Överstyrande och understyrande chefer
Onsdag kväll och jag sitter på flyget ned till Ronneby efter en givande dag uppe i Luleå. Genom min kollega där uppe och SAS goda vilja lyckades jag komma iväg med ett tidigare flyg än det jag bokat mig på, vilket är en välkommen present så här på onsdagen.
Tidigare idag blev jag påmind om det här med att chefer ibland har lite problem med sin styrning, vissa har en tendens till att överstyra medan andra tenderar att understyra. Oavsett vilket leder detta till problem med färdriktningen mot de uppsatta målen. Överstyrning, d v s detaljstyra verksamheten och medarbetarna, leder nästan alltid energiläckage på grund av att medarbetarna inte känner den nödvändiga tilliten från chefen för att kunna prestera på topp. Understyrning, d v s att styra för lite, leder ofta till ineffektivitet på så vis att medarbetarna saknar den nödvändiga vägledningen mot målen och de resultat som skall uppnås. För att vara helt uppriktig är det få chefer som har hittat helt rätt i konsten att styra. För att lyckas med detta krävs det en god portion fingertoppskänsla och lyhördhet, främst därför att visa medarbetare behöver mer styrning än andra. Ett situations- och individanpassat ledarskap har bättre förutsättningar att undvika över- respektive understyrning.
Precis som när det gäller vikten av att lära känna sin bil och dess styregenskaper är det viktigt att lära känna sin chefs sätt att styra. En klok medarbetare kan ofta parera både en överstyrande och understyrande chef genom en tydlig återkoppling till vederbörande. Varje förnuftig chef kommer att uppskatta en sådan återkoppling, för vem vill överstyra eller för den delen understyra sina medarbetare?
Trevlig lillördag önskar
Gert Ohlin