Glömde det viktigaste - Espresson!

Hur kunde jag glömma det italienska kaffet, eller närmare bestämt Espresson när jag för en stund sedan resonerade om likheter och skillnader mellan Sverige och Italien? Förmodligen berodde detta på att jag ännu inte blivit riktigt skärpt och vaken, sannolikt beror detta till viss del av att jag inte kunnat få någon riktig italiensk espresso idag.
Espresso säger du, ”det kan man ju köpa på vilket kafé eller bar som helst här i Sverige”. Visserligen är det så att man köpa något som kallas espresso även här hemma i Sverige. Men, ursäkta om jag nu generaliserar så vill jag påstå att det man här hemma kallar espresso är ett rent skämt jämfört med den espresso som serveras i Italien, åtminstone den som serveras i Toscana eller Veneto som jag känner bäst till. Vilken är då skillnaden? Jo, så här förhåller det sig enligt mitt tycke och smak:
- Den svenska espresson innehåller normalt dubbelt så mycket vätska som den riktiga espresson och då talar jag om den ”enkla” espresson som är benämningen i Sverige på en espresso. En dubbel espresso är en svensk företeelse som inte finns i Italien. En espresso är just en mycket lite kopp starkt kaffe.
- Smaken på den espresso som serveras i Sverige är enligt min mening klart undermålig för att inte säga ett skämt jämfört med den Italienska. Nu protesterar förstås du som vet att man i Sverige ofta använder precis samma bönor och rostning som Italien, så det är inte kaffet i sig som är orsaken till smakskillnaden. Den enda förklaring som jag själv kan komma på är vattnets beskaffenhet och mängden vatten i förhållande till kaffet. Jag har testat detta för egen del och funnit att det blir bättre om jag använder italienskt mineralvatten i bryggaren, men så bra som nere i Italien har jag aldrig själv lyckats få min espresso här hemma.
Nej, nu blir jag så kaffesugen så nu måste jag dricka upp espresson på bilden jag tog precis – kopp!
gert