Förfärliga arbetsförhållanden för många ungdomar

Måndag eftermiddag och jag har en utav dessa sällsynta arbetsdagar hemma i Växjö. Under de senaste veckornas många resor har tiden inte räckt till för allt som jag borde ha gjort, därför extra skönt att få lite tid över för detta.

 

Under förra veckan plus under helgen har det talats mycket om ett antal arbetsgivare och deras sätt att hantera unga medarbetare. Orimliga arbetstider i kombination med dåligt betalt och ett ledarskap som mer hotar än det stimulerar. Man kan knappt tro att detta är sant, vi skriver ju faktiskt 2011 och man borde veta bättre. Det som nu framkommit genom medias bevakning är jag rädd för är bara toppen på ett isberg av förfärliga och totalt förkastliga arbetsförutsättningar. Längre ifrån en långsiktigt hållbar prestationskultur är svårt att komma. Det bedrövligt att det finns arbetsgivare som behandlar sina medarbetare på det sätt som nu framkommit. Tyvärr är den höga ungsdomsarbetslösheten en inte oväsentlig förutsättning för dessa arbetsgivare skall kunna hålla med det de gör. Man kan undra vad dessa arbetsgivare kommer att göra när det vänder och arbetslösheten går ned för våra ungdomar.

 

De ungdomar som vågat uttala sig i media är värde all uppskattning och jag hoppas att alla kunder till dessa företag nu kommer att titta sig om efter nya inköpsställen. Personligen så kommer jag i alla fall att göra detta.

 

Ha en bra vecka önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Allt ljus på företagskulturen

Allt ljus företagskulturen

 

Fredag eftermiddag och jag har precis avslutat ett internt telefonmöte med mina fantastiska kollegor inom BAAB. Innan jag tar helg har jag nu diverse administrativa sysslor jag måste ägna mig åt.

 

Tidigare i veckan har jag resonerat en del kring betydelsen av en bra företagskultur och särskilt då betydelsen av att denna har starka inslag av prestation. Många av de arbetsplatsrelaterade problem som vi inom BAAB kommer i kontakt med skulle kunna undvikas med en tydlig och stark företagskultur. I nästa veckas inlägg kommer jag helt fokusera på den långsiktigt hållbara prestationskulturen.

 

PS Bilden ovan tog jag från köksfönstret hos min kollega på Sollerön tidigare i veckan. Ds

 

Trevlig helg önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

g


Jubel på Arlanda

Torsdag eftermiddag och jag har precis jublat färdigt över Marcus Hellners sprintguld och Emil Jönssons brons tillsammans med flera hundra andra inrikesresenärer här på Arlandas terminal 4. Jag tror aldrig jag upplevt en sådan god och härlig gemenskap med mina medresenärer som för en stund sedan.

 

Jag har tidigare här på bloggen skrivit att framgång föder framgång, låt oss hoppas att detta nu slår in på våra svenska skidåkare i VM i Norge/Holmenkolmen. Jag tror faktiskt att jag vågar ge mig på en gissning att detta inte blir de enda medaljerna för Sverige under detta VM.

 

Något resonemang kring långsiktigt hållbar prestationskultur blir inte idag, fast vad kan vara ett bättre exempel på detta än vår svenska skidlandslag?

 

Trevlig torsdag önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Attitydproblem motverkas bäst genom företagskulturen

Onsdag morgon och jag har precis stigit upp efter en god natts sömn hos min kollega här på Sollerön utanför Mora. Den här veckan resonerar jag ju kring hur man kan etablera en långsiktigt hållbar prestationskultur.

 

Det händer ganska ofta att jag blir kontaktad av företagsledningar som beskriver allehanda problem när det gäller vissa medarbetares beteende. På senare tid är det inte ovanligt att man anser sig ha problem med personalens engagemang i de sociala medierna på nätet. Samtidigt som jag har stor förståelse för detta problem menar jag att detta är något man till största delen har orsakat/skapat förutsättningar för eller åtminstone bär det största ansvaret för. En företagskultur som inte är ett bra rättesnöre för vad som är ok eller inte är ok att göra på arbetsplatsen är förstås helt förkastlig.

 

Vid de tillfällen då jag och mina kollegor blir kontaktad i frågor som rör oönskade beteenden på en arbetsplats börjar vi alltid vårt arbete med att studera kulturen i organisationen d v s företagskulturen (organisationskulturen). Det vi väldigt ofta får konstatera är att denna antingen är otydlig eller kontraproduktiv utifrån att utgöra ett bra rättesnöre för medarbetarna. En stark och tydlig företagskultur med inslag av en långsiktigt hållbar prestationskultur är ett mycket starkt motmedel mot oönskade attityder.

 

Trevlig lillördag önskas från ett soligt, kylslagen och mycket vacker Sollerön

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Var inte rädd för att lyfta fram topprestationer!

Måndag kväll och jag har precis kommit upp på mitt hotellrum efter en trivsam arbetsmiddag med min kollega här uppe i Luleå. Den här veckan kommer jag att fara som skottspole mellan orterna med Arlanda som nav. Redan i morgon förmiddag bär det av tillbaka ner mot huvudstaden för att jag direkt därefter far vidare till Dalarna.

 

Den här veckan kommer jag att resonera vidare kring det här med en långsiktigt hållbar prestationskultur. En viktig del av en prestationskultur är normen att alltid lyfta fram och visa på när någon gör extra bra ifrån sig. Den enligt min mening destruktiva jantelagen, är tyvärr ofta så stark att vi väljer att avstå ifrån att lyfta fram någon särskild person för att inte utsätta oss själva eller vederbörande för obehag och avundsjuka. För att bygga en långsiktigt hållbar prestationskultur är det nödvändigt att bortse ifrån jantelagen och allt annat liknande tyckande. Lyft istället alltid fram och belys alla som visat framfötterna både för deras egen skull som för att visa på det ”goda exemplet”. Alla vill vi lyckas och när vi gjort det är detta inget att skämmas för – tvärtom!

 

Ha en bra och framgångsrik vecka!

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Börja redan idag - etableringen av en långsiktigt hållbar prestationskultur!

Torsdag lunch och jag har precis landat på Kallax flygplats uppe i Luleå efter några fantastiskt trevliga dagar i London. Temperaturskillnaden mellan Luleå och London ligger någonstans i klippet av 30 till 40 grader. Igår när jag lämnade London var där riktigt vårlikt med minst 10 plusgrader och nu här uppe i Luleå ligger temperaturen på lite drygt 25 minusgrader.

Den här veckans tema här på bloggen kommer återigen att bli ”Den långsiktigt hållbara prestationskulturen”. Du förstår säkert att detta tema intresserar mig särskilt mycket. Läs gärna mina tidigare inlägg kring detta tema. Rubriken idag är en uppmaning till dig som chef/ledare att redan börja arbetet med att etablera en långsiktigt hållbar prestationskultur idag! Du skall veta att detta arbete sannolikt kommer att ta sin tid men självfallet beroende hur stora inslag av ”prestation” som din nuvarande företagskultur består av.

 

Vad menar jag med då egentligen att en ”Prestationskultur” är?  I grunden handlar detta om att företagskulturen bör ha starka inslag av ”prestation” i sig d v s att det är viktigt eller hellre helt avgörande att alla presterar så gott man kan i alla lägen. Med andra ord att företagskulturen verkligen uppmuntrar och stödjer alla att fokusera på att prestera. Varför är vi här?, jo för att prestera något och för att samtidigt göra detta på vårt allra bästa sätt för bästa möjliga resultat. Du kanske menar att detta låter antingen väldigt naivt eller alldeles självklart? Tycker du det, föreslår jag att du sätter dig ned i lugn och ro tänker över det hela en gång till. Ett sätt att göra detta på är att du skriver ned några korta ledord (tre till fem) som sammanfattar din företagskultur på ett rättvist sätt. Be därefter dina medarbetare att göra samma sak. Ta därefter fasta på de ledord som blivit upptagna flest gånger och du har fått en ganska hygglig bild över din företagskultur. Är något eller några av dessa gemensamma ledord kopplade till ”prestation” d v s vikten av att prestera så bra som möjligt? Om svaret är ”Ja” så har du redan kommit långt, är svaret ”Nej” så följ dagens uppmaning!

 

Jag återkommer imorgon med mera tankar kring detta verkligt viktiga tema.

 

PS Jag kan meddela att jag såg de första fritt blommande påskliljorna i London tidigare i veckan (se bilden ovan) – hur länge tror du att det dröjer tills vi ser något liknande i här hemma i vårt för tillfället väldigt kylslagna Sverige? Ds

 

Ha nu en fortsatt bra veckan

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Vad stimulerar mer än en klapp på axeln?

Torsdag lunch och jag har precis kommit ned till Stockholms Central efter mitt Norrlandsäventyr. I väntan på att jag blir serverad min lunch passar jag på att skriva några rader kring något oerhört väsentligt.

Den i särklass vanligaste bristen när det gäller ledarskap, enligt BAABs omfattande arbetsplatsdatabas, är återkoppling/feedback till medarbetarna. Sett över tiden har denna brist tyvärr blivit större, trots alla ledarskapsutbildningar och seminarium. Den troligaste orsaken till detta enligt vår uppfattning är en allt tuffare vardag för chefer och ledare. Dessutom har antalet medarbetare per chef ökat och det stöd som tidigare fanns, i form av exempelvis assistenter, har i praktiken rationaliserats bort. I ljuset av detta är det inte konstigt att majoriteten upplever en minskad återkoppling från närmaste chef under de senaste fem – tio åren.

Det är få saker som kan mäta sig med ”en klapp på axeln” (positiv återkoppling och uppskattning) från chefen eller någon annan högre chef när det gäller stimulanseffekt. Gå bara till dig själv och tänk efter vilken ”kick” du fick när du senast fick en klapp på axeln av din egen chef. Den energi som vi får av att någon visar oss uppskattning är svårt att övervärdera. Grunden till detta är vårt ständiga strävande efter framgång och att få känna oss nöjda med det vi håller på med.

Fortsatt trevlig torsdag önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


En sann entreprenör

Onsdag kväll och jag har precis kommit upp till mitt hotellrum i Luleå efter en trevlig middag här på hotellet tillsammans med min kollega och en annan gäst. Denna gäst gjorde verkligen skäl för epitetet ”den sanne entreprenören”. Ibland föreställer jag mig själv som en entreprenör, men i belysningen av kvällens möte framstår jag mer som en förändringsovillig byråkrat på ”verket mot förändringar”.

 

Du förstår säkert att jag har blivit väldigt inspirerad ikväll vilket i sig är något av ett understatement. Vad kännetecknar då en sann entreprenör? Det finns säkert forskare som studerat detta, men om jag nu skall försöka besvara denna fråga så blir detta så här:

 

Ø      Total hängivenhet och fokus på ”affären” och utvecklingen av denna

Ø      Mod och avsaknad av rädsla inför det osäkra

Ø      Förmåga att fånga tillfällen i flykten

Ø      Hårdhudad av alla motgångar men samtidigt inte nedslagen av dessa

Ø      Obegränsad och enorm arbetsinsats för att lyckas

 

Mötet tidigare ikväll har naturligtvis präglat min uppfattning och kanske även till viss del fått mig att bortse från andra väsentliga egenskaper för en entreprenör. Trots detta väljer jag att skriva av mig ovanstående så här spontant.

 

Vi hörs i morgon!

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Lära nytt på jobbet ökar stimulansen

Tisdag morgon och jag konstaterar att jag redan misslyckats med mitt mål att skriva på min blogg varje dag den här veckan. Gårdagen var intensiv från kl 06.00 fram till midnatt och på sena flyget upp hit till Luleå var jag så trött att jag istället valde att ta en tupplur.

 

Visst är det härligt att få lära sig något nytt varje dag? Jag vet inte hur du har det, men jag utgår ifrån att även du har samma möjligheter som jag att få lära dit något nytt i princip varje dag. Ju äldre jag blir ju mer inser jag att hur mycket jag fortfarande har att lära mig. I mitt jobb som arbetsplatsutvecklare och konsult finns det förstås nästintill oändliga möjligheter att lära sig.

 

Ser jag till de arbetsplatsdata som BAAB har i sin databas finner jag att det finns ett klart samband mellan möjligheterna att lära sig något nytt och den stimulans som arbetet ger. Du kanske tycker att detta är en ren självklarhet och det är det säkert också, men i mitt arbete är jag alltid noga med att underbygga mina påstående med så mycket fakta och/eller vetenskapliga data som möjligt. Varje gång jag verifiera något som i mina eller andras ögon är en självklarhet blir jag väldigt nöjd. Rubriken på dagens inlägg är just en sådant, ju större möjligheter vi har att lära oss något nytt i vårt arbete ju högre blir stimulansen i arbetet.

 

Trevlig tisdag önskar

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Framgång föder framgång

Fredag morgon och jag har äntligen fått till en dag här hemma på kontoret. När man som jag är på resande fot nästan hela tiden är en hel dag på kontoret något att verkligen ser framemot. Det finns en massa uppgifter som är svåra att få till i bilen, ute hos kunderna eller sena kvällar på hotellen.

 

Taletsättet ”framgång föder framgång” är ofta väldigt sant. Jag ser tydliga tecken i i BAABs omfattande databas över alla arbetsplatser vi kartlagt att framgång ofta leder till fler framgångar. Det finns naturligtvis en mängd olika förklaringar till detta, bara för att nämna några:

  • En framgång beror nästan alltid på att verksamheten är bra eller mycket bra och lyckas man bara hålla fast vid detta samtidigt som man fortsätter att utveckla det hela är det inget märkligt att fler framgångar kommer.
  • Framgångsrika företag och produkter har en större efterfrågan än andra, alla vill vara kopplade till en ”vinnare” (vem vill köpa något av en ”loser”, troligen kan detta vara ett av SAAB Automobils största problem).
  • Alla vill vi lyckas med det vi tar oss för. Att få vara en del av en framgång innebär naturligtvis att vårt behov av att känna oss framgångsrika till stor del blir tillfredsställt. Känner vi oss framgångsrika så blir vi samtidigt mer stimulerande och därmed presterar vi än bättre.

 

Under nästa vecka hoppas jag att jag kan bli lite mer flitig med mitt bloggande. Men innan dess har vi en härlig helg framför oss varför jag nu till sist önskar dig

 

Trevlig helg

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php



Long time no see

Onsdag morgon och jag har äntligen fått tid att visa på ett livstecken här på bloggen som legat på fäfot alltför länge nu. Sedan mitt senaste blogginlägg har jag haft otroligt dåligt med tid på grund av en mängd aktiviteter och resor under hela perioden. Just nu befinner jag mig i Skellefteå och skall om några minuter kasta mig i bilen för att åka ned till Umeå.

 

I mitt senaste blogginlägg resonerade jag kring den stimulerande arbetsplatsen och vad som kännetecknar denna. I morgon när jag förhoppningsvis har lite mer tid kommer jag att återknyta till detta väsentliga ämne. Är du intresserad av läsa mer kring detta ämne föreslår jag att du anmäler som prenumerant till BAABs tips kring detta och hur man kan säkerställa långsiktigt hållbara prestationer. Prenumerationen är helt kostnadsfri. Anmäl dig gärna på http://www.battrearbetsmiljo.se/tips/anmalan.php

 

Ha en trevlig onsdag!

Gert Ohlin


RSS 2.0