Nästa generations medarbetarundersökning - vetenskapligt förankrad
Sundsvall, måndag kväll och jag skall strax gå ned i restaurangen här på hotellet och belöna mig med en bit mat efter den dryga bilresan upp hit ifrån Växjö. Men innan dess har jag satt som mål att först skriva dagens blogginlägg kring nästa generations medarbetarundersökning.
Med undantag för ett litet fåtal leverantörer på ”medarbetarundersökningsmarknaden” saknas idag adekvat information om på vilket sätt som frågorna och/eller analysen av resultatet har något stöd i forskningen och litteraturen. Främsta anledningen är att en mycket stor andel av dagens medarbetarundersökningar är egentillverkade av dem som använder dem eller att de köps av leverantörer som egentligen endast har en teknisk enkätplattform som man erbjuder kunderna i samband med medarbetarundersökningar. Eftersom medarbetarundersökningar idag inte är någon ny företeelse är det mycket underligt att en klar majoritet av arbetskraften får besvara medarbetarundersökningar utan någon som helt förankring i forskningen, varken när det gäller vilka frågor som ställs eller när det gäller på vilken grund som resultatanalysen görs. Jag menar att du som anställd faktiskt har rätt att kräva av din arbetsgivare att man ser seriöst på medarbetarundersökningen och endast använder sig av vetenskapligt förankrade verktyg, annars är det bara ett slöseri med din tid och med framförallt pengar. Är du som läser det här i beställarposition är det självklart för mig att rekommendera dig att endast använda dig av verktyg som vetenskapligt förankrade.
För min egen och mina kollegors del är jag väldigt glad för att vi tillhör den kategori av leverantörer vars verktyg är vetenskapligt förankrade. Vi har självfallet redovisat hela vår teoretiska referensram för våra enkäter. Denna referensram ser vi dessutom över regelbundet plus att vi har stor hjälp av vår vetenskapliga rådgivare Docent Margareta Oudhuis med att hela tiden hålla oss ajour med forskningen för att på så vis hela tiden kunna leverera tjänster som är vetenskapligt förankrade. Du som vill veta mer om Sustainable Performance vetenskapliga förankring besök www.sperab.se och läs under rubriken ”Forskningen”.
Nej, nu skriker det i magen så att jag rädd för att det hörs ända in till rumsgrannen i rummet intill. Ha nu en riktigt trevlig vecka önskar
Gert Ohlin