Vad åt du för lunch på jobbet idag?

Onsdag kväll och jag befinner igen på mitt favorithotell (Arctic Hotell) här i Luleå efter en spännande dag ute på Aurorum. Trots att jag personligen åt en alldeles perfekt lunch tidigare idag tillsammans med en kund tänker jag ägna dagens inlägg åt våra allt sämre lunchvanor. I nyhetsbrevet från Arbetsmiljöupplysningen idag fanns det en mycket intressant artikel om att snabbmaten tar över allt mer och mer i våra lunchvanor.
Direkt när jag läst artikeln gick jag igång ordentligt på alla cylindrar. Du som följt mina ”skriverier” under de senaste åren vet hur engagerad jag varit i denna fråga för några år sedan. Förutom de argument som finns i Arbetsmiljöupplysningens nyhetsbrev kan jag räkna upp många fler. Betydelsen av en ordentligt tillagad och näringsriktig lunch kan inte överskattas enligt min uppfattning. De allt sämre lunchvanorna har jag noterat nu i många år och enligt min analys så är den stora boven i dramat den helt absurda och totalt kontraproduktiva förmånsbeskattningen av fri eller subventionerad lunch. Jag har debatterat detta i media ett flertal gånger och jag även träffat medlemmar i Skatteutskottet, dock med uselt resultat.
Ur ett företagsekonomiskt perspektiv kan jag enkelt leda i bevis att fri lunch till personalen är en fantastisk lönsam affär. Även ur ett samhällsekonomsikt perspektiv är jag övertygad att en slopad förmånsbeskattning skulle bli väldigt lönsam. Det finns egentligen inte ett enda hållbart argument för att förmånsbeskatta en fri eller subventionerad lunch/måltid på jobbet mer än ur ett uråldrigt och bakåtsträvande ”rättviseperspektiv” (detta skulle leda till orättvisor om inte alla fick fri lunch på jobbet – hör du inte oerhört inskränkt och dumt detta låter?) Den skatt som idag staten får in på detta skatteobjekt måste vara totalt försumbar eftersom det i praktiken inte finns en enda arbetsgivare som tillhandahåller detta idag. Den enda effekt detta har fått är att våra lunchvanor blir sämre och sämre vilket i sin tur drabbar produktiviteten hos arbetsgivarna och försämrar folkhälsan.
Delar du min uppfattning hoppas jag att du kommer att hjälpa mig att slåss för en slopad förmånsbeskattning på fri eller subventionerad lunch på jobbet.
Plötsligt känner jag hur magen börja skrika, man blir hungrig av att tänka på mat, eller hur? Tur att en av mina absoluta favoritrestauranger bara ligger en våning ned här på hotellet!
Gert Ohlin