Nästa generations medarbetarundersökning - fokuserade enkäter

Fredag morgon och jag skall om en liten stund packa min väska för att åka iväg på intern tvådagarsaktivitet uppe i Jönköping. Turligt nog har jag några minuter på mig till att skriva veckans sista blogginlägg innan dess. Vi har nämligen den självklara regeln att vi inte sitter och ”leker” med våra laptops under våra möten då detta stör koncentrationen alldeles för mycket.

 

Tidigare i veckan påbörjade jag, som du förhoppningsvis har noterat, en serie av inlägg kring nästa generations medarbetarundersökning. I dagens inlägg tar jag fasta på en mycket väsentlig metodfråga, nämligen styrkan i att medarbetarundersökningen har ett tydligt fokus till skillnad mot de allra flesta av dagens medarbetarundersökningar. Hittills är det snarare regel än undantag att en medarbetarundersökning ha flera fokus eller i värsta fall saknar fokus över huvudtaget. Varför är det då viktigt att fokusera medarbetarundersökningen på det sätt som görs i nästa generations medarbetarundersökning? De främsta skälen till detta menar jag är följande:

 

Ø      När man genomför och konstruera en medarbetarundersökning så gör man det naturligtvis i syfte att få svar på något man som arbetsgivare vill veta. Ju fler ”saker” man vill veta dess mindre fokus eller dess fler fokus riskerar man att få i sin undersökning. Det är i detta sammanhang väldigt sant att ”som man frågar får man svar” d v s ju fler svar man är ute efter ju fler frågor måste man ställa. Ur både ett respondent- och ett analysperspektiv ökar komplexiteten och osäkerheten med antalet frågor och frågeområden som berörs.

Ø      Eftersom det alltid är riskabelt att dra några slutsatser av enstaka frågeställningar, vilket tyvärr är mycket vanligt misstag i samband med dagens medarbetarundersökningar, så blir ofta antalet frågor väldigt stort om medarbetarundersökningen inte är klart fokuserad. Ur ett metodperspektiv vet man att det svårare och svårare att få rimliga värden undersökningens validitet och reliabilitet ju fler frågor det är. Det är naturligtvis därför som det endast är försvinnande liten andel av dagens medarbetarundersökningar som kan visa på några validitets- och reliabilitetsvärden.

Ø      Syftet med en medarbetarundersökning är att få underlag för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö eller arbetsförutsättningar som vi säger inom Sustainable Performance. Av denna anledning är det naturligtvis oerhört väsentligt att den data som kommer ut från medarbetarundersökning blir dels så säker (validitet och reliabilitet) som möjlig och dels så enkel som möjlig att analyser och dra slutsatser av. En medarbetarundersökning utan eller med flera fokus är förstås betydligt svårare att dra slutsatser ifrån i förhållande till nästa generations medarbetarundersökning som fokuserar endast på ett område. Sustainable Performance ”Prestationsanalys” fokuserar endast på de prestationspåverkande arbetsmiljöfaktorerna, därför är betydligt enklare och säkrare att dra slutsatser kring vilka förbättringar som bör göras för att öka organisationens prestationsförmåga.

 

I nästa vecka, med början på måndag, kommer jag att fortsätta med mer information kring nästa generations medarbetarundersökning. Kan du inte vänta till dess kontakta då [email protected].

 

Ha nu en riktigt härlig sensommarhelg (prognoserna lovar ju nästan sommarväder) önskar

 

Gert Ohlin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0