Färre medarbetare kräver en bättre arbetsmiljö!

Måndag morgon och en hel oskårad veckan ligger framför mig och precis som alltid känner jag nästan en överväldigande ödmjukhet inför alla möjligheter som den nya veckan bär med sig. Nu har jag inte ambitionen att förändra världen men mitt arbetsfält är så pass stort att det finns hur stora möjligheter som helst att i det lilla sammanhanget ge ett bidrag till att människor får det bättre. Dagens inlägg kommer att beröra ett område som jag kommer att lägga mycket energi på under hösten.
Det mesta tyder just nu på att vi ha sett botten på lågkonjunkturen. Tyvärr kommer det ändå att dröja en tid innan vi märker detta i termer av en minskad arbetslöshet. Fortfarande är det många varsel som ännu inte blivit verkställda vilket innebär att många kommer att få lämna sina arbeten under hösten. Enligt den bild jag har av arbetsmarknaden så är det väldigt få arbetsplatser som inte drabbats eller kommer att drabbas av personalneddragningar. Vad är det då som händer när personalstyrkan minskar? Förutom det psykiskt jobbiga för dem som blir kvar innebär nästan alltid en minskad personal att arbetsbelastningen ökar, emellertid inte alltid i termer av en ökad arbetsmängd eftersom grunden för neddragningen ofta är en minskad verksamhet. Arbetsbelastningen kan öka eftersom man får arbetsuppgifter som man inte har någon tidigare vana av eller som man saknar tillräcklig kompetens för.
I fredagens inlägg var jag inne på betydelsen av bra arbetsförutsättningar (en bra arbetsmiljö). Mot bakgrund av mitt resonemang i detta inlägg menar jag nu att det är oerhört väsentligt att beakta arbetsmiljöperspektivet i samband med en neddragning av personalen. Låt mig göra ett enkelt exempel för att närmare förklara hur jag menar:
En arbetsgrupp inom företaget, kommunen eller myndigheten bestod från början av åtta personer. Av ekonomiska skäl måste man nu minska ned gruppen med en person, d v s sju personer skall fortsättningsvis lösa de uppgifter som tidigare löstes av åtta personer. Har volymen arbete som skall utföras minskats i motsvarande grad samtidigt som kompetenssammansättningen i gruppen blir oförändrad bör neddragningen inte innebär några större problem. I praktiken är detta scenario relativt ovanligt, oftare innebär en neddragning av personalen att arbetsmängden ökar samtidigt som kompetenskraven också ökar för dem som blir kvar, i det här fallet på de sju personerna. Har arbetsförutsättningarna för den ursprungliga gruppen på åtta personer varit bra eller mycket bra är det oerhört väsentligt att se till att dessa arbetsförutsättningar kan bibehållas, i annat fall kommer prestationsnivån för gruppen att påverkas negativt då varje person genom sämre arbetsförutsättningar kommer att prestera något mindre. Har däremot arbetsförutsättningarna för gruppen från början varit bristfällig innebär neddragningen med största sannolikhet att förutsättningarna blir ännu sämre om inget görs åt saken. Det är här jag och BAAB kan komma in bilden med våra verktyg och vår kompetens. Genom att samtidigt som man drar ned personalen rätta till de brister som finns när det gäller medarbetarnas arbetsförutsättningar (arbetsmiljö) är det fullt möjligt att kompensera det minskade antalet personer med en högre prestationsnivå hos dem som blir kvar. I fredagens inlägg påstod jag att man som regel presterar ca 20 % bättre om man går från ett läge med bara ”ganska bra” till ”bra” arbetsförutsättningar. I det här exemplet skulle detta innebära att de sju kvarvarande medarbetarna skulle prestera upp till 20 % mer i förhållande till hur det var tidigare d v s en total prestationsförbättring med ca 1,4 årsarbetskraft vilket mer än väl kompenserar för neddragningen med en person.
Mot denna bakgrund är mitt budskap idag till dig som läsare att arbetsmiljön blir viktigare än någonsin förr att arbeta med i samband med en reducering av antalet medarbetare. Eftersom just detta är mitt och BAABs arbetsfält förstår du säkert att vi kommer att få bråda tider framöver.
Jag önskar dig en riktigt bra vecka!
PS Bilden tog jag i tidig morgon för något sedan i samband med ett lite fiskeäventyr.Ds
gert