Sänkta eller gemensamma löner

Torsdag morgon och jag sitter och förbereder mig inför dagens resa till Jönköping, samtidigt funderar jag på nyheterna kring SAS försök att överleva trots de oerhörda förlusterna.
SAS nya sparprogram som redovisades igår innehåller förutom sänkta löner för de ombordanställda även en strävan att jämna ut lönerna mellan de tre nordiska länderna. Löneskillnaderna mellan Norge och Danmark i förhållande till Sverige är uppåt 30 % vad jag förstått, vilket naturligtvis måste vara ett stort problem för företaget. Skulle förhandlingarna misslyckas när det gäller att åstadkomma gemensamma löner för de SAS-anställda i norden kommer kan det enligt SAS-chefen få konsekvenser var någonstans personalneddragningarna kommer att göras. I klartext innebär detta förstås att neddragningarna kommer att koncentreras till Norge och Danmark.
När jag nu funderar över SAS-ledningens senaste utspel är det uppenbart för mig att företaget nu i det närmaste ligger på sin dödsbädd. Enligt min uppfattning är det mer eller mindre omöjligt att genomdriva gemensamma nordiska löner. Sverige är i förhållande till våra nordiska grannar ett klart låglöneland samtidigt är vi också ett lågkostnadsland. Jag känner till flera företag med verksamhet i de nordiska länderna och de liksom SAS hittills har gjort är tvingade att acceptera dessa skillnader för att överhuvudtaget kunna rekrytera personal i Norge och Danmark. Det grundläggande löneproblemet är enligt min mening den generellt mycket höga lönenivån inom SAS, t ex har SAS i Norge 40 % högre lönekostnader än den framgångsrika konkurrenten Norwegian.
För att överleva måste SAS mycket snabbt få stopp på förlusterna, för att göra detta tvingas man dels anpassa sin verksamhet efter marknaden och dels med kraft sänka sitt allmänna kostnadsläge. Tyvärr kommer detta att innebär att antalet flyglinjer och flygturer även fortsättningsvis blir färre och färre. För egen del har detta inneburit att jag ofta avstått ifrån flyget och ibland har jag tvingats över till SAS konkurrenter trots att jag hellre skulle ha flugit med SAS. Det mesta tyder på att denna trend kommer att bestå ända fram till det SAS vi känner idag har gått i graven. För med allt färre flyglinjer och flygturer kommer intäktsminskningen att även fortsättningsvis bli större än den kostnadsminskning man realistiskt kan klara av att genomföra. Samtidigt innebär denna strategi att man öppnar upp för sina konkurrenter vilket sannolikt påskyndar SAS undergång.
Ha det!
gert