Full fart fram på alla fronter

Fredag eftermiddag och jag har stannat på vägen hem från Sundsvall för att ta en nypa luft i det fantastiska vintervädret. Min utsikt var så bedårande att jag inte kunde motstå att dela mig av denna – var så god!

 

Idag blev siffrorna över tillväxten i USA för fjärde kvartalet 2009 kända, det blev hela + 5,6 % räknat på BNP. Detta är högsta tillväxten USA har haft på hela sex år, så nu borde vi kunna lägga allt vad kris heter bakom oss. Nu hoppas jag att det blir full fart fram på alla fronter både i världsekonomin och här hemma i Sverige!

 

Så är det åter igen helg om några timmar, skönt eller hur? Själv ser jag verkligen framemot denna och den vila från vardagen som helgen innebär.

 

Jag önskar dig nu en riktigt trevlig helg, så hörs vi på måndag som vanligt.

 

Gert Ohlin


En verklig hjälte

Torsdag kväll och jag har precis checkat in på mitt hotell här i Sundsvall efter en liten nätt bilresa från Övertorneå. De sista 40 milen har varit nästintill en mardröm med tanke på all snörök och snöande. Det känns verkligen skönt nu att få krypa ned och sova en stund.

 

Tidigare i dag på morgonen for jag upp till Tornedalen från Luleå för ett mycket trevlig uppdrag upp i Övertorneå. Solen sken från en klarblå himmel men den svaga solen kunde inte dämpa kölden som lång kring minus 20 hela dagen.

 

På vägen ned hit till Sundsvall har jag funderat en hel del på SAABs VD Lars-Åke Jonsson och hans enorma engagemang i att rädda kvar SAAB som bilmärke och som svensk biltillverkare. Jag har hela tiden varit inställd på att SAAB skulle läggas ned liksom samtliga fordonsmarknadsexperter. Jag är helt övertygad om att hans entusiasm och totalt hängivna fokus på att rädda SAAB i efterhand kommer att visa sig vara det som till sist gjorde det möjligt att, åtminstone just nu, för SAAB att leva vidare.

 

Nej, nu måste jag sluta innan jag somnar över tangentbordet.

 

Gert Ohlin

 


Hälsningar mitt ifrån snöstormen

Luleå onsdag eftermiddag och jag har en kortare paus innan jag skall iväg till dagens sista möte. Snöstormen har tagit hela Luleå och säkert också stora delar av norrlandskusten i sitt grepp. Jag måste tillstå att jag aldrig i hela mitt varit ute i ett värre vinterväder än det som vi har här i Luleå idag. Det snöar på tvären, snödrev som jag aldrig varit med om och en iskall stormvind som ryter och tjuter i knutarna. Morgondagens bilresa upp till Tornedalen och Övertorneå verkar väldigt orealistisk just nu, vilket gör att jag hela tiden måste uppdatera mig på den fortsatta väderutvecklingen under kvällen och natten. Jag har verkligen ingen lust att fastna i en snödriva utmed vägen och riskera frysa ihjäl eller åtminstone bli ordentligt nedkyld.

 

Som vi alla vet nu fick SAAB en ny ägare igår genom avtalet mellan Spyker Car och SAAB. Det hela framstår i mina ögon som ett mer eller mindre under. Nu är det upp till Spyker att bevisa att man kan få lönsamhet i SAAB igen. Tiden som står till förfogande är vad jag förstår mycket kort, något år eller så. Lyckas man med detta så blir det många experter och ”förstå-sig-påare” som jag själv som får ställa sig i skamvrån och skämmas. Nu tror jag fortsatt att risken för en stund i skamvrån för egen del är mycket liten, blir det ändå på det viset blir jag den första att ta mig hatten och gratulera dem som gjort detta möjligt.

 

När jag nu tittar ut från mitt fönster ser jag att snöstormen fortfarande ryter där ute, det blir nog att ställa in morgondagens tur i alla fall?

 

Håll ut i det bistra vintervädret!

 

Gert Ohlin

 


Ett under har skett!

Jag har precis checkat in här på mitt favorithotell (Artic Hotell) uppe i Luleå och jag är tacksam för att jag hann hit före den annalkande snöstormen som sägs vara på väg. Innan jag checkade in tog jag bild på den fantastiska is skulpturen som varje år sätts upp utanför Stadshotellet.

 

Igår kväll på den här platsen förutspådde jag att ett under eventuellt skulle ske idag nere i Trollhättan. I skrivande stund så tyder allt på att jag kommer att få rätt i detta då Spyker Car tycks ha blivit överens med GM om ett köp av SAAB. Vad detta i praktiken kommer att betyda för Trollhättan och alla SAAB-anställda kan nog ingen bedöma i dag. Du som läser min blogg regelbundet vet ju att jag varit mycket tveksam till alla försök att rädda SAAB som bilmärke. Spyker Cars köp av SAAB, om nu detta stämmer förstås, gör varken till eller ifrån när det gäller min egen tveksamhet. För alla SAAB-anställdas skull hoppas jag förstås att jag får grundligt fel och att Spyker Car istället kan utveckla SAAB till en lönsam och framgångsrik biltillverkare.

 

Dagens inlägg avslutar jag med två förhoppningar, dels att jag får fel i min pessimism vad gäller SAAB och dels att snöstormen här uppe går över snabbt och inte ställer till med några allvarliga problem på vägarna och i övrigt.

 

Ha en trevlig tisdag kväll!

 

Gert Ohlin

 


Fler tecken på bättre tider

Måndag kväll och jag befinner mig i Umeå som är första stoppet på veckans resa över landet. På vägen hit upp tidigare idag hörde på radion att Volvo Lastvagnar här uppe i Umeå kommer att återställa drygt 200 medarbetare som tidigare blivit uppsagda på grund av krisen i fjol.

 

Den glada nyheten för de tidigare Volvoanställda här uppe i Umeå ser jag som ett av många tecken på att vi är på väg mot bättre tider. Finansdepartementet räknar ju också med att tillväxten i landet kommer bli betydligt bättre än vad man beräknade bara för några månader sedan. Den befarade 11 procentiga arbetslösheten kommer sannolikt nu att ”endast” hamna kring nio procent. Min egen känsla av läget som jag bygger på mina många olika branschkontakter indikerar samma sak, vi är definitivt på väg mot bättre tider.

 

Bättre sätt än att med positiva nyheter få börja en ny arbetsvecka är väl svårt att tänka sig, eller hur? Låt oss nu hoppas att resten av veckan blir lika bra som den började, kanske rentav ett under kan inträffa nere i Trollhättan?

 

Ha en fortsatt bra vecka!

 

Gert Ohlin


Privatiseringsiver utan sans och förnuft

Fredag lunch och jag har precis stannat vid en välkänd vägkrog utanför Mullsjö på min väg hem till Växjö efter de senaste dagarnas Värmlandsbesök. Blev förresten stoppad av Polisen strax innan mitt stopp här. Den trevliga kvinnliga polisen var inte särskilt nöjd med hur min främre registreringsskylt såg ut, så jag fick lova att rengöra denna nu under mitt lunchstopp här.

 

Reaktionerna på gårdagens inlägg kring Centerpartiets förslag att lägga ned Arbetsförmedlingen lät inte vänta på sig särskilt länge. De flesta tycks ha fått uppfattningen att jag är en inbiten socialist som ogillar alla former av privata aktörer, vilket inte kan vara mer fel. I princip är jag för att alla typer av samhällstjänster borde kunna få genomföras även i privat regi såvida inte detta riskerar att medföra olika (orättvisa) villkor för brukarna eller där en ökad segregation kan bli fallet. När det gäller just Arbetsförmedlingen så menar jag bestämt att en privatisering av denna kan leda till just en ökad segregation och ett ökat utanförskap för de svagaste på arbetsmarknaden. Den nuvarande regeringens privatiseringsiver tycks vara mer eller mindre ideologisk d v s riva ned mesta möjliga av tidigare socialdemokratiska regeringars offentliga bygge. Jag applådera allt detta så länge det inte går ut över kvaliteten, tillgängligheten, rättssäkerheten, demokratin och grundvalarna för det humanistiska samhället.

Vill regeringen ha lite tips på förnuftigare privatiseringsobjekt så kan jag t ex föreslå följande: trafikövervakningen (trafikpolisen) och fängelserna (kriminalvården).

 

Nej nu måste jag se till att få i mig min vägkrogslunch plus kolla igenom förmiddagens e-post. Till sist önskar jag dig en riktigt skön och avkopplande helg.

 

Hungriga hälsningar från Mullsjötrakten

 

Gert Ohlin

 


Hål i huvudet att lägga ned Arbetsförmedlingen

Torsdag kväll och jag har precis kommit upp på mitt hotellrum här i Kristinehamn. I morgon skall jag medverka vid Frukostmöte på VarnumHälsan där jag skall tala kring ”Varför, hur och riskerna med medarbetarundersökningar” med andra ord mitt favoritämne nummer ett.

 

Ikväll upprörs jag över Centerpartiets förslag om att införa en ”arbetslöshetspeng” som i praktiken kan innebära en nedläggning av den nuvarande Arbetsförmedlingen. Enligt min uppfattning är detta förslaget ett bland de allra mest befängda som jag hört talas om på länge. Eftersom jag råkar känna till ganska väl hur Arbetsförmedlingen arbetar och under vilka villkor de gör detta, så menar jag att förslaget är urbota dumt. Inom Arbetsförmedlingen finns en mycket gedigen kompetens och erfarenhet som nu riskeras i det fall Centern får genomslag för sitt förslag hos de andra Allianspartierna. Jag är rädd för att underlaget som Centern bygger sitt förslag på endast består av enkel jämförelse mellan de privata aktörernas och Arbetsförmedlingens placeringsresultat. En sådan jämförelse går förstås inte att göra utan att mycket noggrant beakta de avgörande skillnaderna i de arbetssökandes profiler och förutsättningar. Det är självklart oerhört mycket enklare att förmedla ett arbete till t ex en frisk och socialt begåvad relativt ung ingenjör med goda referenser jämfört med att förmedla ett arbete åt en 59 årig utlandsfödd och utbildad ingenjör med bristfälliga språkkunskaper, en hälsostatus med många frågetecken och utan svenska referenser förutom några enklare praktiktjänsgöringar.

 

Nej men Gert, nu överdriver du igen, kanske du tänker. Möjligen var exemplet ovan lite väl tillspetsat, men de privata aktörerna har inte tillnärmelsevis samma utmaning som Arbetsförmedlingen. En utarmning av Arbetsförmedlingen till att t ex i framtiden endast arbeta med de mest allra svårplacerade som någon privat aktör inte vill ta i, vore oerhört beklagligt och skulle spä på det redan stora utanförskapet och segregationen vi har i samhället. Jag är inte emot förändringar, tvärtom behöver vi utveckla vårt samhälle hela tiden. Men när det gäller Arbetsförmedlingen så menar jag att denna även fortsättningsvis bör drivas i statlig regi. Förmedling och matchning är en avgörande del av arbetsmarknadspolitiken och att lägga ut detta till privata aktörer att bedriva i vinstsyfte är ”hål i huvudet” i mitt tycke.

 

Nu måste jag sluta för nu och istället ge mig i kast med lite arbete. Ha en trevlig torsdag kväll!

 

Gert Ohlin

 


Norge är värda all respekt

Onsdag morgon och jag har precis kommit fram till min kund här i Oslo. Det första jag möttes av när jag kom hit var lite sura miner med anledning av det humoristiska inslaget om Norge under måndagens Idrottsgala. Nu var inte mina norska kunder särskilt imponerade över humorn i detta inslag, tvärtom.

 

Det är tydligt att många norrmän fortfarande har lite av ett lillebrorskomplex kontra Sverige. Att vi i Sverige fortfarande lite och då skämtar om norrmän är inget som uppskattas på den här sidan om gränsen. Personligen tycker jag att detta är lite märkligt med tanke på hur mycket bättre än Sverige Norge är på många sätt. När det gäller våra bägge länders ekonomier så spelar Norge i en helt annan division än Sverige. Norge kunde när som helst köpa hela Sverige kontant, så ofantligt mycket rikare är Norge jämfört med Sverige. Ser vi till de sociala skyddsnäten så lever också norrmännen i en helt annan verklighet än den vi gör i Sverige, ta till exempel det här med taket för A-kassan som här i Norge ligger på 420 000 norska kronor per år, då snackar vi om en verklig omställningsförsäkring jämfört med småslantarna vi har hemma i Sverige.

 

Nej, nu måste jag sluta och börja att göra skäl för mitt arvode.

 

Ha en skön onsdag!

 

Gert Ohlin


Guldregn över Skidskyttet på Svenska Idrottsgalan

Tisdag tidig morgon och jag har precis kravlat mig upp ur hotellbingen efter gårdagens festligheter på Globen och Svenska Idrottsgalan 2010. Under prisutdelningarna igår kammade Skidskyttet hem nästan fullpott. Helena Jonsson blev årets kvinnliga idrottare och dessutom fick hon det största och viktigaste av alla priserna, nämligen Jerringpriset. Skidskyttelandslagets kapten Staffan Eklund fick priset som årets ledare.

 

Enligt min syn på saken var det alldeles riktigt att Helena och Staffan fick dessa priser. Helena Jonsson har faktiskt stora möjligheter att bli lika stor eller kanske rentav större än Magdalena Forsberg. Staffans Eklunds ledargärning imponerar verkligen och jag hoppas att han har ett långt kontrakt med förbundet.

 

Skidskytte som vintersportgren har verkligen vuxit ut till en av de allra främsta grenarna som lockar storpublik inte bara nere i Europa utan även här hemma i Sverige. Som TV-underhållning tycker jag Skidskytte tillhör det allra bästa man kan se av idrott på TV – spännande från start till mål och ovisst ända in på mållinjen.

 

Nej, nu måste jag packa ihop mina saker och bege mig upp till Arlanda och mitt flyg till Oslo.

 

Ha en bra tisdag så hörs vi senare.

 

Gert Ohlin

 


Risk för fastighetskrasch?

fa

Fredag kväll och jag håller på att summera veckan som gått samtidigt som jag kollar att bokningar för nästa vecka är gjorda. 2010 har för min del börjat på samma sätt som 2009 avslutades, det vill säga väldigt intensivt.

 

Mina funderingar, eller snarare kanske farhågor, handlar ikväll om det ekonomiska läget i Sverige och i världen. Finanskrisens verkningar är på väg att mildras inom de flesta områden, dock både kvarstår och ökas problemen för de länders offentliga ekonomier. Budgetunderskotten och belåningen accelererar runt om i Europa och världen samtidigt som räntorna hålls nere på en miniminivå vilket bidrar till att efterfrågan på krediter stimuleras, särskilt till fastigheter. Men vad händer den dag då räntorna börjar stiga igen? Det stora nationella underskotten är som en tickande bomb är jag rädd och risken finns för att vi redan i år kommer att få se en räntespiral som driver räntorna upp i höjden under de närmaste åren.

 

De stigande fastighetspriserna och den låga räntan i Sverige ser jag som ett reellt hot just nu. Vad händer om räntorna sticker i väg mot mer normala nivåer eller rentav närmar sig räntesatserna vi hade på 1970-talet? Du har rörlig ränta på dina lån borde nog så småningom börja fundera på att binda dessa och du som står i begrepp att förvärva en fastighet bör nog avstå ifrån att toppbelåna denna.

 

Nej, nu vill jag inte sitta här längre och fördärva fredagskvällen med mina farhågor. Jag önskar dig därför nu en riktigt skön och trevlig helg!

 

 

 

Gert Ohlin

 


"Vad då spik i foten?"

Torsdag eftermiddag och jag har precis kommit ned till Stockholm efter mina Norrlandsäventyr. Konstaterar samtidigt att vintern fortfarande har sitt grepp över hela landet.

 

Gårdagskvällens inlägg kring de nya sjukskrivningsreglerna har tydligen upprört en del och jag har t ex fått frågan hur jag kan ägna tid åt detta ”lyxproblem” med tanke på det katastrofala jordskalvet på Haiti. Det är klart att i jämförelse med denna humanitära katastrof, som ingen idag ens kan överblicka följer av, framstår våra svenska sjukskrivningsregler som ganska taffliga – det håller jag med om.

 

Däremot håller jag inte med om att förändringen av sjukskrivningsreglerna här i hemma Sverige är något ”lyxproblem”. De som drabbas av förändringarna är de allra svagaste i vårt samhälle, det är just detta faktum som upprörd mig så. Oavsett om det funnits viss grund för en skärpning och ett förtydligande av reglerna avseende sjukskrivning så menar jag att de nya reglerna inte hör hemma i ett humanistiskt samhälle. Lika lite hör ett system där tjänstemän inom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utan medicinsk kompetens skall avgöra arbetsförmågan hos sjuka hemma i en Rättsstat på 2000-talet.

 

Ha en bra avslutning på dagen så hörs vi vidare imorgon.

 

Gert Ohlin

 


Vem kan avgöra arbetsförmågan?

Onsdag eftermiddag och jag har precis avslutat mina aktiviteter här i Kiruna. På vägen upp hit igår kunde jag njuta av det vackra vinterlandskapet och passade då på att ta det här fotot utmed vägen.

 

Jag fortsätter att uppröras av de nya sjukskrivningsreglerna, särskilt av konsekvenserna av dessa. Näst intill dagligen redovisar media det ena skräckexemplet efter det andra, senast idag läste jag om en svårt sjuk 61 åring som tagit sitt liv när Försäkringskassan dragit in sjukersättningen. Vad jag förstår så kommer även Uppdrag Granskning på SVT att behandla det här senare ikväll.

 

Rent principiellt delar jag förstås Regeringens intentioner att den som kan arbeta också skall göra det, oavsett om vederbörande inte är helt frisk. En sjukskrivning skall vara just en sjukskrivning, inte ett ekonomiskt stöd för den som inte vill arbeta, inte kan få ett arbete eller hamnat mitt emellan de sociala skyddsnäten. MEN, då uppstår huvudfrågan – vem kan avgöra arbetsförmågan? Enligt min uppfattning är det självklart att det måste vara någon med medicinsk kompetens. Eftersom det handlar om sjukskrivning d v s en bedömning om en påverkad hälsa förhindrar en person helt eller delvis från att arbeta av medicinska skäl. För att kunna göra en sådan bedömning är det i min värld nödvändigt att både fysiskt möta personen ifråga plus naturligtvis ha den nödvändiga medicinska kompetensen.

 

Jag ifrågasätter med kraft både Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens kompetens att bedöma arbetsförmåga utifrån ett hälsoperspektiv. Jag hoppas verkligen att den kommande valrörelsen kommer att lyfta fram denna väsentliga fråga.

 

Ha en trevlig onsdag kväll!

 

Gert Ohlin

 


En eftermiddag i Vuollerim

Tisdag kväll och jag precis checkat in på mitt hotell här i Kiruna. Efter några möten nere i Luleå under förmiddagen blev det en nätt liten bilresa upp till Vuollerim där jag tillbringade eftermiddagen för sedan fullborda dagen med ytterligare dryga 25 mil på mycket hala vintervägar hit upp till Kiruna.

 

Till min stora glädje vann bägge mina favoritlag sina matcher ikväll, dels besegrade Plannja Basket Sundsvall och dels blev det en vinst för Mora IK mot Växjö Lakers. Vad gjorde man utan Sportradion?

 

Under min resa hit upp ikväll har jag verkligen fått uppleva stora temperaturväxlingar, från minus 16 till plus en. Under en passage växlade temperaturen nästan 10 grader på mindre än en kilometer, jag trodde faktiskt att termometern i bilen fått fnatt, men tydligen är det inte helt ovanligt med den här typen av klimatfenomen här uppe.

 

Nej, nu skall jag försöka att få i mig lite mat innan det blir sängen för min del.

 

God natt och vi hörs i morgon igen.

 

 

 

Gert Ohlin

 


Börsen har redan återhämtat sig

Måndag kväll och jag sitter här på Sky City på Arlanda och väntar på min mat som jag hoppas att hinna med innan mitt flyg avgår. För första gången sedan i mitten på december har jag nu en hel arbetsvecka framför mig inkluderat dagen i dag förstås. Som vanligt blir det en hel massa resande kors och tvärs över landet men framförallt en mängd trevliga och intressanta möten.

 

Jag noterar att Börsen går som tåget och nu är i princip aktieindex uppe på samma nivå som före finanskrisen, tänk hur snabbt det har gått. Samtidigt hörde jag på radion att hushållens optimism när det gäller det egna ekonomin nu fått sig en knäck. Trots att konjunkturen nu är på väg uppåt är det säkert många som fortfarande är oroliga för sina jobb och säkert medför julens rekordhandel en del ekonomisk baksmälla för en del. Jag tror även att de nya avsevärt tuffare sjukskrivningsreglerna skrämmer många vilket också kan dämpa hushållens konsumtion under våren.

 

Nu kom min mat så nu slutar jag här för idag, vi hörs igen imorgon.

 

 

 

Gert Ohlin


Nu håller kylan Sverige i järngrepp

Fredag kväll och jag har precis kommit hem efter mina äventyr i Stockholm och i Värmland. På vägen hem stannade jag och tog den här bilden och jag kan lova att det var lite kallt att stå där i skjortan i 23 graders kyla och ta foto. Kylan vi har nu påminner verkligen om barndomens vintrar då det ofta knarrade under skorna och stack i näsan på vintrarna. Jag hörde precis på radion att kylan kommer att bestå åtminstone under de närmaste tio dagarna, fast lite mildare skulle det ändå bli nu till helgen.

 

Dagens nyhetssändningar på radion har återigen dominerats av turerna kring SAAB. Idag har GM:s ansökan om en likvidator varit den stora nyheten tillsammans med de senaste buden på ”liket” (förlåt mig alla SAAB-entusiaster). Det jag reagerat särskilt på idag är den urusla beskrivningen av vad detta innebär. Okunnigheten hos både de fackliga representanterna på SAAB och hos journalisterna är nästan genant i mina öron. I min värld agerar GM både logiskt och korrekt med tanke på SAABs situation. Det här med att man nu låter en likvidator ta hand om den tidigare beslutade nedläggningen av SAAB innebär ju inte på något sätt att en eventuell försäljning av bolaget inte kan göras eller försvåras, tvärtom. Att som nu låta en likvidator likvidera bolaget ger ju alla fordringsägarna en trygghet om att få betalt för sina fordringar på bolaget. Jag menar att GM verkligen nu tar sitt ansvar och förhoppningsvis för alla anställda i bolaget kan man kanske trots allt lyckas sälja delar av företaget till någon som är beredd att fortsätta bedriva någon form av produktion i Trollhättan.

 

Nej, nu är det hög tid att fira fredagskväll, men innan dess vill jag tillönska dig en riktigt trevlig helg!

 

Gert Ohlin

 


Nu är jag på G igen

Torsdag kväll och första hela arbetsdagen efter alla helgerna är snart avklarad. Det måste erkännas att det har känts lite segt att komma igång. Just nu sitter jag på ett hotell här i Örebro och arbeta och känner att nu är jag på G igen.

 

Jag hoppas att det nya året börjat lika bra för dig som det gjort för mig. Inför det här året har jag verkligt stora förväntningar samtidigt som jag är medveten om att jag själv sitter på huvudnyckeln till huruvida förväntningarna förverkligas eller inte. 2010 blir ett mycket spännande år i många avseenden, framförallt handlar det om hur snabbt vi kan komma ur den djupa lågkonjunkturen och hösten val. Med all säkerhet kommer valrörelsen att bli väldigt intensiv och tar stor del av medias intresse förutom de spaltmetrar som kommer att ägnas åt Kronprinsessans bröllop och Vinterolympiaden borta i Canada.

 

Med stor tillförsikt ser jag nu framemot 2010 och jag hoppas att du gör detsamma.

 

God fortsättning på 2010!

 

Gert

 

 


RSS 2.0