Nästa generations medarbetarundersökning - kortare ledtider

Onsdag eftermiddag och jag tar mig en liten paus som jag utnyttjar till en kopp kaffe (bra för humöret enligt tidningsuppgifterna i går) och att skriva en fortsättning på gårdagens blogginlägg nästa generations medarbetarundersökning.

 

Dagens inlägg tar utgångspunkt i det jag skrev i går kring de vanligtvis långa ledtiderna i samband med resultatåterföringen från en medarbetarundersökning.

Nästa generations medarbetarundersökning (som vi inom Sustainable Performance naturligtvis redan levererar) har i förhållande till majoriteten av dagens medarbetarundersökningar betydligt kortare ledtider när det gäller återföringen av resultaten till kunden. Enligt den bild jag har fått av marknaden ligger de flesta ledtiderna på omkring tre till fyra veckor efter avslutad datainsamling. Jag menar att detta är en oförsvarligt lång tid, istället bör det handla om någon enstaka vecka eller några få dagar tills en komplett resultatrapport levereras. Varför är det då viktigt att resultatet redovisas i så nära anslutning som möjligt till själva kartläggningen?

 

Ø      En medarbetarundersökning är mycket av en färskvara, dessutom sker förändringar hela tiden och i allt snabbare takt. Hur intressant/värdefullt är det t ex att få ett resultat i mitten på oktober på en kartläggning som genomfördes i början på september eller i slutet på augusti? Under den tid som förflutit kan flera saker ha inträffat som, om dessa hade skett tidigare, skulle påverka resultatet i en eller annan riktning. Skall resultatet av medarbetarundersökningen ligga till grund för en utveckling av verksamhet och medarbetarnas arbetsförutsättningar (arbetsmiljö) är det viktigt att beslutsunderlaget är så aktuellt som möjligt. Planerade förändringar kan bedömas mot resultatet och därefter vägas in i beslutsunderlaget.

Ø      Medarbetare som besvarar en enkät som berör deras arbetssituation får automatiskt förväntningar på förbättringar. Denna förväntan är viktig att svara upp på, inte minst när det gäller att återkoppla resultatet och redovisa de slutsatser som arbetsgivaren dragit av resultatet. Jag menar att resultatredovisningen till medarbetarna bör ligga inom den tidsrymd som minnet medger d v s inte senare än att medarbetarna kommer ihåg frågeställningarna i stora drag. Enligt min uppfattning talar vi i detta sammanhang om två till maximalt tre veckor.

Ø      Sist men inte minst är viktigt att hålla momentum i processen runt en medarbetarundersökning. De resultatmottagande cheferna är vanligtvis mycket nyfikna (vissa har förväntningar andra farhågor) på resultatet och sitter ofta och väntar på detta. Ju längre de får vänta dess mindre intressant blir resultatet. Skulle resultatet vara nedslående är det väldigt enkelt för en chef att förklara bort detta ju längre bort i tiden som kartläggningen gjordes.

 

I morgon kommer jag att fortsätta med mer information kring nästa generations medarbetarundersökning. Kan du inte vänta till dess kontakta du [email protected]

 

Trevlig lillördag önskar

 

Gert Ohlin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0