Nästa generations medarbetarundersökning - hög validitet och reliabilitet som öppet redovisas
Piteå, tisdag lunch och jag har precis ätit en bit mat på min väg upp till Luleå. Men innan jag gå ut och sätter mig i bilen igen tänker jag först skriva dagens blogginlägg kring nästa generations medarbetarundersökning.
Fram till dags dato är det i princip inga leverantörer, dock med ett lysande undantag för Sustainable Performance, på marknaden som öppet redovisar vilken reliabilitet och validitet som deras medarbetarundersökningsverktyg har. Främsta anledningar är sannolikt att de antingen aldrig validerat sina enkäter eller att de värden de har på reliabiliteten respektive validiteten är alldeles för låga för att öppet redovisas för marknaden och kunderna. Alla de medarbetarundersökningar som är ”hemmabyggen” d v s framtagna av kunden själv är nästan alla utan undantag aldrig validerade d v s att man tagit reda på enkäternas validitet respektive reliabilitet. Tyvärr är det nästan lika illa för de enkäter som flertalet leverantörer tillhandahåller marknaden.
Vad är då validitet och reliabilitet i det här sammanhanget (kvantitativa kartläggningar)? Mycket kortfattat handlar det helt enkelt om:
Ø Validitet – att frågorna/enkäten mäter det som man vill mäta/ta reda på
Ø Reliabilitet – att frågornas/enkäternas mätsäkerhet/tillförlitlighet
Jag är övertygad att varje person som förstår innebörden av begreppen validitet och reliabilitet samtidigt inser nödvändigheten av att först säkerställa en så hög validitet och reliabilitet som möjligt innan man genom för en kvantitativ kartläggning typ en medarbetarundersökning. Sett ur detta perspektiv/påstående är det för mig helt obegripligt varför det endast är ett litet, litet fåtal medarbetarundersökningar där det finns relevanta uppgifter över validitet och reliabilitet.
Huvudsyftet med dagens medarbetarundersökningar, vilket även är ett syfte med nästa generations medarbetarundersökning, är att få ett underlag för beslut om vilka förbättringar av medarbetarnas arbetsförutsättning/arbetsmiljö som behöver göras. Alla de arbetsgivare som inte använder sig av en validerad medarbetarundersökning med relevanta och öppet redovisade data för validitet och reliabilitet tar enligt min uppfattning mycket stora risker när man fattar beslut grundade på dessa medarbetarundersökningar. Tänk om övriga beslut i dessa verksamheter grundades lika bristfälligt, tänk dig t ex att man gör en ekonomisk kalkyl med en kalkylator som man inte vet om den räknar rätt eller fel! Tyvärr är det så illa och tyvärr överdriver jag inte.
Nästa generations medarbetarundersökning har naturligtvis både höga och öppet redovisade värden för både validitet och reliabilitet. Du som är i beställarposition hoppas jag i fortsättningen ställer krav på din leverantör att redovisa dessa värden innan du beställer någon ny medarbetarundersökning, för inte vill väl du ”räkna på en kalkylator som du inte vet hur den räknar”?
Jag och mina kollegor på Sustainable Performance har naturligtvis öppet redovisat våra verktygs validitet och reliabilitet. Vill ta del av dessa värden besök www.sperab.se och läs under ”Forskningen” och fliken ”Valideringsinformation”.
Jag önskar dig nu en riktigt trevlig tisdagseftermiddag!
Gert Ohlin