Nästa generations medarbetarundersökning - kontrollfrågor för säkrare resultat

Gävle Bro torsdag eftermiddag, och jag skall strax träffa en kollega för en snabbfika på min väg söderut mot Småland och Habo där jag i morgon har mitt uppdrag.

 

Dagens inlägg kring nästa generations medarbetarundersökning handlar om betydelsen av kontrollfrågor. Med endast något enstaka undantag saknar dagens alla medarbetarundersökningar kontrollfrågor vilket gör att risken för felaktiga slutsatser är överhängande. En enkät utan kontrollfrågor är ett verkligt riskabelt projekt då svar lämnade av respondenter med läs- och eller språksvårigheter inte sorteras bort. Inte heller avslöjas respondenter som av någon anledning inte väljer att svara ärligt på frågorna. Det här med att välja att inte besvara en medarbetarundersökning på ett ärligt sätt är betydligt vanligare än vad du kanske tror. De bakomliggande orsakerna till detta kan vara alltifrån att man är rädd för att svara ärligt till att man av principiella skäl aldrig vill svara på den här typen av frågor men ändå känner sig tvingad att göra så på grund av grupptryck eller tryck från ledningen.

 

Syftet med kontrollfrågorna i nästa generations medarbetarundersökning är helt enkelt att avslöja och rensa bort alla ologiskt besvarade enkäter, enligt de vanligaste skälen jag redovisade ovan. Varför detta är högst väsentligt kan jag förklara med följande exempel: tänk dig en grupp medarbetare på 7 personer varav två har uppenbara läs- eller språksvårigheter och två andra är starka enkätmotståndare. Detta ger då att 4 av 7 enkäter till stora delar består av mer eller mindre värdelösa svar vilket i sin tur totalt förvränger resultatet för gruppen. Du får säkert att det är totalt förkastligt att dra några slutsatser av ett sådant resultat, trots detta är det precis så det går till idag med alla de medarbetarundersökningar som saknar ett kontrollfrågesystem. Däremot har nästa generations medarbetarundersökning ett batteri av kontrollfrågor som direkt avslöjar och rensar bort de ”värdelösa svaren”. Svarsfrekvensen redovisas i nästa generations medarbetarundersökning i två dimensioner, dels antalet svar i förhållande till antalet medarbetare och dels antalet giltiga svar i förhållande till antalet medarbetare, på så vis får man en exakt bild över resultatets tillförlitlighet.

 

Vill du veta mer kring nästa generations medarbetarundersökning är du välkommen att besöka www.sperab.se och läsa under fliken ”Produkter”.

 

Jag önskar dig en trevlig fortsättning på dagen!

 

Gert Ohlin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0