Tuffare att arbeta inom Kriminalvården

Torsdag kväll och jag sitter nu summerar en intensiv dag på hemmakontoret, full av offertarbete och supportärenden. I morgon är det säkert många som tar ledigt hela eller halva dagen på grund av Alla helgons dag på lördag. Själv tänker jag ägna dagen åt en kyrkogårdsrunda i Småland med gravsmyckning och ljuständning.

 

Innan jag stänger ned min dator tänker jag bara kort kommentera fackförbundet Seko:s enkätundersökning där 2 000 kriminalvårdare som arbetar på landets fängelser, häkten och inom frivården deltog. Hela sex av tio anställda upplever att hotbilden blivit allvarligare liksom att stressen ökat i arbetet under det senaste året. Främsta anledningen sägs vara den ökade säkerheten på häktena och fängelserna. Att det blir så här är jag inte alls överraskad över, tvärtom är det precis vad jag och BAAB noterar inom andra delar av arbetsmarknaden. T ex inom handeln har också hotbilden blivit allvarligare liksom att stressen i arbetet ökat. Vi får tyvärr ett allt tuffare samhällsklimat och det slår naturligtvis över på arbetsplatserna.

 

Vad kan man då göra för att motverka detta? Mycket av det arbete som jag själv och mina kollegor utför går just ut på att lindra effekterna av de tuffare arbetsförutsättningarna. I ett läge där otryggheten och stressen ökar är det oerhört angeläget att möta detta med ett bättre ledarskap, ökade påverkansmöjligheter och naturligtvis handfasta insatser för att motverka otrygghet och stress.

 

Som sagt, imorgon tar jag ledigt från mina vardagliga sysslor varför jag inte kommer med något inlägg igen förrän på måndag. Fram till dess önskar jag dig en riktigt trevlig Alla helgons helg och du glömmer väl inte bort Lutfiskpremiären på lördag!

 

Bilden ovan är tagen i entrén på min vårdcentral, Specialistläkargruppen i Växjö. Detta glaskonstverk tycker jag är oerhört vackert, vad tycker du?

 

Trelig helg önskar

 

Gert

 

 


Ungdomsarbetslösheten bekymrar mig

Onsdag kväll och jag sitter nu här på flygplatsen i Umeå efter en givande dag full av spännande möten. Så här års färgar alla björkarna Umeå i gult. Nästa gång jag kommer upp hit är säkert alla löven bortblåsta och då är det säkert endast stammarnas vita och svarta mönster som ger lite extra färg åt staden.

 

Tankar så här på kvällskvisten går till alla arbetslösa ungdomar. Ungdomsarbetslösheten är enligt min mening vårt största samhällsproblem idag. Vore jag politiker så skulle jag inte spara på någon möda eller resurser för att minska arbetslösheten för våra ungdomar. Det finns redan nu vissa tecken som kan tyda på att vi riskerar att förlora en hel generation ungdomar i arbetslöshet. Det som talar emot detta är de kommande mycket stora pensionsavgångarna för alla fyrtiotalister och femtiotalister. Tyvärr ligger de stora avgångarna ett antal år framåt i tiden och frågan är nu vad som kan göras i mellantiden. Det är inget realistiskt alternativ för en utbildad ung att gå vänta på ett arbete fram till 2012 eller ännu längre. Det är nu och framförallt nästa år som vi måste lösa sysselsättningsfrågan för våra ungdomar. Den japanska modellen med praktikant tjänster, som SVT rapporterade om idag på morgonen, kanske kan vara en modell men det behövs mer.

 

Jag har stora förhoppningar på att den kommande valrörelsen kan bidra till att det tas fram konkreta förslag och idéer på aktiviteter för att få ned ungdomsarbetslösheten, som det är idag får det bara inte fortsätta.

 

Nej, nu ropar de ut mitt flyg ned till Stockholm så nu stoppar jag här.

 

Ha en trevlig och kul torsdag i morgon!

 

Gert

 

 

 

 


Framgång eller motgång när vet man det?

Tisdag kväll och här sitter jag i mitt andra ”hem” d v s Arlanda inrikes och väntar på mitt flyg upp till Umeå. Idag har jag gjort Stockholm i den bemärkelsen att jag haft ett antal mycket trevliga och spännande möten med både kunder och kollegor. På vägen till ett av mina möten sneddade jag över Hötorget och den färggranna torghandeln där. Trots att torghandlarna försökte att överrösta varandra med erbjudande blev det inget inköp för min del idag.

 

Dagens inlägg tänker jag använda för att återge en mycket tänkvärd historia som jag hörde på radion häromdagen. Eftersom det gått någon dag sedan jag hörde den så friskriver jag mig från ansvar om jag av en händelse skulle ha glömt bort någon detalj. Historien utspelar sig för länge, länge sedan i Kina. Där fanns en fattig man och hans son som i princip bara hade en ägodel, nämligen en fin häst. Så plötsligt en dag försvann hästen och den gick inte att återfinna. När mannens grannar fick höra talas om detta gick man till mannen för att beklaga hans och sonens svåra motgång. När mannen tagit emot sina grannars beklagande, svarade han bara ”men hur kan ni veta att detta är en motgång?” Tiden gick och plötsligt en dag kom hästen tillbaka till mannen och hans son, men nu i sällskap en jättestor flock av vildhästar vilket gjorde att mannen plötsligt blev väldigt förmögen. Så fort grannarna fick höra talas om detta gick man åter till mannen för att gratulera honom till denna stora framgång. Den här gången svarade mannen på grannarnas gratulationer genom att fråga ”men hur vet ni att detta är en framgång”? Tiden gick och så hände det att sonen trillade av en av vildhästarna under en inridning och han skadade sig svårt i benet. Skadan ville inte läka utan sonen blev halt och fick därefter svårt att gå. När detta nådde grannarna gick man åter till mannen för att beklaga sig över mannens och sonens motgång igen. Till svar fick man, ”men hur kan ni veta att detta är en motgång”? Tiden förflöt igen och plötsligt blev det krig och alla unga pojkar kallades in till att delta i kriget, dock inte mannens halte son som undkom sin krigstjänst på grund av sin skada.

 

När jag hörde den här historien häromdagen blev jag ordentligt berörd, vilket jag hoppas att du även blivit nu. För visst är vi ofta lite snabba med att döma saker vi råkar ut för som antingen en motgång/otur eller som en framgång/succé. När man kommit upp min ålder har man åtskilliga gånger varit om att det som förstone ser ut som en motgång på lite sikt inte alls var någon motgång är allt kommit omkring lite längre fram i tiden. Detsamma har förstås också hänt när det gäller något som man i stunden känner som en framgång och som lite senare visar sig inte alls vara en framgång eller något positivt.

 

Ha en bra onsdag imorgon som ger en långsiktig och varaktig framgång så hörs vi imorgon från Umeå flygplats.

 

 

Gert

 

 

 

 


Ge Nobels Ekonomipris till Leif Östling på Scania!

Måndag kväll och jag precis checkat in på mitt hotell här i Sthlm efter en resa i höstrusket från Kristinehamn där jag tidigare idag genomförde ett uppdrag. På vägen hit hörde jag på P 1 att Scania trots den enorma lågkonjunkturen för fordonsindustrin redovisar en kvartalsvinst på lite drygt 300 miljoner – tala om jag att jag är imponerad!

 

Scania med Leif Östling vid ratten har trots att marknaden totalkraschat inte lagt några varsel, istället har man infört en fyradagarsvecka för alla anställda. Scanias vinst på lite drygt 300 miljoner skall jämföras med Volvo Lastvagnars förlust på dryga 4 miljarder för samma period. Volvo har sagt personal och bantat på mesta medan Scania satsat på vidareutbildning av medarbetarna och gått ned till fyrdagarsvecka. Jag blir så oerhört imponerad av Scania och Leif Östling att jag faktiskt menar att han borde tilldelas Nobels Ekonomipris.

 

Jag är övertygad om att Scania kommer att totalt köra över Volvo när väl marknaden vänder. Scania har både kvar sin kompetens och utvecklat den och ändå så visar man svarta siffror medan huvudkonkurrenten Volvo Lastvagnar blöder i miljardklassen. Det är ingen tvekan om vilken av lastbilstillverkarna som står bäst rustad när marknaden inom kort säkert kommer att vända uppåt igen.

 

Hatten av för Leif Östling och hans kollegor i företagsledningen!

 

Ha en fortsatt bra vecka trots regn och rusk.

 

Gert

 

 

 

 


För små intäkter och/eller för stora kostnader?

Fredag eftermiddag och det är dags att summera arbetsveckan som gick. Även den här veckan blev kort för min del, förra veckan log jag hemma i feber några dagar och den här veckan har det varit lite av samma slag fast i mindre omfattning. Detta betyder att jag har mycket att ta igen under de närmaste veckorna.

 

Innan jag tar helg vill jag dela med mig av lite tankar som jag fått under veckan i samband med mina uppdrag. Under ett utav dessa uppdrag förde vi en spännande diskussion kring orsakerna bakom det aktuella företagets dåliga resultat. Resonemanget handlade mycket kring om det var intäktssidan eller kostnadssidan eller möjligen bägge sidorna som var det bakomliggande problemet d v s är intäkterna för små eller är det kostnaderna som är för stora eller är det både och. Du kanske tycker att en sådan diskussion är överflödig eftersom det alltid är viktigt att ha en bra balans med intäkter och kostnader. Utifrån mitt synsätt är det trots allt viktigt att ha klart för sig vilket som är huvudproblemet. Samtidigt är en sparad kostnadskrona alltid lika med en krona medan en ökad intäkt med krona långt ifrån alltid är det samma som en krona. Att rätta till intäktssidan är alltid betydligt vanskligare än att rätta till kostnadssidan, fast det kan också vara förknippat med svårigheter förstås.

 

Nu vill jag önska dig en riktigt trevlig helg med en bild tagen på de, fortfarande, vackra rosorna utmed väggen på Sköllen Gårdshotell som jag tog igår under mitt besök.

 

Trevlig helg

 

Gert

 

 

 

 


Utmärkta arbetsförutsättningar på Sköllen

Torsdag kväll och jag har precis kommit hem igen efter en mycket trevlig dag nere på Sköllen Gårdshotell utanför Simrishamn i sydöstra Skåne med en vidunderlig utsikt över Bornholm. Du som ännu inte varit här har verkligen något att se framemot, nästan så att jag avundas dig. Ett bättre ställe för den lilla konferensen (upptill 12 personer) har jag svårt att tro att det finns. Ingrid och Svante som driver Sköllen Gårdshotell, www.skollengardshotell.se, gör allt för att du som gäst skall trivas och må bra under ditt besök. Miljön inne och ute är magnifik, servicen och kundbemötandet är i absolut toppklass liksom maten m a o så förstår du att jag haft det bra idag.

Anledningen till mitt besök nere på Sköllen tidigare idag var att jag genomförde ett endagsseminarium kring temat ”rätt arbetsförutsättningar en förutsättning för en effektiv verksamhet” för en mindre grupp chefer från den kommunala och statliga sektorn. De arbetsförutsättningarna vi hade för dagens arbete kunde som du förstår av min inledning inte varit bättre med ett undantag, nämligen min ihärdiga förkylning. Under förmiddagen fick jag en hostattack som tvingade mig att hals över huvud mitt i en diskussion kastade mig ut ur lokalen och ut i friska luften. Efter att ha hostat som ett ”Kikhostebarn” i nästan 10 minuter kunde jag så småningom återgå till min roll som föreläsare och diskussionsledare. Eftersom gruppen jag hade förmånen att arbeta tillsammans med bestod utav ett gäng mycket erfarna och medvetna chefer så tror jag inte att min frånvaro knappast ens noterades. Diskussionerna vi hade idag var verkligen intressanta och inspirerande, åtminstone för min del. För ovanlighetens skull så bestod gruppen jag hade framför mig av chefer som hade riktigt bra arbetsförutsättningar, vilket jag märkte ganska tidigt. Detta var säkert en av anledningarna till att jag nu känner mig så nöjd med dagen.

På åkrarna utanför, Sköllen Gårdshotell ligger mitt ute i jordbrukslandskapet, pågick för fullt skörden av sockerbetor. Av det jag såg så verkade även arbetsförutsättningarna för detta arbete vara på plats. En jättestor åker skördades väldigt snabbt av fyra traktorer med skördeutrustning baktill. Även fiskmåsarnas arbetsförutsättningar eller kanske rättare sagt matförutsättningar var bra, för ovanför och efter traktorerna var en jättestor flock fiskmåsar. När jag på lunchrasten var ute och studerade skördearbetet så såg jag att måsarna kalasade på all mask som kommit upp ur jorden tillsammans med sockerbetorna.

Nej, nu måste jag sluta för att avsluta min arbetsdag med den sedvanliga reflektionsstunden där jag, som du säkert vet, funderar igenom vad jag kan lära mig av den här dagens händelser.

Imorgon är fredag igen och sedan är även denna arbetsvecka slut, ha därför en bra avslutning på veckan.

 

Gert

 

 

 

 

 

 


Hur går det för SAAB?

Onsdag kväll och jag känner mig betydligt piggare idag jämfört med igår, med andra ord blev som jag bestämde mig för igår kväll. Mina tankar ikväll ägnar jag åt SAAB, hur kommer det hela att sluta mån tro? Blir det som jag förutspådde tidigare i år d v s att företaget går i graven eller kommer den nya ägaren att få ihop tillräckligt med resurser för en nystart? I dag är jag betydligt mindre tvärsäker än jag var i våras, men fortfarande är jag tveksam till om SAAB kommer att överleva som bilmärke och företag.

 

Nu hänger det på regeringen och Riksgälden vad jag kan förstå att bedöma realismen i SAABs framtidsplaner. Hade det varit en vanlig bank som SAABs ägare hade varit beroende av så vore utgången 100 % given med tanke på det tuffa kreditklimatet vi har idag. Men nu kanske bedömningarna görs utifrån andra premisser än rent affärsmässiga och säkerhetsmässiga. Ja, det återstår att se om SAAB kommer att överleva eller inte.

 

I morgon skall jag genomföra ett seminarium nere på Österlen, närmare bestämt på Sköllen Gårdshotell. Den här typen av aktiviteter ser jag alltid framemot, så jag längtar redan nu ikväll tills imorgon.

 

Jag önskar dig en fortsatt trevlig vecka så hörs vi från Österlen i morgon.

PS bilden är inte tagen i Sverige, bara så att du vet med tanke på hastigheten. Ds

 

Gert

 

 

 


Förstatliga skolan igen?

Tisdag kväll och jag mår förhoppningsvis inte som jag förtjänar, för i så fall borde jag inte få gå lös. Men i morgon mår jag säkert mycket bättre igen, i alla fall har jag bestämt för mig det. Nu över till några tankar kring Folkpartiledaren Jan Björklunds utspel idag kring förstatligandet av skolan, d v s riva upp den reform som Göran Persson tog initiativ till under sin tid som Utbildningsminister. Enligt Jan Björklund så har kommunaliseringen av skolan varit helt misslyckad. Huvudskälet bakom kommunaliseringen skulle ju vara att förbättra skolans resultat. Nu när det gått 20 år ser vi att det blev tvärtom, sa Jan Björklund tidigare idag.

 

Personligen är jag lite dåligt uppdaterad på de resultat som skolan presterar, men av den allmänna debatten har jag förstått att resultaten går åt fel håll. Situationen i skolan i termer av lärarnas arbetssituation är jag emellertid betydligt bättre uppdaterad på. Skulle ett förstatligande av skolan innebära att lärarnas arbetssituation kunde förbättras så hoppas jag att Jan Björklund får med sig sina regeringskollegor i denna fråga. En del talar för att ett statligt huvudmannaskap skulle kunna öka förutsättningarna för en bättre resursfördelning mellan skolorna jämfört med dagsläget där den kommunala ekonomin blir väldigt avgörande. Skolor med särskilda behov har svårt att få tillräckliga resurser i striden om de starkt begränsade resurserna inom kommunerna. Jag tror att ett statligt och genomtänkt resursfördelningssystem skulle kunna innebära en betydligt bättre resursfördelning i förhållande till de verkliga behoven. Idag är risken uppenbar att det finns inslag av ”bypolitik” i fördelningen av resurserna mellan skolorna inom den enskilda kommunen.

 

Det blir spännande att följa Jan Björklunds arbete mot ett förstatligande av skolan. Själv har jag erfarenhet av den omvända processen nämligen när Svenska Kyrkan skulle skiljas från staten. Jag hade förmånen att få leda ett antal studiecirklar inom Svenska Kyrkan där denna heta fråga diskuterades.

 

Ha det gott önskar

 

Gert


Trillat dit igen

Måndag kväll och jag har precis tvingats ställa in min planerade resa till Luleå p g a ett kraftigt bakslag vad gäller förra veckans förkylningssymptom. I morgon blir att det besöka en läkare för att få professionell hjälp med tillfrisknandet. Mina egna huskurer med vitlök och olivolja i kombination med Magnecyl och varma drycker har tydligen varit helt verkningslösa.

 

I mitt arbetsliv ställer jag alltid till det för andra när jag tvingas ge vika för sjukdom, detta känns alltid lika tungt. Nu brukar ju mina kunder och övriga ha ett stort mått av acceptans inför min situation, samtidigt går det förstås långt ifrån alltid att bortse från de negativa effekter jag ställer till med i och med att jag uteblir ifrån en planerad aktivitet.

 

Det är tur att det inte smitta så här via bloggen, så därför hoppas jag att du klarar dig från att drabbas av någon influensa eller annan infektion.

 

Precis som älgarna på bilden blir det att inta viloläge några dagar igen, med tanke på det är min och BAABs högsäsong just nu så borde jag inte ligga still - lika lite som älgarna borde det mitt under älgjakten.

 

Var rädd om dig!

 


Den tuffa mobiltelefonmarknaden

Fredag eftermiddag och ytterligare en arbetsvecka är strax avverkad. För egen del har den här veckan varit väldigt annorlunda p.g.a. av mina förkylningssymptom och feber i kombination med att jag var ledig i måndags, mycket sällan en arbetsvecka innehåller så lite av arbete.

 

Fördelen med att hålla sig hemma på dagarna är ju bl a tillgången till media. För egen del står radion alltid på och jag missar aldrig en nyhetssändning. Igår noterade jag brakförlusten för Nokia och idag kom Sony Ericsson med sitt tråkiga kvartalsbokslut. Branschanalytikerna tycks vara eniga om att både Nokia och Sony Ericsson blivit omkörda av Iphone som blivit en hit i många segment. För en nischtillverkare som Sony Ericsson är det förstås helt avgörande att man ligger i den absoluta fronten när det gäller nya produkter och applikationer till sina produkter. Enligt min mening ser vi här effekterna av de gigantiska besparingarna som är gjorda inom företaget. På kort sikt räddar man resultatet men på lite längre sikt kan det få ödesdigra konsekvenser. Varken det betydligt större och rikare Nokia eller Sony Ericsson har lyckats hänga med i produktutvecklingen. Det är väl få marknader som är så snabbt föränderliga som just mobiltelefonmarknaden, skall man ligga i topp där måste man investera massor i produktutveckling eftersom produktlivscyklerna är så korta. Jag hoppas verkligen inte att vi nu börjar se början på slutet för Sony Ericsson. För egen del lovar jag därför nu offentligt att min nästa mobiltelefon blir en Sony Ericsson.

Bilden här ovan är en av mina favoritbilder eftersom den ligger till grund för BAABs logotype. Jag får många frågor om varför BAAB har en olivkvist som logotype, ett av svaren är jag att vaknade upp i en vilstol under ett olivträd och det första jag såg var just den här bilden. Skämt å sidor det finns förstås en bättre förklaring till valet av logotype. Gå på www.battrearbetsmiljö.se så kan läsa om detta.

Jag önskar dig en riktigt trevlig helg

 

Gert


Vad då för-kyld?

Torsdag förmiddag och jag börjar så smått att återkomma till livet, skämt å sidor så allvarligt är det förstås inte – bara en kraftig förkylning eller influensa. Med tanke på vad jag befann i förra veckan så rimmar begreppet för-kyld väldigt illa. Inte blev jag kyld, tvärtom blev jag uppvärmd både till kropp som till skäl. Inte heller tror jag att ”köldchocken” jag fick när jag kom hem i måndags eftermiddag kunde slå till så snabbt och övergå de symptom jag haft sedan natten till i tisdags.

 

Nog om mina hälsoproblem nu och över till den uppfriskande partiledardebatten i Riksdagen igår förmiddag och den efterföljande intensiva ”FRA-debatten” på eftermiddagen. En av få fördelar med att ligga hemma i feber är att möjligheterna att följa med på TV under sådana här sammanhang. Bägge debatterna visade med stor tydlighet att vi nu har två grupperingar som står gentemot varandra, jag fick nästan känslan av ett tvåpartisystem. Meningsskillnaderna mellan Alliansen och oppositionen är enligt min uppfattning mycket stora vilket naturligtvis är bra för vår demokrati.

 

Debatten kring FRA-lagen var stundom mycket förvirrande att ta del av. I mina ögon och öron var det uppenbart att flera av debattörerna saknade tillräckliga kunskaper om vad det här med signalspaning i praktiken handlar om. För den som är mer insatt i IT-frågor än jag så måste flera av inläggen ha framstått som rena skämten. Frågan är om det var modigt eller bara dumdristigt av dessa debattörer att gå upp i talarstolen.

 

Jag önskar dig en trevlig torsdag.

 

Gert

 

 

 


Kan du ljuset i tunneln?

Måndag eftermiddag och jag har ännu inte hämtat mig från kall-chocken jag fick tidigare idag när jag steg ur bilen här hemma i Växjö – bara 5 grader varmt! I morse klocka 05.00 när jag åkte in till flygplatsen i Milano var det 16,5 grader. Under min lillsemester nere i Italien var dagstemperaturen aldrig under 20 grader och som högst hade vi 26 grader och härligt solsken – tala om kontraster.

 

Veckans första inlägg tänker jag ägna åt det här med framtidstro och att se ljuset i tunneln. Jag har flera gånger i höst varit inne på att det mesta tyder på att vi nått botten, samtidigt tog jag idag på vägen hem del av de senaste arbetslöshetssiffrorna vilket inte gjorde mig glad. Det är ändå min förhoppning och min övertygelse att de flesta verksamheter idag nått botten och kan börja se ljusare på framtiden. Så snart man kan skönja ett ljus borta i tunneln brukar det mesta gå åt rätt håll. Låt oss hoppas att det blir många som den här veckan kan ett ljus i tunneln.

 

Med ljus i blicken önskar jag dig en skön vecka.

 

Gert

 


Utan en plan för framtiden har vi inget att styra efter

Fredag morgon och min ledighet börja lida mot sitt slut, nu återstår bara helgen sedan är det full speed igen. Av denna anledning blir att njuta av varje sekund här nere i det sköna sensommarvädret i Italien.

 

De senaste dagarna har jag funderat mycket på det här med att planera för framtiden. Att planera för framtiden är alltid att försöka förbereda sig för det okända. Vad som händer imorgon vet ingen av oss, just därför är det viktigt att förbereda sig för olika scenarier.

 

Samtidigt som vi inte vet något om morgondagen är jag övertygad om att vi kan påverka vår egen framtid. Just i detta perspektiv är det viktigt att ha en genomtänkt plan för framtiden. Bara för att vi inte ser vart vi är på väg är det viktigt att vi har en plan att styra efter, precis som skepparen på båten som styr efter sitt sjökort.

 

Ha nu en trevlig fredag och helg så hörs vi på måndag igen!

 

Gert


Svårplanerat inför 2010

Torsdag morgon och jag njuter i fulla drag av att vara ledig några dagar, särskilt här nere i värmen och solen i Bella Italia. Igår läste jag i den danska affärstidningen Börsen att företagen i Danmark har väldigt svårt att planera inför 2010. Osäkerheten om konjunkturen är mycket stor och det finns fortfarande en oro för att det skall komma en andra finanskris.

 

Kopplat till gårdagens inlägg om optimism, realism och pessimism kommer säkert diskussionerna att bli väldigt intensiva runt om i näringslivet nu i höst i samband med planeringen inför 2010. Låt oss verkligen hoppas att det inte blir pessimisterna som kommer att vinna för då blir det dåliga tider även nästa år.

 

Nej, nu slutar jag för idag, jag har trots allt ledigt.

 

Ha en bra torsdag och ta hand om dig!

 

Gert

 


Optimism, realism eller pessimism

Optimism, realism eller pessimism

 

Onsdag morgon och jag sitter och väntar på mitt flyg här på Kastrup och tänker tillbaka på de två senaste dagarna. I måndags och tisdags har vi arbetat med vår affärsplan för 2010 – 2012 och då kommer alltid perspektivet om graden av hur offensiv man skall planera upp till belysning.

 

Personligen är jag en obotlig optimist i alla lägen så det är en fantastisk lycka för mig och BAAB att jag omges av personer med en betydligt mer realistiskt hållning. Under debattens gång händer det i alla för mig flera gånger att jag känner att jag bara omges av pessimister och fegisar, men när jag sansat mig så tackar jag min lyckliga stjärna för att det inte blir min syn som vinner till sist. Visst är det bra att man är optimist rent allmänt i livet, men när det gäller planering och budgetarbete så är det oerhört viktigt att man har en realistisk inställning och kanske även med ett visst inslag av pessimism. Tack alla ni som får mig på bättre tankar!

 

Nu blir det några dagars ledighet för min del vilket skall bli oerhört skönt.

 

Ha det skönt du också!


Delat ledarskap dömt att misslyckas

Det är tisdag morgon och jag har precis gjort mig klar för dagen här på mitt hotellrum i Huskvarna. När jag tittar ut från mitt hotellfönster ser jag att det kommer att bli en fin höstdag idag, härligt.

 

Den här morgonen kommer jag återigen att resonera kring det här med ledarskap. Det som fick in mig på detta spår idag var faktiskt oppositionens presentation av sin skuggbudget. Till skillnad från regeringen och alliansen ser jag hur uppenbart det saknas ett tydligt ledarskap i den rödgröna alliansen. När jag stöter på det här ute hos mina kunder så gör jag alltid vad jag kan för att få bort den här typen av konstlade ledningsstrukturer.

 

Ser jag till mina erfarenheter som sträcker sig så långt tillbaka som i början på 1980-talet så har jag i princip aldrig sett något lyckat delat ledarskap. Istället har sett de negativa konsekvenserna som något förenklat kan sammanfattas i:

 

  • Otydligt och diffust ledarskap som nästan alltid gör medarbetarna frustrerade eller irriterade
  • Spänningar och ofta också konflikter i den gemensamma ledningen som nästan alltid är förorsakad av den naturliga maktkamp som så lätt uppstår i den här typen av konstellationer
  • Lägre tempo och slagkraft i verksamheten beroende på behovet av att alltid först tvingas bli överens inom ledningen vilket ofta leder till ineffektiva kompromisser

 

Vill du ha stöd för ett delat ledarskap så bör du definitivt inte begära av det mig. Har du däremot exempel på ett lyckat delat ledarskap är jag mer än öppen för att ta del av dina erfarenheter av detta.

 

Ha en riktigt bra höstdag!

 

Gert

 

 

 


Nu lägger vi ut riktningen till 2012

Måndag morgon och jag skall strax sticka iväg upp till Jönköping för en tvådagarsträff med mina kollegor inom BAAB. Tillsammans med mina kollegor skall vi under två dagar ta fram en affärsplan för 2010 till 2012. Internt arbete är jag normalt inte mycket för, men den här uppgiften brinner jag verkligen för. Jag har sett framemot dessa två dagar mycket länge nu och känner mig otroligt laddad.

 

Vilket väder vi hade i helgen, årets första höststorm drog över Växjö med omnejd. Förutom den starka vinden öste regnet ned och termometern passerade aldrig 10 grader. Hoppas inte att du blåste bort, för jag utgår ifrån att det blåste över hela landet.

 

Jag önskar dig en nu en riktigt skön vecka, för egen del blir den här veckan särskilt skön. Förutom den fantastiskt stimulerande inledningen så blir det semester för min del resten av veckan. Den senaste tiden har varit väldigt hektiskt och för att klara av resten av året kände jag för några veckor sedan att jag behövde några dagars semester för att ladda upp batterierna igen. Trots detta kan du räkna med små inlägg från min sida under hela veckan.

 

Till sist så kan jag meddela att förra veckans inlägg kring chefstätheten inom den kommunala sektorn fortfarande generar synpunkter. Det verkar faktiskt som om jag verkligen lyckades trampa på den ömma foten d v s den som man skjutit sig i.

 

Ha det så bra!

 

Gert

 

 

 


Bättre förutsättningar för ledarskap

Okristligt tidig fredag morgon och vi skriver den 2 oktober idag. Arbetsveckans sista arbetsdag blir en lång en skall du veta, först en lång resa och sedan det ena mötet efter det andra nere i Stockholm innan hemfärden med bil hem till Växjö. Trots att det kommer lite körigt för mig idag så gläds jag förstås åt att det är fredag och snart helg igen. Även veckans sista inlägg kommer jag att ägna åt temat för veckan d v s chefstäthet och dess betydelse för ledarskapet.

 

En hel del kommenterar jag fått till min e-post har gått ut på att jag bara ”klagat” och inte kommit med några lösningar. Jag tar naturligtvis till mig av detta och försöker här nu att reparera detta.

 

Hur kan man då skapa bättre förutsättningar för ledarskapet t ex inom den kommunala sektorn? Mitt svar på denna ”10 000:-/fråga” blir så här:

 

●       Kraven på ledarskapet måste bli lika klara och mätbara som

övriga krav (budget, kvalitet, miljö etc) d v s en chef måste vara helt klar

över på vilket sätt som ledarskapet skall utövas och hur det kommer att

följas upp och utvärderas

 

●        När kraven på chefskapet (befogenheter och ansvar) ökas

måste kraven på ledarskapet (interaktionen med medarbetarna)

också ökas eller åtminstone särskilt betonas för att inte chefskapet

helt skall dominera på bekostnad av ledarskapet

 

●        Chefstätheten måste ökas, särskilt inom kommuner och

landsting, orimligt stort antal medarbetare (> 20/25)

omöjliggör ett fungerande ledarskap. Större grupper än så innebär i

praktiken att man medvetet väljer bort ledarskapet

 

●        Återinför ”assistenten”! – är det verkligen rationellt att en

högavlönad chef skall vara sin egen assistent på bekostnad

av tiden för ledarskap?

 

Jag önskar dig nu en riktigt skön och avkopplande helg så hörs sedan på måndag igen som vanligt.

 

PS Bilden visar en typisk bild över det småländska lantbruket idag, skämt å sidor så är det förstås inte men förr i tiden såg det ut så här hemma i Småland. Ds

 

Gert

 

 

 


Kan man ha för få medarbetare per chef?

Torsdag förmiddag och jag konstaterar att nu är verkligen hösten här och för att vara helt ärlig så känns vintern inte långt borta nu. Även i dag kommer jag att följa upp de synpunkter jag fått med anledning av mitt lite provokativa inlägg kring att många kommuner skjuter sig själva i foten.

 

Några av synpunkterna jag fått på ”skjuten i foten inlägget” är frågan om det inte också finns någon nedre gräns för hur få medarbetare en chef bör ha. Det finns förstås, åtminstone i min värld. Den idealiska gruppstorleken rent generellt d v s oavsett yrkesområde/bransch ligger kring sex till åtta medarbetare, t ex inom det militära har man sedan länge förstått detta. När en grupp består av färre än fem medarbetare bör man nog fundera lite och är det ännu färre säg tre eller fyra så anser jag att man passerat en rimlig nivå när det chefstäthet. I min vardag stöter jag ofta på situationer där en chef endast har en eller två medarbetare vilket jag tycker är mindre lyckat inte minst ur ett medarbetareperspektiv. Det är alltför vanligt att dessa medarbetare antingen känner sig påpassade eller helt saknar ledning, ingetdera är förstås bra.

 

Jag har också fått synpunkter på att den kommunala ekonomin är så pass ansträngd att det inte finns så många alternativa besparingsmöjligheter om man nu inte vill försämra omsorgen och undervisningen i skolan än mer. Jag har förstås stor respekt för den svåra situation som många kommuner befinner sig, att behöva var den som beslutar kring detta är absolut ingen avundsvärd sits. Men samtidigt menar jag att de besparingar man gör genom att minska antalet chefer får en motsatt effekt på den kommunala ekonomin. Med ett sämre ledarskap går såväl produktiviteten som kvaliteten ned i verksamheten samtidigt som sjukfrånvaron ökar. Bakom detta påstående finns mycket forskning, se bl a på BAABs hemsida och/eller goggla på nätet. Mitt huvudbudskap till bl a landets kommuner är att se över chefstätheten i syfte att skapa rimliga förutsättningar för cheferna att kunna utöva något ledarskap. I många fall skulle detta innebära att antalet chefer skulle behöva ökas och jag helt övertygad om att detta skulle bli väldigt ”lönsamt” för den kommunala ekonomin.

 

Ha en riktigt kul torsdag och ät inte för mycket ärtsoppa till lunch!

 

Gert

 

 

 


RSS 2.0