prognosen efter den andra är det många som tyvärr ser mörkt på livet. Det jag personligen har haft förmånen att under livet fått lära mig är betydelsen av mitt eget sätt att hantera det jag drabbas av. Det är inte det vi drabbas av som betyder något, det är hur vi hantera det. Under det senaste året har jag både personliga erfarenheter liksom att jag i min bekantskapskrets sett några fantastiska exempel på detta. Ta till exempel om du drabbas av en allvarlig sjukdom, antingen kan du lägga din energi på att tycka synd om dig själv och beklaga din ”otur” eller kan du bestämma dig för att besegra din sjukdom. Om du blir arbetslös, som många i dag, kan du lägga energin på att tycka synd om dig själv och beklaga din otur eller kan du bestämma dig för att så snabbt som möjligt skaffa ett nytt jobb.

 

En devis som jag har mycket nära mitt hjärta är att ”allt är möjligt”. Denna devis hjälper mig personligen att hantera alla motgångar utifrån ett möjlighetsinriktat och positivt perspektiv. Påsken lär ju oss bland annat detta, enligt Bibeln besegrade Jesus t.o.m. döden d.v.s. allt är möjligt!

 

Med dessa tankar vill jag nu önska dig en riktigt GLAD PÅSK! Tänk på och gläds åt att allt är möjligt samt att det är hur du själv väljer att hantera det du drabbas av som betyder något d.v.s. du och jag har en enormt stor makt att påverka hur vi kommer att ha det framöver.

 

 

Gert


10 - 11 % arbetslöshet 2010 - kan vi överblicka konsekvenserna?

Onsdag morgon och idag strålar inte solen, tvärtom är himmeln riktigt svart borta i väster – på radion varnade man t.o.m. för åska idag. Vädret idag påminner väldigt mycket om den prognos över arbetslösheten som Arbetsförmedlingen redovisade igår. Resten av året och framförallt 2010 och 2011 ser mycket mörka ut när det gäller arbetsmarknaden och man räknar med mellan 10 och 11 % arbetslöshet. Konsekvenserna utav detta är det få som talat om ännu, går det överhuvudtaget att överblicka dessa?

 

För egen del så är jag, trots min positiva livssyn, mycket oroad över de risker och konsekvenser som den höga arbetslösheten kan komma att föra med sig. Det allra mest oroande är den att den redan höga ungdomsarbetslösheten kommer att växa till rena massarbetslösheten för de unga och nyutbildade. Konsekvenserna utav detta kan bli mycket allvarliga, dels riskerar vi sociala problem och framförallt kan de arbetslösa ungdomarna tappa tron på både samhället och sin egen framtid.

 

Regeringens jobbpolitik innehåller en mängd kloka moment, men hur dessa slår i ett läge av mycket hög arbetslöshet är dock en helt annan fråga. Förändringarna av A-kassan och de minskade anslagen till arbetsmarknadsutbildningen riskerar att försätta hundratusentals människor i en hopplös situation både ekonomisk och framtidsmässigt. Jobblinjen fungerar förstås alldeles utmärkt på en arbetsmarknad i balans, men kommer den att göra det i det läge som vi nu kommer att ha de närmaste åren – det är frågan. Personligen har jag tyvärr en mycket pessimistisk syn på detta. Enligt mening behöver vi nu mer än någonsin tidigare en offensiv arbetsmarknadspolitik med inriktning på utbildning mot de bristyrken vi under alla omständigheter kommer att få på längre sikt med tanke på de mycket stora pensionsavgångarna. Redan 2011/2012 kommer stora grupper att lämna arbetsmarknaden på grund av pensioneringar vilket säkert kommer att leda till brist på arbetskraft inom flera centrala områden. Jag har tidigare här på bloggen talat om dessa problem kopplat till vård och omsorg och hantverksyrken.

 

Hörde precis nu att vädret åter skall bli bättre på fredag, låt oss hoppas att den dystra prognosen över arbetslösheten mycket snart ersätts med lite positiva signaler om framtiden.

 

Ha det!

 

Gert


Drevet misslyckades!

Tisdag morgon och solen flödar från en molnfri himmel här hemma i Växjö. Tyvärr verkar vi haft nattfrost även i natt, hoppas vi snart närmar oss den sista frostnatten för säsongen.

 

Gårdagskvällen dominerades av nyheten att Wanja Lundby-Wedin stannar kvar på sin post, trots kritiken från skarorna och några av medlemsförbunden. Mediadrevet har den här gången fått ge sig, åtminstone för stunden. För egen del är jag personligen mycket kritisk till LO-ordförandens sätt att hantera sitt ansvar som styrelseledamot i AMF, samtidigt uppfattar jag henne som synnerligen skicklig och kompetent i sin roll som ordförande för LO. Jag menar därför att LO:s styrelse tagit ett mycket klokt beslut trots risken för att ropen på hennes avgång kommer att fortsätta, inte minst på grund av intresset från media. För vilken värld skulle vi få om ”avgång” vore enda sättet att ta ansvar om man har gjort ett misstag? Låt vara att ”avgångar” är säljande nyheter, men att låta intresset från media styra vad som sker är definitivt att gå för långt.

 

Påsken närmar sig med stormsteg och jag noterar att många har gått på Påskledighet. Veckorna före och efter Påsk är det alltid lika svårt att få kontakt med ”folk”. Med tanke på det höga tempo vi arbetar under är det å andra sidan en välbehövlig vila vi nu kan få runt Påskhelgen.

 

Ha en bra dag!

 

Gert


Hantverkare blir morgondagens nyckelpersoner

Måndag morgon och helgens MC-premiär är avklarad utan missöde förutom den dunderförkylning jag dragit på mig – just det, ”dragit på mig” (ha ha). Förra veckans intensiva resande blir det inte tal om den här veckan, känner att jag behöver lugna ned mig en del.

 

Läste just i tidningen att nästan 50 % av alla småföretag, varar många utgörs av olika hantverk, kommer att säljas under de närmaste 10 åren p.g.a. att ägaren går i pension. Redan i dag kan det ju vara svårt att få tag i en hantverkare, hur blir det då inte i framtiden om så många kommer att gå i pension? Intresset hos dagens ungdomar för att arbeta inom ett hantverk är ju inte speciellt stort vad jag har förstått. Tänk om Arbetsförmedlingen hade gott om resurser så kunde dessa användas för att utbilda den stora mängd arbetslösa ungdomar som finns idag. Behovet av hantverkare kommer sannolikt drastiskt att öka så snart konjunkturen vänder samtidigt som fler och fler går i pension, vad gör vi då?

 

Sverige är på väg att bli ett låglöneland läste jag i helgen. Den oerhört försvagade kronan har gjort att vi nu ligger bland de länder i Europa som har de lägsta lönerna räknat i köpkraft – tänk hur snabbt saker och ting förändras. Det är ju inte så många år sedan alla bekymrade sig över de höga lönenivåerna. Lägger jag samman detta med vårt kommande stora behov av hantverkare så ser jag minst sagt en del problem framför mig. Kan vi inte själva få fram de hantverkare vi har behov av så tvingas vi ju söka dessa utanför landets gränser. Men vem vill komma till låglönelandet Sverige?

 

Ha en bra vecka

 

Gert


Våren är här!, jag fick rätt

Lördag morgon och jag tittar ut på den klarblåa vårhimlen som väcker stora förväntningar inför dagen. Enligt SMHI kan temperaturen idag här i södra Sverige närma sig 20 graders strecket – tänk vilken skillnad på bara någon vecka. Mitt tidigare inlägg där jag skrev att våren var på G var således inte helt fel, fast i ärlighetens namn så var jag nog lite tidigt ute.

 

Veckan som gick var för min del oerhört intensiv, jag vågar inte ens räkna på hur många mil jag färdats i bilen och i luften för att inte tala om antalet timmar jag lagt ned. Nu skall jag inte alls beklaga mig, jag har fått bra betalt för mina ansträngningar. Nästan alla kontakter har gett resultat och inte bara min egna utan även de flesta av mina kollegors. Särskilt i går fredag kändes det som om det lossnade rejält. I och för sig är fredagar alltid den dag i veckan när vi gör överlägset flest avslut i förhållande till de övriga veckodagarna. Vad beror det på tror du? För egen del har jag funderat mycket på psykologin bakom detta. Kanske är det bara så enkelt att vi vill få avklarat allt innan helgen. Eller är det så att den stundande helgens fröjder gör oss på gott humör och detta i sin tur leder till att vi vågar ta beslut. Jag vet som sagt inte, vad tror du?

 

Jag gick upp tidigt idag, varför då kanske du undrar särskilt eftersom du haft en så intensiv vecka? Svaret är enkelt, idag är det äntligen DAGEN MC d v s i dag blir det premiärturen på min FJR 1300. Frugan och jag sätter oss om några timmar på min blå hoj och drar till Öland för att besöka några vänner. Den här dagen har vi längtat efter sedan vi ställde in hojen för vintern i mitten på oktober. För den som kör eller har kört MC vet precis vad jag talar om, för er andra kan jag tyvärr inte beskriva frihetskänslan det är att fara fram på två hjul särskilt på kurviga vägar. Redan mycket tidigt väcktes jag av det pirrade i hela kroppen och nu kan jag snart inte vänta längre!

 

Trevlig helg önskar

 

Gert


Stora förväntningar på G20 mötet

 

Tyvärr räckte tiden inte till för ett inlägg under gårdagen då jag hade en mkt intensiv dag i Oslo. Oslobesöket innebar inte bara intressanta möten utan också en resa tillbaka till vintern. Snön låg fortfarande kvar i massor och jag förstår inte när all denna snö skall smälta bort.

 

Konstaterar att det inte bara är jag som har stora förväntningar på veckans G20 möte i London. Det verkar som om det är en hel världs förväntningar som vilar på mötesdeltagarnas axlar. Jag hoppas verkligen att inte förväntningarna är för höga utan att deltagarna kan enas om en gemensam linje för att få fart på världens ekonomi igen.

 

Vilka idioter är det förresten som ligger bakom de livsfarliga sabotagen mot vårt kyckling ätande? Jag hoppas verkligen att polisen mycket snart kan hitta de som ligger bakom denna dårskap. Samtidigt som detta är sagt vill jag verkligen ge Kronfågel en jätteeloge för sitt agerande, ansvarsfullt och synnerligen professionellt. Här finns mycket att lära för andra företag.

 

I morgon torsdag har en lång och intensiv dag framför mig, dagen börjar i Växjö går via Stockholm vidare till Luleå och så Stockholm igen för att avslutas i Mora. Tur att det finns flyg och bra vägar i det här landet. Jag återkommer med nya tankar på fredag.

 

Gert


RSS 2.0