Omänskliga sjukskrivningsregler går på tvärsen med en hållbar utveckling

Onsdag eftermiddag och jag sitter på Kallax flygplats uppe i Luleå efter några spännande möten uppe i Tornedalen tidigare idag. Innan flyget söderut mot Arlanda och Ronneby så har jag nu några minuter till min blogg.

 

Äntligen, jag skriver verkligen äntligen!, har en del av läkarkåren reagerat mot de helt omänskliga sjukskrivningsreglerna eller i vart fall Försäkringskassan tolkning utav dessa. Jag har tidigare här på bloggen ondgjort mig över det omänskliga att tidsbestämma tiden för sjukskrivning oavsett sjukdomens art och rehabiliteringstid. Precis som de läkare som nu äntligen reagerat säger så tvingas svårt sjuka patienter ställa sig till en obefintlig arbetsmarknads förfogande. Är jag svårt cancersjuk eller har en svår hjärt- och kärlsjukdom är det naturligtvis ingen arbetsgivare som ens överväger att anställa mig. De nya sjukskrivningsreglerna är en ren och skär pappersprodukt framtagen utifrån en människosyn som är så långt ifrån fundamenten i en hållbar utveckling man kan komma. Samtidigt som detta är sagt vill jag markera att det naturligtvis inte är något fel att sjuka som har en arbetsförmåga och vars rehabilitering inte påverkas negativt av att dessa arbetar.

 

En hållbar utveckling bygger bl a på en god hushållning med mänskliga resurser. Att tvinga svårt sjuka människor att arbeta eller ställa sig till arbetsmarknadens förfogande istället för att ta del av en nödvändig vård eller rehabilitering är inget annat än en grov misshushållning med mänskliga resurser. Ingen skulle väl kunna tänka sig att avbryta ett reparationsarbete på en utrustning innan detta är färdigt? Det som blivit följden nu är att vi gör exakt detta, men då med svårt sjuka människor d v s allt annat än en god hushållning med mänskliga resurser.

 

Jag hoppas nu att hela eller större delen av läkarkåren ansluter sig till dem som nu protesterat. Alla läkare som vill leva upp till läkaretiken borde omgående göra detta. Jag förstår inte heller att personalen inom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är så passiva i denna fråga, inte minst med tanke på hurdan arbetsmarknaden är idag. Fråga alla långtidsarbetslösa och alla 50 plussare hur lätt det är att få jobb idag, och då tänker jag inte på alla dem som har något funktionshinder eller arbetshindrande sjukdom.

 

Ha en trevlig onsdag kväll!

 

Gert Ohlin

 


Prestera på topp i ett långt perspektiv

Tisdag förmiddag och jag sitter på tåget mellan Mora och Arlanda och tittar ut över snöfallet utanför fönstret. Mars går mot sitt slut om några dagar och snön vräker ned, ur led är tiden eller snarare våren. Jag sitter nu och funderar på hurdant vädret kommer att vara upp i Luleå och Tornedalen dit jag är på väg senare idag, tur att jag komihåg att ta med både mössa och halsduk plus rejäla skor.

 

Ok, då jag har berättat igen var jag befinner mig i geografin. Nu över till vad jag befinner mig i tankevärlden och då kan jag tillkännage att jag fortfarande är kvar med mina tankar kring hur vi skall säkra en hållbar utveckling både för vårt samhälle och för enskilda verksamheter. Mitt eget lilla bidrag i detta sammanhang är att jag tillsammans med mina kollegor gör allt vi kan för att bidra till en klok hushållning med de mänskliga resurserna i de verksamheter som köper våra tjänster. En klok hushållning med de mänskliga resurserna innebär att säkra långsiktigt hållbara prestationer i bemärkelsen att möjliggöra för medarbetarna att prestera till toppen av sin förmåga över tiden d v s uthålligt och utan att riskera vare sig hälsa, livskvalitet eller prestationsförmågan på lång sikt. Eftersom vi bygger vår verksamhet på forskningen kring vilka faktorer som påverkar vår prestationsförmåga allra mest, vågar jag påstå att vi har alla verktyg som behövs för att säkra långsiktigt hållbara prestationer.

Ha en bra tisdag så hörs i morgon!

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Ingen hållbar utveckling utan fokus på långsiktigt hållbara prestationer

Måndag förmiddag och jag sitter på flygplatsen nere i Ronneby och väntar på ett försenat flyg från världens punktligaste flygbolag, må undra hur illa övriga flygbolag passar tiden? Nog om detta, det går ju ingen nöd på mig och jag kommer trots allt inte att missa min tåganslutning uppe på Arlanda mot Dalarna. Förra veckans bloggande blev tyvärr inte så flitigt som jag hoppats på, vi får se om tiden räcker till den här veckan.

 

Under förra veckan påbörjade jag en liten serie inlägg kring hållbar utveckling och vilka kopplingar till denna som jag och mina kollegor har i vårt dagliga värv. Den tydligaste kopplingen har vi till den del av hållbar utveckling som handlar om ekonomisk hållbarhet d v s att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt. Vi har även en stark koppling till det fjärde systemvillkoret för hållbar utveckling d v s att Inte hindra människor att tillgodose sina behov.

 

Rubriken på veckans första inlägg berör just detta. Utan fokus på att hållbara prestationer över tiden eller som vi väljer att uttrycka det ”långsiktigt hållbara prestationer” sker ingen klok hushållning med de mänskliga resurserna i verksamheten. Inte heller går det att åstadkomma en hållbar utveckling utan att människorna i verksamheten får möjligheter att tillgodose sina behov. Med detta sistnämnda menar jag våra behov av stimulans i arbetet (inklusive utvecklingsmöjligheter), trygghet, goda relationer med dem vi arbetar tillsammans med, rimliga möjligheter att påverkar vår arbetssituation, en väl avvägd arbetsbelastning och slutligen vårt behov av ett ledarskap som stödjer och bekräftar oss i arbetet.

 

Min och mina kollegors erfarenhet är att hushållningen med de mänskliga resurserna är den del av arbetet för en hållbar utveckling som de flesta hittills inte kommit särskilt långt med. Med andra ord är det hög tid att uppmärksamma även detta i arbetet för en hållbar utveckling. En hållbar utveckling handlar inte bara om miljön, materiella resurser och sociala förhållanden i samhället. En hållbar utveckling kräver en klok hushållning med de mänskliga resurserna. Vår tids kortsiktighet och allt högre tempo utgör ett starkt hot mot den kloka hushållningen av våra mänskliga resurser.

Jag önskar dig nu en hållbar utveckling under veckan som kommer, tänk på att hushålla klokt med dina resurser, inte minst dig själv!

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php


Långsiktigt hållbara prestationer går hand i hand med hållbar utveckling

Onsdag morgon, och jag har för en gångs skull en vardagsmorgon mitt i veckan vaknat upp hemma i min egen säng, vilket lyx! Gårdagens inlägg om sambandet mellan den hållbara utvecklingen och den långsiktigt hållbara prestationskulturen har en hel del uppmärksamhet. En av den som kontaktat mig upplyste mig vänligt om vad begreppet hållbar utveckling egentligen står för, se nedan:

  • Ekologisk hållbarhet, som handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska påverkan på naturen och människans hälsa till vad de ”klarar av”.
  • Social hållbarhet, som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.
  • Ekonomisk hållbarhet, som handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.

För att uppnå hållbarhet ska fyra systemvillkor uppfyllas, nämligen

  1. Förhindra koncentrationsökning av ämnen från berggrunden i naturen.
  2. Förhindra koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion i naturen.
  3. Inte utsätta naturen för undanträngning med fysiska metoder.
  4. Inte hindra människor att tillgodose sina behov.

Med dessa uppfriskade kunskaper i bagaget kan jag nu med ännu större eftertryck påstå att mitt och mina kollegors arbete med långsiktigt hållbara prestationer verkligen går hand i hand med det vi benämner som ”hållbar utveckling”.

Jag önskar dig en riktigt hållbar onsdag.

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


En hållbar utveckling kräver en långsiktigt hållbar prestationskultur

Umeå tisdag morgon, solen strålar över den is- och snöbelagda Umeälven samtidigt som vinden sliter i trädtopparna – vårvindar friska! Jag skall strax springa ut till min väntande taxi på väg till dagens första möte här i norrlandsmetropolen.

 

Det talas oerhört mycket om vikten av en hållbar utveckling inom näringslivet idag. Jag är helt övertygad att visionen och idéer om den hållbara utvecklingen är här för att stanna för gott. Går du ut på nätet och söker efter ”hållbar utveckling” så får du omkring 3 miljoner träffar. Söker du däremot efter ”långsiktigt hållbara prestationer” eller ”en långsiktigt hållbar prestationskultur” så är träffarna fortfarande avsevärt mindre. De träffar du får är i första hand de texter som jag själv är pappa till. Men så här tänker jag – någon skall vara först! Min och mina kollegors ambition är att fortsätta vårt enträgna arbete med att ”predika” betydelsen av långsiktigt hållbara prestationer. Precis som när det gäller den hållbara utvecklingen i stort så måste vi värna om oss själva och våra medarbetare. Det går inte att pressa sig själv eller pressa sina medarbetare mer än vad som är långsiktigt hållbart. Grunden för detta är en företagskultur som är starkt präglad av det som vi menar är ”en långsiktigt hållbar prestationskultur”. Läs gärna mina tidigare inlägg kring detta ämne!

 

Jag önskar dig en hållbar och prestationsrik tisdag!

 

 

Gert Ohlin


Ledarskap i svåra tider

Måndag eftermiddag och jag precis satt mig i ned i det lilla caféet på Ronneby flygplats för att vänta in min flight till Umeå via Arlanda senare i eftermiddag. Här nere i Blekinge känns våren verkligen av i eftermiddag, friska vårvindar och blek sol som trots att lyckas värma upp luften till 9 grader.

 

På radion i bilen på vägen hit ned talades det mycket om oroshärdarna nere i Nordafrika och Gulfstaterna plus förstås eftervärkningarna av katastrofen i Japan. De värsta pessimisterna tror att oljepriset drar i väg och med minst dubbla energipriser samtidigt bilindustrin kan drabbas av de Japanska problemen. Jag får verkligen inte hoppas att vi redan har en ny kris om hörnet!

 

På tal om kris så funderade jag en stund över ledarskapets stora betydelse i svåra tider. Ledarskapet har alltid en mycket stor betydelse, men ju besvärligare tider ju viktigare är det att ledarskapet fungerar. När allt bara rullar på är det inte lika krävande att vara chef och ledare som det är i svåra tider. Jag predikar ofta att ledarskapet sätts på prov i svåra tider. Skulle vi trots allt gå svårare tider tillmötes inom kort hoppas jag att de flesta chefer lärt sig något av det som hände under finanskrisen.

 

Jag önskar dig nu en trevlig måndag kväll!

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Hälsofrämjande ledarskap

Torsdag kväll och jag har en stund över innan kvällens arbetsmöte med en kollega här på hotellet i Karlstad. Jag hoppas att du också fått njuta av den underbara mars solen. Som vanligt lyser solen här i Karlstad.

 

Tidigare idag hade jag en intressant diskussion kring det hälsofrämjande ledarskapet d v s ett ledarskap som främjar en god hälsa både för medarbetare och chefer. Det finns ganska mycket material och forskning inom detta område. Ser jag till mina egna erfarenheter och till mina egna tolkningar av allt det jag läst kring detta mycket intressanta ämne så skulle jag sammanfatta de allra viktigaste parametrarna bakom det hälsofrämjande ledarskapet så här, åtminstone nu ikväll så här lite spontant:

 

Ø      Engagemang i medarbetarnas hälsa och välbefinnande

Ø      Formulera och förankra tydliga och väl avvägda krav (mål) och säkra en optimal arbetsbelastning

Ø      Säkra att medarbetarna har bra möjligheter att påverka sin egen arbetssituation

Ø      Bekräfta, uppmuntra och stötta medarbetarna d v s kontinuerlig feedback och närvaro

Ø      Aktivt motverka faktorer som bidrar till otrygghet

 

Jag önskar dig nu en trevlig torsdagskväll!

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Ett långsiktigt ohållbart ledarskap

Onsdag kväll och jag har äntligen fått en stund över för att ”vårda min blogg”. Den här veckan har hittills varit nästintill hysterisk vad gäller brist på tid för annat än det bara helt nödvändiga. Nu är det ju så i min situation att jag bara kan skylla detta på mig själv, d v s jag har varit ganska dålig på att planera för en rimlig arbetsbelastning. Nog om detta nu och över till mina tankar kring de två förskräckliga händelser som präglat vår värld den här veckan.

 

Jag tänker förstås på utvecklingen d v s det pågående inbördeskriget i Libyen och den oerhörda katastrof som drabbat Japan. I bägge dessa fall tänker jag på dimensionen ledarskap. När det gäller Libyen så är denna koppling naturligtvis helt självklar. Muammar Gaddafis ledarskap är ett alldeles utmärkt exempel på ett långsiktigt ohållbart sådant. Men tänker du kanske, han har ju faktiskt varit ledare för landet i ca 40 år och det är väl ändå ganska långsiktigt? Visst, 40 år är en väldigt lång period men utan diktaturens värsta maktmedel mot sitt folk hade detta aldrig varit möjligt. Med skoningslösa krig han nu för mot stora delar av sitt eget folk så är hans tid som ledare för Libyen nu mycket nära att ta slut. Att bete sig som Gaddafi gör nu är totalt långsiktigt ohållbart.

När det gäller katastrofen i Japan så kommer dimensionen ledarskap in i sammanhanget när jag tänker på myndigheternas agerande. Det finns en berättigad oro i Japan att dessa undanhåller vikig information. Skulle detta visa sig vara sant är jag övertygad att de ledare som uttalat sig med felaktiga uppgifter inte kommer att bli särskilt gamla på sina poster. Troligen kommer flera av dessa, om det skulle visa vara sant att viktig information har undanhållits eller förvanskats, att begå självmord enligt den inte helt ovanliga Japanska sedvänjan.

Ha en trevlig onsdag kväll!

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Vem som helst kan/skall inte formulera frågor

Fredag morgon och snart är ännu en vecka förbrukad, tycker du som jag att tiden bara rusar iväg?

 

I gårdagens inlägg kunde du ta del av mina frustrerade åsikter kring den mer eller mindre ”vårdslösa” hanteringen av många HR-frågor, inte minst när det gäller medarbetarundersökningar. Med ”vårdslösa hanteringen” menar jag att alltför många aktiviteter genomförs utan några reella kopplingar till forskningen och den beprövade erfarenhet som finns dokumenterad. När det gäller just medarbetarundersökningar så är jag speciellt frustrerad över den okunnighet som tycks finnas när det gäller frågemetodik, grundläggande statistik och olika frågors relevans i förhållande till dess faktiska betydelse för antingen medarbetarna eller verksamheten. Jag påstår med emfas att ”vem som helst kan inte ställa frågor” när det gäller något sådant allvarligt som just medarbetarundersökningar.

 

Det allra mest grundläggande (metodikens ABC) är att först bestämma VAD det är man vill veta/ha information kring och VARFÖR d v s syftet med frågeställningen. Det går inte bara att ställa en fråga rakt ut i luften bara för att frågan känns relevant som fråga betraktat. Alla vi som har kunskap inom området vet att det är helt avgörande att man först fastställer VAD och VARFÖR innan arbetet med frågeformuleringen kan ta sin början. Ett annat mycket vanligt fel är att bara formulera någon enstaka fråga kring det man önskar få veta. Alla vi som kan det här med frågemetodik, statistik och analys av kvantitativa data vet att detta självfallet är mycket riskabelt. Är dessutom inte frågeformuläret och de enskilda frågorna validerade är man ute och cyklar riktigt ordentligt i snårskogen. Men, tänker kanske du som inte direkt sysslar med detta, så illa är det väl ändå inte? Om du bara visste hur det ofta ser ut så skulle även du bli frustrerad. Det som förvånar mig allra mest är att de allra flesta som fattar beslut i dessa frågor är akademiker och därmed under sin utbildning borde ha fått lära sig grunderna bakom det här i samband med sina examensarbeten eller sina avhandlingar.

 

”Som man frågar får man svar” är ett gammalt känt ordstäv. Den som formulerat detta en gång måste vara någon riktigt vis person. Jag kan knappast tänka mig något mer sant än detta.

 

Nu är det strax helg så nu kastar jag, åtminstone för en tid, min frustration i papperskorgen. Tills vi hörs på måndag igen önskar jag dig en riktigt trevlig helg!

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Verkligen hög tid att kvalitetscertifiera HR-området

Torsdag förmiddag och jag sitter just nu på flyget från Luleå på väg ned Arlanda. I går förmiddag på flyget upp till Arlanda från Ronneby hade jag och övriga passagerare sällskap av The Playtones som var på väg upp till finalen i Melodifestivalen på Globen på lördag. En av orkestermedlemmarna tog initiativrikt mikrofonen och bad oss alla att lägga vår röst på dem under lördagens final och vid landningen önskade flygkaptenen The Playtones lycka till.  På dagens flygning har jag sällskap av hela Luleå Hockeys lag som är på väg söderut för fortsatt slutspel.

 

Det är verkligen hög tid att HR-området nu äntligen får sin egen kvalitetscertifiering. Jag brottas dagligen med problemet att så mycket aktiviteter sker inom HR-området utan någon som helst koppling till vetenskap och beprövad erfarenhet. Särskilt inom området medarbetarundersökningarna är det ren skandal att så många arbetsgivare än idag använder sig av verktyg utan någon som helst vetenskaplig koppling eller validering i övrigt. Jag får bara inte in i mitt huvud att ofta mycket välutbildade HR-chefer och företagsledningar sitter och dra slutsatser av medarbetarundersökningar som de överhuvudtaget inte har en aning om vad de står för eller har några valideringsdata på. Jag vågar nog påstå att det bara är inom HR-området där så undermåliga beslutsunderlag accepteras. I väldigt många fall är det så illa att man kan jämföra med att om man endast skulle använda huvudräkning eller överslagsräkning inom ekonomiområdet. Du kanske tycker att jag nu överdriver en del, låt gå för det. Jag har så stor erfarenhet och så många kontakter med marknaden att jag faktiskt vågar stå för mina påståenden ovan och nedan fullt ut.

 

Det är också mycket förvånande att de fackliga parterna låter sig nöjas med alla dessa helt ovetenskapliga och inte validerade medarbetarundersökningar som sker inom de flesta arbetsplatser. Lika förvånande är det att man inom den offentliga sektorn inte tar HR-området på större allvar än man gör idag. Den genomsnittliga standarden på t ex medarbetarundersökningarna inom den offentliga sektorn är enligt min uppfattning minst sagt bedrövlig. Ofta använder man enkäter och frågor som manglats fram genom långa diskussioner och kompromisser mellan olika intressen. Sedan genomför man medarbetarundersökningar med dessa helt ovetenskapliga och inte validerade enkäter och till råga av allt drar man dessutom slutsatser av dessa. Hur är detta möjligt??? Vilket hokus pokus och hur länge skall detta få fortsätta?

 

Du anar säkert att jag är lite upprörd idag vilket jag inte kan förneka. Ibland rinner det över och då är det en befrielse att få skriva av sig så här offentligt. Förhoppningsvis lyckas jag bidra till en mer seriös hantering av den viktigaste resursen för alla verksamheter d v s medarbetarna.

 

Ha en fortsatt trevlig torsdag!

 

 

Gert Ohlin


Långsiktigt hållbar lönsamhet

Onsdag förmiddag och jag sitter på flygplatsen i Kallinge strax norr om Ronneby och väntar på ett försenat flyg från världens mest punktliga flygbolag J. På vägen hit kunde njuta av den härliga marssolen och torra fina vägar.

 

Hållbarhet har blivit en våra dagars mest använda begrepp inom näringslivet. För egen del är detta ett av skälen till alla mina inlägg kring den långsiktigt hållbara prestationskulturen. En hållbar och naturligtvis över tiden och helst långsiktigt hållbar lönsamhet är förstås varje VDs vision och önskedröm. Få är det förunnat att få uppleva detta, trots att det egentligen inte borde så svårt.

 

Om du frågar mig om vilka de viktigaste faktorerna bakom en långsiktigt hållbar lönsamhet är, så kommer mitt svar här (i starkt komprimerad form förstås – vill du ha mera kött på benen är du välkommen att kontakta mig):

 

Ø      Klok hushållning med resurserna d v s inget överutnyttjande av vare sig mänskliga, tekniska och ekonomiska resurser

Ø      Fokus på det långa perspektivet d v s vinstmaximering i det korta leder sällan till en långsiktigt hållbar lönsamhet

Ø      Förändringsförmåga och lyhördhet för utvecklingen

Ø      Mod och vilja att pröva det hittills okända d v s kreativa lösningar

Ø      Kunskap om människor och fokus på medarbetarnas arbetsförutsättningar

Ø      Proaktivt underhåll och utveckling av både mänskliga och tekniska resurser

Ø      En tydlig och förankrad vision för framtiden

 

Ha en fortsatt trevlig vecka

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php


Inga motarbetare i en långsiktigt hållbar prestationskultur

Tisdag kväll och jag har precis mellanlandat hemma i Växjö innan jag far vidare upp till Norrland i morgon bitti. Just nu går det undan som bara den, vilket förstås är väldigt kul.

 

Tidigare idag träffade jag en chef som beklagade sig över sina medarbetare som han menade mera motarbetade än jobba för verksamheten och den inriktning som han och ledningen drev. Tyvärr är detta förhållande långt ifrån ovanligt d v s att chefer upplever att vissa eller alla medarbetare är ”motarbetare”. Inte sällan sker detta i samband med genomförandet av förändringar.

 

Det finns naturligtvis flera orsaker till att chefer kan uppleva ett motstånd från sina medarbetare, men en viktig orsak är bristen på prestationskultur (långsiktigt hållbar). I en långsiktigt hållbar prestationskultur arbetar inga medarbetare mot sina chefer eller den inriktning som är beslutad. Du som följt mina tidigare blogginlägg kring vad som präglar en långsiktigt hållbar prestationskultur, förstår varför. Du som inte läst dessa föreslår jag att göra detta nu, särskilt om du chef och ibland upplever att dina medarbetare är lite ”mot”.

 

Ha en fortsatt trevlig vecka

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Förvånansvärt dåliga kunskaper kring betydelsen av rätt arbetsförutsättningar

Måndag kväll och jag har checkat in på hotell här i Kungsbacka efter en intensiv dag uppe i Karlstad. Precis när kom in på rummet fick jag veta att mitt favoritlag Mora IK vunnit sen tredje raka playoff-match och därmed toppar tabellen – bra jobbat Mora IK!

 

Även den här veckan kommer jag att resonera kring betydelsen av en långsiktigt hållbar prestationskultur i perspektivet av att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbara prestationer. I mitt arbete möter jag alltför ofta exempel på företagskulturer som mer motverkar än stimulerar goda prestationer. Men tyvärr möter jag än oftare arbetsplatser där arbetsförutsättningarna är så pass bristfälliga att dessa omöjliggör för medarbetarna att prestera efter sin förmåga.

 

Kunskaperna och insikterna kring betydelsen av rätt arbetsförutsättningar är förvånansvärt dåliga om jag jämför den allmänna kunskapsnivån för nästan alla andra frågor inom HR-området.  Ett exempel på detta påstående är styrkan av ”myten” kring betydelsen av trivseln på arbetsplatsen och alla de företag som lutar sitt HR-arbete mot ett NMI (nöjd medarbetarindex).

 

Ha en riktigt bra vecka!

 

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Svensk ekonomi går som tåget, men håller det långsiktigt?

Fredag morgon och jag börjar så smått repa mig efter gårdagens båda dråpslag. En av anledningarna till att jag repat mig så fort är alla positiva nyheterna om Svensk ekonomi som vi fick under gårdagen. Vi har en tillväxt i ren världsklass och slår våra EU-kollegor med hästlängder, vi är minst lika bra på ekonomi som den norska skiddrottningen Björgen.

 

Mitt huvudtema här på bloggen är ju som du vet ”långsiktigt hållbara prestationer” och nu funderar jag mycket kring hur vi som nation kan fortsätta långsiktigt prestera på denna toppnivå som vi gör idag. Jag ser ett antal områden som är mycket kritiska i detta sammanhang, främst tänker jag på våra höga energipriser och på att vår valuta inte får bli för stark i förhållande till de dominerande valutorna i världen. Det som oroar mig mest är energipriserna och hur illa energimarknaden fungerar. På det här området har regeringen hittills varit på tok för passiv trots att den energikrävande industrin talat klarspråk om konsekvenserna. En stor del av vår export kommer från energikrävande industrin och denna har ur ett historiskt perspektiv haft mycket goda förutsättningar att växa sig stark på världsmarknaden. Dagens villkor för denna viktiga industri är så dåliga att viljan att investera i Sverige i princip nu ligger på noll. För att denna industri och en stor del av vår ekonomi långsiktigt skall kunna prestera på toppnivå behöver vi stabila och låga energipriser som vi tidigare haft. Här måste regeringen tänka nytt och tillsammans med denna industri komma fram till en väsentlig annorlunda situation än den vi har för närvarande.

 

På valutaområdet är betydligt svårare för regeringen att agera. Gamla tiders devalveringar ser jag som uteslutet. Samtidigt menar jag att kronans värde idag ligger på rätt nivå efter några år med en kraftigt undervärderad valuta. Det jag är något orolig för att kronan skall stärkas ytterligare vilket kommer att slå hårt mot vår export.

 

Ha en riktig toppenhelg önskar

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


"Mora" också, nu lägger de ned mitt bankkontor i Moheda!

Den här torsdagsmorgonen kunde verkligen ha startat bättre än den nu har gjort! För vad möts jag av när jag slog upp Smålandsposten och slog på Radio Kronoberg tidigare idag på morgonen? Jo, två dråpslag mitt i magen som nästan golvade mig.

 

På första sidan i Smålandsposten läser att Sparbanken i Moheda (Swedbank numera) skall läggas ned i maj och nu protesterar ortens pensionärer mot bankens ledning. Inte kunde jag i min vildaste fantasi tänka mig 1979 när jag lämnade min tjänst som bankkamrer och kontorschef i Moheda att banken skulle läggas ned 32 år senare. När jag lämnade Sparbanken i Moheda, för en högre tjänst inom Sparbankssfären, levde den i högsta välmåga och orten var i stark tillväxt och ett beslut om utbyggnad av kontoret hade precis tagits av huvudkontoret nere i Växjö (2,5 mil sydost ut från Moheda). Men å andra sidan så förstår jag Swedbanks beslut idag när nästan alla bankaffärer sköts utanför banken av kunderna själva. Det är bara synd om alla äldre som ännu inte hunnit eller klarat att anpassar sig till den digitala världen.

 

Nästa dråpslag mitt i magen var när jag hörde på Radio Kronoberg att en ny svordom blivit till under natten, nämligen ”Mora”. Bakgrunden är förstås den enorma besvikelse som alla som hejar på Troja och i viss mån även dem som håller på Tingsryd känner över Mora snöpliga förlust mot Sundsvall i ishockeyallsvenskan igår kväll. Trots att både Troja och Tingsryd tog två mycket överraskande segrar igår kväll så hjälpte inte detta eftersom Mora förlorade mot Sundsvall som nu kan andas ut och bli kvar i Allsvenskan. Du som läser min blogg vet ju att mitt favoritlag är Mora IK trots att jag är Kronobergare och bor i Växjö där vi har seriesegrarna Växjö Lakers. Grattis till segern förresten, Växjö Lakers! Men att ”Mora” blivit en svordom kan jag inte smälta. Nu får jag verkligen hoppas att Mora går som tåget genom playoff och hamnar i kvalet till Elitserien tillsammans med bl a Växjö Lakers.

 

Trots dessa två dråpslag har jag nu lyckats resa mig på fötterna igen, vilket är en himla tur eftersom jag strax skall åka västerut mot Borås, tur att jag inte behöver passera genom Ljungby på vägen dit J!

 

Ha en riktig toppendag önskar

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Kalla och Ingmarsdotter bra exempel på långsiktigt hållbara prestationer

Onsdag eftermiddag och jag har precis jublat klart efter sprintstaffetguldet som Kalla och Ingmarsdotter tog hem för en stund sedan. Tala om bra exempel på långsiktigt hållbar prestation av världsklass. Till skillnad mot herrarna orkade tjejerna ända in i mål – fantastiskt bra!

 

Att orka prestera på topp på långsiktigt hållbart sätt kräver inte minst att man hushållar med krafterna. Att spränga sig på ”de första sträckorna” som sannolikt Jesper Modin gjorde i eftermiddag är inte att prestera på topp på ett långsiktigt hållbart sätt. Du kanske tycker att mina jämförelser med skididrotten är både banala och för grova förenklingar av den verklighet vi har i arbetslivet. Oavsett det menar jag att parallellerna är fler och större än de skillnader som finns. För att vi långsiktigt och hållbart skall kunna prestera på toppen av förmåga måste även vi hushålla med våra krafter. I detta sammanhang vill gärna än en gång påtala det negativa med övertid. Övertid är definitivt inget som främjar långsiktigt hållbara prestationer. Endast i absoluta nödfall bör övertid tas ut. Vår 40-timmars vecka är mer än tillräcklig och egentligen är jag övertygad om att en 30 – 35 timmars vecka skulle främja långsiktigt hållbara prestationer.

 

Ha en trevlig onsdag kväll önskar

 

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


Orimliga krav är kontraproduktivt utifrån ett prestationsperspektiv

Tisdag morgon och jag börjar verkligen tröttna på denna envisa vinter med minusgrader dygnet runt. I dag går vi ju in vårmånaden mars så låt oss hoppas på att vintern snart bryter nacken av sig så att våren kan göra sitt intåg med lite värme.

 

Gårdagens inlägg där jag uppmärksammade den senaste tidens mediabelysning av arbetsförhållandena inom en del företag har till min glädje väckt en del uppmärksamhet. Jag hoppas även att de nämnda företagen redan fått känna av en reaktion från marknaden i form av en minskad kundtillströmning. Varför skall du och jag gynna företag som utnyttjar sina medarbetare på det sätt som framkommit i media? Enligt min uppfattning gör vi både de anställda i dessa företag och företagen själva en stor tjänst när vi väljer bort dessa. Att ställa orimliga krav på sina medarbetare och dessutom göra detta under verkliga eller förtäckta hot är inget annat än förkastligt, inte minst ur ett prestationsperspektiv. Blir kraven för stora eller orimliga är detta samtidigt kontraproduktivt ur ett prestationsperspektiv d v s vi presterar sämre än vi annars skulle göra.

 

I går kväll talades det mycket om de kommande nedskärningarna inom Försäkringskassan där så många som 600 till 1 000 (uppgifterna varierade) medarbetare måste avvecklas på grund av det minskade anslaget från statsbudgeten. Redan idag är arbetsförutsättningarna inom Försäkringskassan allt annat än bra enligt huvudskyddsombudet. Vi ser också detta genom de långa handläggningstiderna och klagomålen från kunderna på bemötandet. Regeringens hårdnackade inställning till Försäkringskassan krav på mer resurser kommer tvivelsutan att hårt drabba de anställda och alla deras kunder. Även inom Försäkringskassan gäller att orimliga krav är kontraproduktivt utifrån ett prestationsperspektiv. Med andra ord har vi att vänta en allt sämre service från Försäkringskassan samtidigt som risken är uppenbar att många av de anställda får byta sida och bli kunder istället för anställda på grund av de alltför höga kraven.

Ha en bra tisdag!

Gert Ohlin

 

http://www.battrearbetsmiljo.se/boken.php

 


RSS 2.0