Medarbetarundersökning - självklart oavsett konjunkturen
Luleå, måndag kväll och jag skall strax ut och äta med en av mina kunder här uppe i norr.
Även den här veckan kommer jag att fortsätta med att blogga kring mitt favoritämne ”medarbetarundersökningar”. Eftersom dagens inlägg har en konjunkturvinkel vill jag inleda med att kommentera den positiva artikeln i Dagens Industri som jag läste på flyget upp hit till Luleå tidigare idag. Trots den stora finansiella oron i Europa och USA så visade det sig att merparten av landets börs-vd:ar ser ljust på framtiden och tror på att börsen kommer att vända uppåt igen redan nu i höst. Investeringarna kommer att ligga kvar på nuvarande nivå eller rent av ökas ytterligare, detsamma gäller för personalstyrkan i företagen d v s man tänker inte säga upp snarare anställa fler. Det här artikeln gjorde mig verkligen glad, den var nog den första positiva nyheten sedan i tidigt i våras.
Redan har jag och mina kollegor noterat samma beteende som vid den senaste lågkonjunkturen 2008, d v s ett bland det första företagen drar in på är just medarbetarundersökningarna. Det verkar precis som om denna aktivitet endast är något man gör i goda tider – undrar om dessa beslutsfattare också gör så när det gäller den egna hälsan, d v s att man bara går till läkaren när man känner sig frisk och kry? I min och mina kollegors värld borde det faktiskt vara precis tvärtom d v s när behovet är som störst så genomför man en medarbetarundersökning. I oroliga tider är det viktigare än någonsin att organisationen och medarbetarna har så bra arbetsförutsättningar som möjligt, därför är det extra viktigt att hålla koll arbetsmiljön då.
Ett annat mycket väsentligt skäl till att arbeta med medarbetarundersökningen i lågkonjunktur är dels tillgången på tid och dels nyttan man har av förbättringarna när konjunkturen vänder igen. När det är högkonjunktur saknas ofta tiden till att arbeta med de förbättringar som medarbetarundersökningen ger upphov till och då är vitsen med denna till stora delar borta. Att rusta sig i lågkonjunktur det gör alla kloka företag, de mindre kloka bromsar nästintill ihjäl sig och dör de inte på kuppen så tappar de otroligt med konkurrenskraft när det väl vänder uppåt igen. Under 2008 lovordade jag flera gånger Scanias sätt att hantera lågkonjunkturen, jag är helt övertygad att de inte missade att genomföra sina årliga medarbetarundersökningar bara för att det var lågkonjunktur.
Ha nu en riktigt trevlig vecka så hörs vi igen imorgon!
Gert Ohlin