När minoriteten avgör

Tisdag morgon och solen lyser över staden som imorgon blir Europas huvudstad. Det svenska ordförandeskapet för EU står inför ett antal mycket stora utmaningar. Jag tänker särskilt på uppgiften att ena EU kring ett nytt regelverk för finansmarknaden för att undvika framtida finanskriser. Utöver detta har vi den avgörande klimatkonferensen i december i Köpenhamn och ett flertal andra stora frågor.

 

Ett orosmoment inte bara för det svenska ordförandeskapet utan för hela EU är förstås höstens folkomröstning på Irland om Lissabonfördraget. Trots att opinionsmätningarna för tillfället talar för ett ja till fördraget, har vi alla i färskt minne hur det gick förra gången. Personligen är jag riktigt orolig för att irländarna återigen säger nej. Vad händer då? Ja, säg det? Enligt nuvarande fördraget innebär ett nej från Irland att Lissabonfördraget inte kan träda i kraft. Med andra ord så blir det lilla landet Irland, eller rättare sagt de väljare där som röstar nej som avgör EUs framtida former. Kan vi ha det så? Skall verkligen en pytteliten minoritet få styra på det sättet, är inte detta mer eller mindre minoritetens diktatur?

 

 

Gert


Överetablering riskerar flygsäkerheten?

Måndag eftermiddag och jag har precis lyssnat på nyheten att överetableringen inom flyget, d v s att det finns fler flygstolar än som efterfrågas, riskerar vår flygsäkerhet. Eftersom jag är en ganska frekvent flygresenär så känner jag mig i högsta grad berörd. Lönsamheten inom flygbranschen är ju minst sagt dålig vilket gjort att jag ett flertal gånger funderat i termer av hur detta påverkar flygsäkerheten. Dagens nyhet gick ut på att färre tekniska fel inrapporteras på grund av flygbolagens dåliga ekonomi. Först när det finns pengar att rätta till felen rapporteras desamma. Jag hoppas verkligen inte att det ligger något sådant bakom olyckan med det störtade Air France planet för några veckor sedan.

 

Trevlig kväll önskar

 

Gert


Nu tar Sverige över taktpinnen

Måndag morgon i veckan då Sverige tar över som ordförande för EU och själv sitter jag och planerar min sista vecka före semestern. Vilken helg vi har haft, eller hur? Själv tillbringade jag min helg i Stockholm och kunde återigen konstatera att vi har världens vackraste huvudstad, åtminstone på sommaren.

 

Efter det misslyckade Tjeckiska ordförandeskapet tar nu Sverige över taktpinnen i EU. Det är min förhoppning att Sverige även den här gången skall svinga taktpinnen med bravur. Jag hoppas också att näringslivet kan dra nytta av den extra PR som vi får på köpet när Sverige hamnar i fokus. I sammanhanget retar jag upp mig på de bakåtsträvande krafterna som beklagat sig över kostnaderna för vårt ordförandeskap. Själv menar jag att vi fått en unik möjlighet att både stärka vår europeiska position och påverka vad som sker inom EU.

 

Veckan blir för egen del mycket intensiv då det som vanligt är väldigt mycket som måste bli klart inför semestern. Nu är förstås detta inget alls i jämförelse med de intensiva dagar som väntar för regeringen och den organisation man avsatt för ordförandeskapet.

 

Jag önskar dig en skön vecka i det fantastiska sommarvädret som nu ser ut att ha kommit hit till våra breddgrader för att stanna.

 


Nu har det verkligen vänt!

Fredag mycket tidig morgon och veckan närmar sig sitt slut. Eftersom det är mycket att stå i dag är det tur att man tillhör det morgonpigga släktet.

 

Äntligen kan jag meddela att jag nu är 100 % övertygad om att konjunkturen nått sitt definitiva bottenläge och det redan syns tydliga tecken på en förbättring. Hur kan jag då vara så säker på det, undrar du säkert. Det är förstås ett antal faktorer och signaler som övertygat mig om att vändningen nu har skett. För det första har signalerna från mina kundkontakter i allt större utsträckning blivit positivare och positivare under våren. Flera rapporterar om rekordstor orderingång jämfört med samma tid förra året och för BAABs och min egen del ser det likadant ut. Efter en lång period av total avsaknad av spontana förfrågningar från marknaden har dessa nu börjat ta fart igen – härligt! Bättre nyheter inför den kommande semestern har jag svårt att tänka mig, eller hur?

 

För många innebär den kommande helgen starten på sommarsemestern, för egen del återstår det en ytterligare en veckas arbete och eventuellt ytterligare några dagar i veckan därefter. Men innan dess blir att njuta av det fantastiska sommarvädret under helgen.

 

Jag tillönska dig en underbar sommarhelg och går du på semester så önskar dig en dito sådan.


Hälsningar från Midnattssolens land

Torsdag morgon och jag har precis slagit upp de blåa efter en något kort natt här uppe på Dundret i Gällivare. Jag är här just nu tillsammans med min mycket drivne och Luleåbaserade kollega. Vi bor i hans fantastiskt trevliga sportstuga alldeles i närheten av den stora skidbacken. Utsikten från mitt rum här i stugan är minst sagt betagande.

 

På tal om betagande, så fick jag i natt för tredje gången i mitt liv beskåda midnattssolen. Kollegan och jag åkte upp till toppstugan högst upp på Dundret, 823 m ö h, och tog en kvällsfika vid 23-tiden igår kväll i fullt solsken. När klockan slog tolv var det fortfarande fullt dagsljus och solen stod fortfarande en bit över horisonten. Visste du förresten att man från toppen av Dundret här i Gällivare ser en 1/11 av hela Sveriges yta? Visst är det fantastiskt? Men nu åter till midnattssolen, trots att detta inte var första gången jag hade förmånen att få se detta fantastiska fenomen så blev jag verkligen tagen av stunden. Har man aldrig haft möjlighet att själv se det hela live, så är det säkert svårt att sätta sig in känslan. Efter att ha dokumenterat det hela med mobilkameran åkte vi så tillbaka till stugan där vi bor nu. När vi gick för sova kring halv två tiden på natten var det fullt dagsljus som mitt på dagen. Hade inte dagen dessförinnan varit ganska intensiv så hade nog det här med att sova bara varit att glömma.

 

Till sist kan jag meddela att jag gått och blivit mycket populär på gamla dar, åtminstone i myggornas värld. När vi hemma i Småland talar om myggplågan så förstår jag nu att vi inte har en aning om vad myggplåga handlar om – det finns så att säga en annan mygga i luften här uppe.

 

Soliga hälsningar från Midnattssolens land

 

Gert

 

 


Vår fantastiska huvudstad

Tisdag eftermiddag och jag har precis avslutat en trevlig arbetslunch här i Stockholm med av mina värderade kollegor. Efter lunchen tog vi en stärkande promenad samtidigt som vi fortsatte vår dialog kring höstens många aktiviteter. Under promenaden slog det mig hur oerhört vacker vår huvudstad är, vilken annan huvudstad kan mätas sig med Stockholm? Jovisst, Oslo, Helsingfors, Köpenhamn, Rom, Paris, London, Tallinn, Budapest och Wien har naturligtvis sina fördelar, men jämfört med Stockholm står de sig slätt åtminstone så här i sommartider. Titta t ex på bilden ovan som är tagen från dagens promenad endast ett stenkast (3 minuter) från Norrtull med all trafik och hets där. Nu är detta bara en utav en mängd oaser vid vattnet här i Stockholm. Stockholm i sommarskrud är verkligen värd ett besök och trots att jag är här uppe i princip 50 gånger om året slutar jag aldrig att imponeras av stadens skönhet.

 

Nu har förstås Stockholm även sina negativa sidor. Jag tänker främst på den otroligt dåliga trafikmiljön i termer av både miljöpåverkan som framkomlighet och en del mindre trevliga förortsområden. Men säg den huvudstad som inte lider att samma problematik?

 

Varma och soliga hälsningar från Stockholm

 

Gert


Norrland har ett Ishotell, nu får Småland ett Glashotell

Måndag morgon och solen strålar som aldrig förr, åtminstone var den väldigt sparsmakad med att lysa under Midsommarhelgen. Trots ett typiskt kallt, blåsigt och regnigt midsommarväder hoppas jag att även du haft en trevlig Midsommar.

 

Senare den här veckan kommer vi här nere i Småland att berikas med en ny begivenhet, nämligen ett ”Glashotell” i Kosta mitt i glasriket. Under helgen passerade jag Kosta på en utav MC-turerna mellan skurarna och passade då på att ta mig en titt. Tyvärr var det inte möjligt för mig att gå in och titta eftersom arbetet pågick för fullt inför öppnandet till helgen som kommer. Nu är ju inte själva byggnaden av glas, så i den bemärkelsen haltar jämförelsen med Ishotellet i Jukkasjärvi. Däremot kommer inredningen och utsmyckningen av hotellet till största delen att vara utav glas från de närbelägna glasbruken. En spännande lösning är att alla glasdetaljer i hotellet är till salu, t ex tvättstället i glas i ett utav rummen. Eftersom krisen även drabbat glasbruksbranschen hårt hoppas jag att Glashotellet kan innebär ett riktigt lyft. Den svaga kronkursen, som jag i övrigt är väldigt irriterad över, kommer förhoppningsvis att kunna öka resandeströmmarna till glasriket.

 

Nästa gång du har vägarna förbi Småland, gör då en avstickare till Kosta för en övernattning på Glashotellet, du får gärna också köpa mig dig delar av inredningen.

 

Ha en bra vecka önskar

 

Gert


Glad Midsommar!

Torsdag eftermiddag och snart är det dags att börja förbereda Midsommarfirandet. Vädret ser ju ut att tyvärr bli som vanligt så här i Midsommartider, d v s lite blåsigt, omkring 15 grader och en massa regnskurar. Men som man säger, det finns ju inget dåligt väder bara dåliga kläder. För egen del så behöver jag säkert inte frysa eftersom mitt MC-ställ är rejält varmt och skönt. Det blir förstås förutom den obligatoriska sillen även hel del MC-turer under helgen.

 

Jag önskar dig nu en riktigt Glad Midsommar!

 

Gert

 


En macka på flygplatsen

Onsdag kväll och här sitter jag på Kallax flygplats utanför Luleå och fyller på energiförrådet med en macka innan jag om en liten stund rusar ombord på planet ned till Stockholm.

 

Förutom ett trevligt samtal med min fantastiska kollega här uppe i Luleå har dagen ägnats åt att försöka lösa en arbetsplatsproblematik hos en kund. Trots att jag arbetat inom det här fältet sedan mitten på 1980-talet är det fortfarande lika intressant och givande att lära känna en ny arbetsplats.

 

Nej, nu måste jag sluta och rusa iväg till gaten.

 


Iskalla hälsningar från Kiruna

Tisdag lunch och jag skall snart sätta mig på tåget ner till Luleå efter min snabbvisit här uppe i Kiruna. Det var verkligen tur att jag tog mig en varm tröja, för fy vad kallt och blåsigt det här i Kiruna idag. På morgonen visade termometern på endast på 4 grader och just nu tror jag inte att det är mycket mer. Visserligen är här utslaget och fint, men temperaturen påminner mer om en sydsvensk vinter än om än Midsommartider. Jag hoppas verkligen att värmen kommer upp hit mycket snart, för här oerhört vackert.

 

Det som är på allas tunga här uppe är det långa sommaruppehållet som gruvan kommer att göra i sommar. I hela 8 veckor kommer gruvan att vara stängd vilket betyder all personal i år får 8 veckors betald semester. Enligt min uppfattning är detta ett mycket generöst erbjudande från LKAB till sina anställda. I övrigt känns det som om vindarna har vänt här uppe. Till hösten kommer LKAB att åter öka sin produktion vilket är ännu ett tecken på att krisen nått sin botten.

 

Nej, nu väntar en 4 timmar lång tågresa ner till kusten och Luleå.

 

 

 

Gert


Tänk nu är det redan Midsommar

Måndag morgon och jag konstatera att vi redan är inne i Midsommarveckan, tänk vad tiden flyger iväg. Ur ett annat perspektiv har vi ju redan med god marginal passerat Midsommar, jag tänker förstås på det här med blommor och grönt. Åtminstone här nere i Småland blir det svårt att hitta några Midsommarblommor som inte är överblommade. Till Midsommar är vi ju oerhört väderberoende och den här veckan kommer vi säkert lite till mans att tala väder samtidigt som kvällstidningarnas löpsedlar kommer att domineras av prognoser över Midsommarvädret.

 

På tal om väder så hade vi ett fantastiskt soligt och fint väder här nere i Småland igår. Premiärturen med nya MCn kunde med andra ord ske i strålande sol – härligt!

 

Om en stund kommer jag åka i väg upp mot Stockholm för att ikväll sätta mig på flyget upp till Kiruna.

 

Ha en trevlig Midsommarvecka

 

Gert

 


Trevlig helg

Fredag eftermiddag och jag konstaterar att jag klarat av första veckan efter förra veckans maginfektion, som vi nu vet kallas för ”Rödsot”. Enligt vad jag hört så skördade ”Rödsot” massor med offer bland soldaterna under första världskriget. Bakterien som orsakar infektionen är numera mycket sällsynt men dyker upp med några hundra fall varje år.

 

Men nog nu med detta elände, nu ser jag framemot en härlig helg på nya min nya MC. Premiärturer är alltid något extra, så nu hoppas att jag att det envisa regnandet snart upphör. Enligt SMHI skall vi få soligt och varmt väder åtminstone på söndag, så om inte förr blir det en rejäl premiärtur med frugan då.

 

Jag ser också framemot nästa vecka som jag kommer att tillbringa uppe i midnattsolens land.

 

Trevlig helg önskar

 

Gert


Koenigs-SAAB

Torsdag kväll och jag har precis hört att den svenska lyxbilstillverkaren Koenigsegg från Ängelholm ligger mycket nära ett köp utav SAAB. Min första tanke var att ”detta måste vara ett skämt”, för vad i all världen skall lilla Koenigsegg, som bara tillverkar 25 bilar om året, ha för nytta av SAAB. Nu har det gått någon timme sedan jag hörde nyheten och fortfarande förstår jag inte tanken bakom detta. Koenigsegg som har ett oerhört starkt varumärke i den absoluta toppen av ”hi end” på marknaden varför skall de köpa på sig konkursboet efter SAAB? Blir affären av får vi med all säkerhet veta det, jag brinner av nyfikenhet.

 

Bilden ovan är inte bild på en Koenigs-SAAB, det är min egen Audi Q5 som jag far land och rike runt i.

 

Ha en bra avslutning på veckan

 

 

Gert

 

 


Demokratin lever!

Onsdag förmiddag och jag gläds oerhört mycket över att vår demokrati lever. För visst är det väl fantastiskt att både Maria Corazza Bildt och Alf Svensson nu ser ut att komma in i EU-parlamentet? Detta trots att deras respektive partier egentligen inte önskat detta med tanke på vilken placering de fått på valsedlarna. Genom de möjligheter vi fått att kryssa den kandidat vi vill skall representera oss i EU-parlamentet visar det nu aktuella exemplet verkligen att demokratin lever. Nu kan man tycka väldigt olika om Maria och Alf, oavsett vad man tycker så gläds jag personligen åt att det är folket som har makten över partierna.

 

Leve vår demokrati!

 

Gert

 


Tillbaka igen!

Tisdag förmiddag och här kommer jag tillbaka efter en dryg veckas frånvaro från både arbete och bloggen. Tiden som gått sedan mitt senaste inlägg vill jag helst glömma bort för alltid, den är definitivt inget man vill komma ihåg. Men bara för att motverka alla eventuella spekulationer kring min bortovaro, kommer jag kort att berätta vad som hänt mig.

 

På Morsdag, d v s för drygt en vecka sedan var jag tillsammans med familjen inkl min bror och hans särbo och åt middag på en restaurang strax utanför Växjö. På måndagskvällen insjuknade jag och sedan trillade resten dit en efter en förutom min fru som tydligen är en riktig stålkvinna. Fortsatt idag ligger min bror hans särbo kvar på infektionskliniken. Tyvärr har man ännu inte lyckats fastställa exakt vilken bakterier vi alla (förutom vi har ytterligare ett tiotal person blivit sjuka) drabbats av. Länets smittskyddsläkare och kommunens hälsovårdsnämnd är inkopplade.

Utan att gå in på hur sjuka vi varit, kan jag bara för egen del säga att jag inte kommer ihåg att jag varit så illa däran tidigare.

 

Att hygien är viktig i samband med matberedning vet vi ju alla, tyvärr verkar inte den aktuella restaurangen prioriterat detta särskilt högt. Så snart man lyckats fastställa vad som orsakat vår allvarliga sjukdom kommer jag att återkomma i ärendet.

 

Från och med idag kommer jag att sakta men säkert återkomma till ett normalt liv.

 

Vi hörs imorgon igen!

 

Gert

 

 

 


RSS 2.0