Medarbetarundersökning - en hälsoundersökning
Västervik torsdag lunch, och jag har förgäves försökt hitta ett lunchställe som serverar ärtsoppa och pannkakor men lugn, jag kommer inte att svälta ihjäl idag heller.
Mätt och trots allt belåten utan ärtsoppan, tänker jag nu fortsätta att skriva på min lilla bloggserie om medarbetarundersökningar innan jag sätter mig i bilen och far vidare norrut mot trakterna kring Valdemarsvik och Söderköping.
För ett långt och bra liv är det viktigt att vi håller koll på vår hälsa, likadant är det med vår organisation d v s för att denna skall fungera och prestera långsiktigt över tiden på ett bra sätt är det nödvändigt att vi håller koll även på ”hälsan” där. Enligt min uppfattning är det detta syfte som är det allra vanligaste syftet för alla de medarbetarundersökningar som görs ute på arbetsplatserna idag. Om vi fortsätter att jämföra med en hälsoundersökning uppstår ett antal problem för nästan alla medarbetarundersökningar. För det första kan man inte vara säker på huruvida undersökningen mäter det den skall mäta såvida man inte använder sig av ett ordentligt validerat verktyg där uppgifterna om validiteten är kända och tillförlitliga. För det andra vet man inte heller hur säker undersökningen är såvida man inte använder ett verktyg med hög och känd reliabilitet. Tänk dig att din läkare eller vårdcentral skulle använda så osäkra undersökningsmetoder när du checkade upp din hälsa – skulle du då våga lita på resultatet?, naturligtvis inte! Ändå är det så åtminstone 9 av 10 företag/kommuner/myndigheter gör idag. Man litar mer eller mindre ”blint” på resultaten av medarbetarundersökningen och tvekar inte en sekund att dra slutsatser av denna. Hur kan det få vara så?, vi befinner oss ju ändå en bit in på 2000-talet och borde veta betydligt bättre.
Jag önskar dig nu en trevlig avslutning på arbetsdagen och trevlig kväll.
Gert Ohlin