Vad var det jag sa?

I mitt tidigare inlägg kring orsakerna bakom bristerna i vården, nämnde jag hygienproblemen som uppstått på grund av för dålig städning och dess koppling till bristfälliga arbetsförutsättningar. Inte kunde jag väl ana att jag skulle få en bekräftelse på detta så snabbt. I gårdagens nyheter på SVT intervjuades en före detta lokalvårdare som berättade att kravet var att ett toalettutrymme skulle städas på tre minuter. På den tiden klarar jag personligen inte ens av att göra rent handfatet. Oavsett om detta skulle vara en överdrift så säger det ändå en hel del om de arbetsförutsättningar som finns inom vården idag. Vad är det som händer när vi upplever att kraven på oss i arbetet är orimliga? Jo, det som händer de flesta av oss är att vi tappar både motivation och energi, ja vi kanske inte ens försöker att göra det vi kan.  Med stor sannolikhet är det precis vad som hänt med lokalvården inom det aktuella sjukhuset. Tyvärr är inte detta någon engångsföreteelse, både jag själv och många jag talat med kan vittna om problem med hygien och renhållning inom vården och äldreomsorgen.

 

Eftersom jag vet bättre, skyller jag inte detta på de enskilda medarbetarna och egentligen inte heller på entreprenörerna som ofta sköter lokalvården inom vårdsektorn. Felet ligger enligt min uppfattning till största delen på hur den offentliga upphandlingen går till. Konkurrensen är stenhård och alla vet, trots vackert tal om kvalitetskriterier mm, att det till sist handlar om prislappen. Entreprenörerna tvingas till att acceptera rena underpriser för att få ett kontrakt.

 

Det talas ofta om att vi i Sverige har världens bästa vård, är den det? Den har säkert legat i världstopp under många år. Men enligt min uppfattning är bristerna inom vården och äldreomsorgen så stora i dag att jag verkligen hoppas att vi inte längre gör det, hur ser det ut i andra länder i så fall?

 

Tycker du som jag hoppas jag att du hjälper mig att sprida budskapet jag har vidare till dem som beslutar om vår vård – en bra vård kräver att vården också är en bra arbetsplats – medarbetarna måste få åtminstone rimliga arbetsförutsättningar, det går inte bara att förlita sig på deras ”kall”! Har du inte läst mitt tidigare inlägg kring problemen inom vården, gör gärna det.

 

Gert Ohlin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0