Det är lite mycket nu!

Onsdag kväll och jag konstaterar att tiden inte riktigt räcker till för allt jag vill göra. I går missade jag igen att skriva på bloggen och hur blir det imorgon och på fredag har jag ingen aning om i skrivande stund.

 

Höstarna är ofta väldigt intensiva arbetsperioder men i höst verkar det slå alla rekord. Jag skall naturligtvis inte klaga, tvärtom är det härligt att uppdragen och arbetsuppgifterna står som spön i backen. Det jag tvingas att praktisera varje dag just nu det är att prioritera mycket hårt d v s välja bort allt som kan skjutas på framtiden. Att prioritera är något jag lärt mig alltmer på senare år. När jag var yngre så försökte jag alltid att göra allting trots att det egentligen inte fanns någon tid vilket ledde till både stress och frustration över att vissa uppgifter blev lite slarvigt utförda. Numera har lärt mig att det är betydligt bättre både för mina uppdragsgivare och för mig själv att jag prioritera hårt och därmed får tid att leverera den kvalitet som både förväntas av mina uppdragsgivare och av mig själv.

 

Vi får se om vi hörs innan helgen, annars vill jag redan nu önska dig en riktigt trevlig sådan!

 

 

Gert Ohlin


Vilket härligt MC-väder!

Måndag kväll och jag har precis kommit hem efter en utflykt till Varberg där jag arbetade tillsammans med en utav våra många kunder. På vägen hem kom jag på att det aldrig blev något inlägg i fredags, tiden fanns helt enkelt inte.

 

I helgen var jag ute på en av årets absolut skönaste MC-turer, vilket helt fantastiskt MC-väder det var i lördags – lagom varmt d v s mellan 15 och 20 grader, vindstilla och precis lagom med sol. Det är inte osannolikt att lördagens tur blev den sista för säsongen innan jag ställer in hojen för vintern. Blir det så kan jag tänka tillbaka på årets sista tur med ett stort smil på mina läppar.

 

Tidigare idag fick jag en kommentar på det jag skriver inom ramen AB Olivkvisten, du känner väl till BAABs följetong med tänkvärda berättelser från det fiktiva företaget AB Olivkvisten? Gör du inte det kan du teckna dig för ett gratis abonnemang på http://www.battrearbetsmiljo.se/ . Varje vecka kommer ett nytt avsnitt som beskriver olika händelser och arbetsplatsrelaterade problem och hur dessa löses. Samtliga händelser som förekommer har sin grund i en verklig situation som inträffat på någon annan arbetsplats. AB Olivkvisten är ett fiktivt företag som jag använder för att placera händelser i.

 

Ha en bra fortsättning på veckan!

 

 

Gert Ohlin


Huvudstadsbladet en språklig njutning

Torsdag kväll och jag har precis kommit hem till Växjö efter en intensiv dag som började i Helsingfors tidigt idag på morgonen. På vägen över i flyget från Helsingfors fick jag tag i dagens nummer av svenskspråkiga tidningen Huvudstadsbladet. Varje gång jag är över i Helsingfors försöker jag att komma över ett exemplar av denna tidning. Nu läser jag inte primärt tidningen för att uppdatera mig på de senaste finska nyheterna, jag har ett annat mycket starkare skäl som jag nu tänker offentliggöra.

 

Ja, varför läser jag då Huvudstadsbladet? Jo, skälet är helt enkelt att språket d v s svenska i tidningen är helt underbar enligt mitt tycke. Dels är det som att gå tillbaka till min barndoms tidningsspråk i den meningen att man använder gamla fina uttryck och dels handlar det om för mig helt okända svenska ord. Skillnaden i språk mellan Huvudstadsbladet och våra svenska stora dagstidningar är om inte gigantisk så ändå oerhört stor. Bara för att ge dig några exempel på vad jag menar så noterade jag följande i dagens Huvudstadsblad:

 

  • Ett slaskämbar på ryggen (har du hört uttrycket slaskämbar tidigare?). Ordet användes i den betydelsen att någon fått sitt rykte skamfilat eller befläckat.
  • Istället för kokbok användes ordet ”matbok”.
  • Hälften av något skrivs istället som ”hälften mindre”.
  • Istället för att skriva stans centrum skriver man istället ”stadens” centrum

 

Det finns förstås otroligt mycket fler och säkert också betydligt bättre exempel på skillnaderna mellan svenskan och finlandssvenskan. Exemplen ovan vara  bara något av det jag notera i dagens tidning.

 

Ha en trevlig kväll så hörs vi imorgon

 

 

 

Gert Ohlin


Management by perkelä

Onsdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt hotell här i Helsingfors efter dagens minst sagt spännande uppdrag. ”Management by perkelä” i dess sanna betydelse har jag varit vittne till idag. Det råder ingen som helst tvekan om att kulturen när det gäller ledarskap skiljer sig åt mellan Sverige och Finland. Här i Finland är det både mycket kraftfullt och effektivt. Att vila på hanen och tänka efter ett extra varv tycks vara ett nästintill okänt begrepp, i varje fall att döma av några av de händelser som jag fått bevittna idag.

 

Nog om detta nu och istället över till på vilket sätt som många upplever konjunkturläget på den här sidan av Östersjön idag. De flesta jag har talat med vittnar om att det blivit bättre även här, men att många marknader fortfarande går trögt. Finanskrisen tycks ha påverkat det ekonomiska klimatet betydligt mera här jämfört med hur vi har det hemma i Sverige. När jag möter mina kunder och uppdragsgivare hemma i Sverige idag så andas de allra flesta en stor optimism och tro på framtiden. Här i Finland tycker jag framtidstron lite mera beskrivs i gråa färger liksom Helsingforshimlen har gjort idag, se bilden ovan.

 

Eftersom jag själv är en obotlig optimist så blir det skönt att få komma tillbaka till Sverige i morgon förmiddag.

 

Trevlig onsdag kväll önskar

 

Gert Ohlin


205 km/tim till Arlanda

Tisdag kväll och jag har precis checkat in här på mitt hotell i Helsingfors och skall strax gå ut och äta med min finske uppdragsgivare. Innan dess tänker jag dock ge uttryck för några funderingar här på bloggen.

 

Tidigare idag när jag åkte Arlanda Express upptäckte jag något jag aldrig noterat tidigare, nämligen att tågets hastighet visades på en display uppe i taket. Viss har jag förstått att det måste gå fort eftersom resan endast tar 20 minuter från Centralen ut till Arlanda, men inte förstod att tåget gick i över 200 knyck i timmen. Det var inte helt utan en viss liten rädsla jag noterade hastigheten 205 kilometer i timmen trots att jag är van vid ännu högre hastigheter när jag ibland kör min MC (förstås endast där detta är tillåtet!).

 

Till min stora glädje kunde jag tidigare idag även konstatera att kronan blivit ännu starkare mot Euron efter söndagens val. Det är säkert inte valresultatet i sig som gjort detta, det måste vara Sveriges goda ekonomi och vårt ränteläge. Det känns skönt att få lite valuta för pengarna nu när jag befinner mig i Euroland. Jag håller inte för helt oroligt att kronan närmar sig en kurs mot Euron som ligger under 9 kronor. Vilken skillnad mot när Euron kostade upp mot 11 kronor för inte allt för länge sedan.

 

Nu hinner jag inte skriva mer, för då kommer jag för sent till kvällens middag. Jag lovar att återkomma i morgon kväll med lite funderingar härifrån vårt östra grannland.

 

Trevlig kväll önskar

 

Gert Ohlin


Oklart läge

Måndag lunch och jag har fått några minuter över till min blogg. Du följde säkert också valvakan igår kväll, för egen del kunde jag inte gå och lägga mig förrän en stund efter 01.00 i natt. Skall villigt erkännas att det var lite segt idag på morgonen.

 

Det parlamentariska läget är minst sagt både oklart och besvärligt efter SD:s framgångar. Men i en demokrati så händer sådana här saker, det är bara att titta sig omkring ute i Europa. Båda blocken klargjorde redan i går att något samarbete med SD inte skulle bli aktuellt. Låt mig få ge uttryck för en liten tvekan inför dessa kategoriska uttalanden. Jag är inte så säker att det faktiskt går att undvika ett visst, om än indirekt och oönskat, samarbete med detta nya riksdagsparti. Jag tar naturligtvis helt avstånd från den ideologi som SD stödjer sin politik på men så länge som de sitter i riksdagen så måste även deras röster räknas.

 

Nu är ju inte valet helt klart ännu, det finns fortfarande en liten möjlighet att Alliansen får en egen majoritet. Oavsett vad man tycker om detta, så menar jag att det är viktigt att vi får en regeringsduglig regering som slipper att kohandla med motståndarna i varje fråga. Det ekonomiska läget i världen är fortfarande långt ifrån tryggt och säkert och skulle en ny depression slå till är det av största vikt att vi har en stark regering.

 

I morgon och några dagar framåt blir det besök i vårt östra grannland Finland för min del, återkommer med funderingar från denna horisont längre fram i veckan.

 

Jag önskar dig en riktigt trevlig vecka!

 

Gert Ohlin


Franrike vägrar sätta sig i skamvrån

Torsdag eftermiddag och jag har precis kommit ut till flygplatsen efter en spännande dag här nere i Lyon. Det blåsiga och regniga höstvädret som efter vad jag hört dragit in över Sverige ser man inte röken av här nere. Igår när jag landade sken solen och det var 26 grader varmt. Idag har vi haft växlande molnlighet och dryga 20 grader i luften – tacka vet jag hösten i de sydliga delarna av Europa.

 

Såväl tidningarna som TV-nyheterna präglas idag av EU:s kritik mot Frankrike angående deras behandling av Romerna och Senatens beslut att förbjuda användningen av burkor. Fransmännen är ett stolt folk, särskilt dem i den politiska toppen. Aldrig någonsin kan fransmännen tänka sig att bli ”utvisade” då de anser att de har rätten på sin sida. Den italienska regeringen har var jag förstår anslutit sig till den franska linjen vilket jag förstår tas emot med stor glädje här i Frankrike. På mitt hotell såg jag även på italiensk TV (Raiuno) att Berlusconi & co helhjärtat stödjer Frankrike.

 

Vår svenska valrörelse framstår som rena meditationen jämfört med den politiska debatten här nere. Tänk så lugnt och civiliserat det mest går till hemma i Sverige.

 

Bilden ovan tog jag igår på den nybyggda delen av flygplatsen i Lyon.

 

Trevlig torsdag kväll önskas från Lyon

 

Gert Ohlin


Jag hoppades förgäves

Onsdag eftermiddag och jag har slitit åt mig några minuter till att formulera mig här på BAAB-bloggen innan mitt flyg ned till Lyon lyfter om en stund. I går fick jag tyvärr aldrig tillfälle att skriva något eftersom jag var på resande fot och arbetade långt in på kvällen.

 

I måndagens inlägg framförde jag en förhoppning om att vi skulle slippa några skandaler de sista dagarna inför söndagens val, men vad såg jag inte igår på löpsedlarna? Jo, på ena kvällstidnings löpsedel stod med stora bokstäver att en strippa uppträtt på ett möte med Vänsterpartiet och dessutom med partiets logga på ena bröstet. Den andra kvällstidningen kontrade med att ungdomar bjudits på vin under ett valmöte med Socialdemokraterna där Thomas Bodström deltagit. Jag vågar inte ens tänka på vad som kommer att stå idag (jag har inte sett någon svensk kvällstidning ännu idag här på Kastrup). Men om ambitionen är att toppa gårdagens löp så kan man förvänta sig var som helst. Min avsky inför dessa inslag i valrörelsen är omöjlig att uttrycka på ett civiliserat sätt. Valet på söndag handlar om hur vi vill att vårt land skall styras under de närmaste fyra åren. Detta är en högst allvarlig sak som naturligtvis måste tas så seriöst som möjligt.

 

I morgon återkommer jag med en hälsning från Lyon.

 

Ha en fortsatt trevlig onsdag!

 

Gert Ohlin


Det blir en spännande vecka

Måndag kväll och jag pustar ut en stund på Arlanda efter dagens möte nere i Skåne med efterföljande stressiga bilfärd ned till Kastrup varifrån jag kom för en stund sedan. Den här veckan blir en utav årets mesta resveckor, åtminstone om jag räknar i antal mil. Min beräkning i helgen hamnade på omkring 600 – 650 mil totalt räknat från idag fram till torsdag natt. Lugn!, tro nu inte att jag skall köra bil hela den här sträckan. Med bil kommer jag endast att färdas lite drygt 100 mil, lätt som en plätt för en gubbe med mina resvanor.

 

Förutom mina långa resor blir den här veckan säkert väldigt spännande för att inte tala om söndagens valvaka. Nu tycks ju nästan alla redan har räknat in Alliansens valseger och visst ser det just nu ut som om det hela skall bli en ren promenadseger. För att använda en välkänd idrottsterm är det dock säkrast för de bägge blocken att ”köra ända in i kaklet”, sista veckan före valet har ju tidigare visat sig komma med en del överraskningar. Jag hoppas i alla fall att vi slipper allt som kan betecknas som skandaler, det vore tråkigt om valet skulle avgöras av någon sådan. En annan förhoppning som jag bär på är att den sista veckans debatter skall kunna tydliggöra skillnaderna mellan blocken på ett bättre sätt än det som hittills kommit fram.

 

Bilden ovan tog under helgen när jag första gången besökte Tjolöholms slott mellan Kungsbacka och Varberg på Västkusten. Den här typen av slott såg jag ofta när jag var över i England och Wales och körde motorcykel förra året. Tänk en sådan engelsk miljö här hemma i Sverige!

 

Jag önskar dig en riktigt trevlig vecka!

 

Gert Ohlin


Rätten att få lyckas i arbetet

Fredag lunch och jag skall strax packa min resväska igen för att åka i väg över helgen upp till Göteborg. Innan jag gör detta tänker jag fortsätta på gårdagens tema.

 

I gårdagens inlägg framförde jag kritiska synpunkter mot företeelsen ”Nöjdmedarbetareindex” (NMI) utifrån ett styrningsperspektiv. Det kan naturligtvis inte, enligt min uppfattning, handla om att endast tillfredsställa medarbetarnas behov av en trevlig och säker arbetsplats. I stället måste det naturligtvis handla om att ge medarbetarna så bra arbetsförutsättningar som möjligt utifrån ett prestationsperspektiv. Min grundfilosofi är att vi alla vill lyckas med det vi företar oss, särskilt i arbetet. Enligt min mening har alla rätt till att få lyckas i arbetet och utifrån detta perspektiv har arbetsgivaren en ”skyldighet” att ge medarbetarna så goda arbetsförutsättningar som möjligt och då inte enbart utifrån ett trivselperspektiv utan framförallt utifrån ett prestationsperspektiv.

 

Hur är det, känner du att du har lyckats i ditt arbete den här veckan? Eller tillhör du alla dem som har mindre bra eller dåliga arbetsförutsättningar? Tillhör du den sistnämnda gruppen föreslår jag att du tar upp detta med din chef efter helgen. Du har som alla andra rätt att få bli framgångsrik i ditt arbete och detta får inte förhindras genom att du har bristfälliga arbetsförutsättningar.

 

Bilden ovan är tagen på ett "konstverk" i Växjö vid Växjösjön. Är det förvuxen discoboll eller vad är det?

 

 

Trevlig helg önskar

 

 

Gert Ohlin


Trivsel ingen garanti för en effektiv verksamhet

Torsdag eftermiddag och jag har gjort ett snabbstopp på vägen mellan Norrköping och Jönköping. Tidigare idag hade jag förmånen att få ”föreläsa” i mitt favoritämne – kopplingen mellan arbetsförutsättningar och prestation för en grupp chefer. Precis som vanligt är det många som reagerar när jag påstår att en ökad trivsel långt ifrån alltid leder till en ökad effektivitet.

 

Jag har flera gånger tidigare här på bloggen uttalat kritiska synpunkter på den fokusering på ”Nöjdmedarbetareindex” som förekommer på väldigt många arbetsplatser idag. Nu skall du inte tolka detta som om jag hade något emot att medarbetare skall kunna sig nöjda med sin arbetsplats och sina arbetsförhållande, för vem kan vara emot något sådant. Däremot ifrågasätter jag själva företeelsen att fokusera och styra arbetsplats- och arbetsmiljöutvecklingen enbart mot att åstadkomma nöjda medarbetare. Min huvudinvändning mot detta är att det inte enbart kan handla om trivsel. En arbetsgivare anställer ju personal enbart i syfte att få ett arbete uträttat. Huvudfokus på ”nöjda medarbetare” är i detta sammanhang minst sagt malplacerat. Jag menar därför att huvudfokus istället alltid måste vara ge medarbetarna så optimala arbetsförutsättningar som möjligt utifrån ett prestationsperspektiv d v s inte utifrån ett trivselperspektiv. Trivsel kan skapas på många olika sätt och många utav dessa påverkar överhuvudtaget inte alls medarbetarnas prestationer. Däremot om medarbetarna får bra förutsättningar att lyckas i sitt arbete d v s nå bra resultat leder naturligtvis detta samtidigt till en ökad trivsel. M a o är det tillvägagångssättet att nå trivsel som avgör huruvida detta får någon inverkan på effektiviteten i verksamheten. Att fokusera på trivsel leder nästan alltid fel, däremot att fokusera på att åstadkomma så bra arbetsförutsättningar som möjligt leder nästan alltid till en mätbar effektivitetshöjning. Läs gärna om de ”Prestationspåverkande arbetsmiljöfaktorerna” på BAAB:s hemsida www.battrearbetsmiljo.se

 

Ha en trevlig kväll så hörs vi imorgon.

 

Gert Ohlin


Bravo H&M!

Dimman stod tät när jag tidigare idag på morgonen drog bort gardinen från mitt hotellfönster men i skrivande stund ser jag att sikten ökat betydligt, förhoppningsvis betyder detta att mitt flyg kommer iväg på tidtabell.

 

Dagens inlägg vill jag helt och hållet ägna åt att hylla H&M och storägaren Stefan Persson. I dagens tidningar står det att läsa att Stefan Persson skänker aktier till ett värde av 1 miljard kronor till samtliga anställda i företaget som arbetat med än 5 år. Tilldelningen av aktier sker lika för alla oavsett position i företaget och ju längre man är anställd i bolaget dess mera aktier får man. I det fall H&M-aktien fortsätter att stiga och den gör det med 8 % innebär detta en anställd får upp 1,6 miljoner efter 30 års heltidsanställning. Grattis alla anställda inom H&M!

 

Bonussystem har jag i grunden inte mycket till övers för men i det här fallet vill jag faktiskt lovorda H & M. Det jag särskilt uppskattar är dels att tilldelningen av aktier sker lika för alla och dels att det stimulerar till långa anställningar i företaget. När jag betraktar H & M:s bonussystem utifrån mitt och BAAB:s prestationsperspektiv blir jag inte mindre imponerad. H&M:s utgångspunkt för bonussystemet är enligt företaget att stärka alla medarbetarnas engagemang och delaktighet genom att dessa skall få samma möjligheter som aktieägarna att ta del av företagets värdetillväxt. Det enda som grämer mig just nu är jag inte själv skrev något om prestationspåverkande bonussystem i min bok ”Rätt förutsättningar på jobbet?”, hade jag gjort det hade detta avsnitt garanterat tagit upp det som H&M nu har gjort. Bravo H&M!

 

Ha en trevlig onsdag önskar

 

Gert Ohlin


Enighet om Skolan - Bra!

Tisdag eftermiddag och jag har precis checkat in på ett hotell här uppe på Arlanda efter en nätt biltur Växjö via möte i Ljungby och sedan upp hit till Arlanda. Bilden ovan visar mitt fighten face i bilen hit upp.

 

Igår kväll tittade jag på en valdebatt på SVT kring Skolan som var väldigt bra och intressant. Det här var faktiskt den i särklass bästa valdebatt jag sett på många år. Programledaren vars namn jag glömt bort var helt fenomenal och jag satt och hoppades att det skall bli han som kommer att leda avslutningsdebatten.

 

Skolan är en av våra allra viktigaste samhällsfunktioner och därför är det glädjande att enigheten nu verkar vara större än meningsskiljaktigheterna. De rödgröna föreslog faktiskt Alliansen en blocköverskridande överenskommelse och idag hörde att jag Statsministern inte avvisade denna tanke – BRA! Skolan är alldeles för viktig för att politisera och ändra på vart fjärde år.

 

Ha en trevlig kväll så hörs vi imorgon.

 

Gert Ohlin


Mer pengar till Arbetsmiljöforskningen!

Måndag sen förmiddag och lunchen närmar sig. Den gångna helgen ägnade jag som planerat väldigt mycket åt att åka MC i det fina höstvädret. För första gången besökte jag Hjo på Vätterns västra kant. Stora delar av Hjo centrum upplevde jag som ett museum från 1950-talet och många minnen från barndomen väcktes till liv.

I går söndag blev en något kortare tur runt sjön Åsnen och över den vackra ön Sirkön mitt i sjön.

 

Valkampanjen blir hetare för var dag och nu återstår knappt två veckor till valdagen. Eftersom jag ägnar mina dagar åt olika slag av arbetsmiljöfrågor så lyssnar jag förstås särskilt mycket efter dessa nu i valtiderna. Till min besvikelse har dessa frågor inte alls varit aktuella ännu. En orsak är förstås att arbetsmiljöansvaret ligger på arbetsgivarna och inte primärt på de politiska partierna om man bortser ifrån lagstiftningen och det egna arbetsmiljöansvaret som arbetsgivare inom kommun, landsting och stat. För egen del skulle jag önska mig att betydligt mer resurser satsades på arbetsmiljöforskningen, särskilt när Alliansregeringen lade ned Arbetsmiljöinstitutet det första de gjorde. Det är få saker som påverkar vårt liv så mycket som just våra arbeten och förhållandena där. Dåliga arbetsförhållanden påverkar inte bara vår hälsa, utan hela vår livssituation. En ”Arbetslinje” utan en bra arbetsmiljö är inget jag kan stå bakom. För mig går dessa saker verkligen hand i hand. Bättre arbetsmiljöer ute på våra arbetsplatser inte bara driver sysselsättningen utan de ökar allmänt välståndet i samhället.

 

Med följande uppmaning till segrarna i det kommande valet tillönskar jag dig en riktigt trevlig och hälsosam vecka – MER PENGAR TILL ARBETSMILJÖFORSKNINGEN + ÖKAT FOKUS PÅ ARBETSMILJÖN INOM KOMMUNERNA, LANDSTINGEN OCH STATEN!

 

 

 

Gert Ohlin


Redan fredag!

Fredag morgon och jag skall strax dra ut i fält igen som vanligt, men innan jag gör det vill jag passa på att önska dig en riktigt trevlig helg.

 

När jag vaknade idag på morgonen kunde jag inte riktigt fatta att redan var fredag igen, ibland känns det faktiskt som om veckorna bara bestod av måndag och fredag. Men inte är det jag som klagar över detta eller att det är fredag idag, tvärtom ser jag verkligen framemot helgen. Väderprognoserna för oss här nere i Småland med omnejd lovar ju ett härligt sensommar- eller tidig-höstväder med sol, svaga vindar och en temperatur mellan 15 och 18 grader. Ett sådant väder är faktiskt en MC-fantasts drömväder, så räknar med att det blir många mil på hojen i helgen. MC-säsongen börjar ju tyvärr lida mot sitt slut och man vet aldrig hur många fler helger vi har framför oss med bra MC-väder innan det är tid för att låta hojen gå i vinteride.

 

Oavsett om du skall ut på några hjul (två eller fyra) eller inte så önskar jag dig en riktigt härlig och solig helg!

 

Vi hörs igen på måndag.

 

Gert Ohlin


Vem eller vilka har tagit Sverige ifrån Sverigedemokraterna?

Torsdag lunch och jag skall strax till att äta lunch, men innan dess vill jag bara kort kommentera ett utskick jag såg från Sverigedemokraterna. Med stora rubriker på kuvertet ”kräver” de: ”Ge oss Sverige tillbaka!”

 

Min första reflektion efter att ha läst detta var, vem eller vilka menar de har tagit Sverige ifrån dem? Inte heller kan det väl vara så att vårt, i många stycken fantastiska, land enbart tillhör medlemmarna i Sverigedemokraterna. För förhåller det sig så, så är ju jag i så fall utan mitt fädernesland Sverige. Sverigedemokraterna fiskar i mycket mörka och unkna vatten enligt min mening och det vore en skam för landet om dessa skulle komma i Riksdagen, det är illa nog i de kommuner där de redan har fått fotfäste.

 

Ha en fortsatt trevlig torsdag så hörs i morgon fredag!

 

Gert Ohlin


Hur påverkas vi av alla opinionsundersökningar?

Onsdag lunch och jag har precis intagit min lunch här på Kallax flygplats uppe i Luleå. Innan flyget ned till Stockholm skall hinna med ett möte här ute på flygplatsen så idag blir det bara några snabba funderingar.

 

Nästan dagligen matas vi nya opinionsresultat. Utifrån mina egna referenser och erfarenheter från arbetslivet så måste det kännas ganska nedslående idag för alla valarbetare inom den rödgröna alliansen. Utifrån min omfattande erfarenhet så vet jag hur mycket framgångsinformation betyder för motivationen. Men det jag nu funderar över är hur mycket vi som väljare påverkas av detta. Är det så att de tveksamma väljarna hellre väljer det ”vinnande laget” eller väljer man att lägga sin röst på ”laget” som slår i underläge. Det finns säkert en hel del forskning kring detta, men den känner inte jag till. Utgår jag ifrån hur vi påverkas av framgång i arbetslivet så borde Regeringspartierna nu gnugga händerna av glädje – för vem tveksam väljare vill lägga sin röst på ett parti som ändå inte kommer att kunna påverka politiken?

 

Trevlig fortsatt onsdag önskas från Luleå

 

Gert Ohlin


RSS 2.0