Nästa generations medarbetarundersökning - enkel att förstå och dra slutsatser ifrån
Sundsvall, onsdag kväll och jag har precis kommit tillbaka hit till Sundsvall efter mitt besök uppe i Luleå. Kvällen är fortfarande ung så tar mig tid att skriva lite här på bloggen innan jag går ut och äter en bit mat.
Nästa generations medarbetarundersökning är i förhållande till de flesta av dagens väldigt enkel att förstå även för den som inte är bra på statistik och/eller har metodkunskaper. Men det räcker inte i och för sig att förstå sig på statistik och kvantitativa metoder för att ordentligt sätta sig in i resultatet av en medarbetarundersökning idag, det krävs som regel även bra kunskaper i beteendevetenskap.
Nästa generations medarbetarundersökning talar i klartext om vilka förbättringar av medarbetarnas arbetsförutsättningar som är mest angelägna att göra. Denna information är kärnan i resultatrapporten vilket gör att de statistiska uppgifterna endast är att betrakta som bilagor för den chef som är särskilt intresserad av och/eller kunnig i grundläggande statistik. De förslag till förbättringar som redovisas i nästa generations medarbetarundersökning är inte, som så ofta idag, resultatet av en förenklad matematisk/statistisk bearbetning utan bygger istället på en ordentlig resultatanalys i flera dokumenterade steg med klar koppling till aktuell forskning. Detta innebär att cheferna kan vara mycket trygga i att de förslag som lämnas i resultatrapporten är så säkra och relevanta som det bara går att göra dem med tanke på att de är grundade på resultatet av en kvantitativ undersökning.
En trevlig fortsättning på veckan önskar
Gert Ohlin